Dezvoltatorii vin cu oferte pentru a revigora vanzarile scazute

Dezvoltatorii vin cu oferte pentru a revigora vanzarile scazute“In luna iulie, ca si in lunile iunie si mai, BREI-Nou a inregistrat o valoare de 1.909 euro/mp. Aparent, piata apartamentelor noi nu a inregistrat nicio scadere de la inceputul acestui an, insa pentru a revigora vanzarile scazute din timpul verii, dezvoltatorii au lansat oferte promotionale, fie oferind reduceri de pret, fie incluzand locurile de parcare in pretul apartamentului”, se arata in comunicatul companiei.

Potrivit analizei Colliers, in luna iulie, valoarea BREI-Vechi la nivelul Capitalei a inregistrat o crestere de doar 1%. Sectorul 1 a prezentat o crestere de 8%, ajungand la nivelul de 2.250 euro/mp, fata de 2.061 euro/mp cat inregistra in luna mai.

La polul opus s-a aflat Sectorul 6, care a suferit o reducere de 6% a pretului mediu/mp, atingand in aceasta luna 1.525 euro/mp. In Sectorul 2, preturile au ajuns la un nivel mediu de 1.685 euro/mp, cu 6% mai mult decat luna precedenta. Sectoarele 3 si 4 s-au confruntat cu deprecieri de 1 si respectiv 2%, in timp ce Sectorul 5 a inregistrat o apreciere cu 2% a pretului mediu/mp.

[UPDATE]: "In cazul Sectorului 1 oferta este mult mai restransa. Ca pondere in totalul vanzarilor, Sectorul 6 inregistreaza o valoare aproape dubla fata de Sectorul 1, in mare parte datorita cartierelor Militari si Drumul Taberei. Avand o oferta mai restransa si adresandu-se unui segment predominant de lux, Sectorul 1 rezista cu mai mult succes realitatii actuale din piata", ne-a explicat Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

CBRE | Eurisko: Nimeni nu vine cu dovezi concrete

CBRE | Eurisko: Nimeni nu vine cu dovezi concreteIn acelasi timp, Ionut Bordei (foto), Head of Residential Department in cadrul companiei CB Richard Ellis | Eurisko, este de parere ca, desi ziarele spun ca preturile la apartamentele vechi au scazut cu 200 euro/ mp sau ca la apartamentele noi avem tot o scadere, poate imbracata sub alte forme, nu a venit nimeni cu dovezi concrete care sa sustina afirmatia ca "preturile vor scadea".

“Sunt doar declaratii de genul: “eu cred” sau “noi credem”. Intr-o piata cum este cea din Romania de astazi, in care 80% din business-ul imobiliar se bazeaza pe credite, in cazul in care piata o ia in jos, vor profita toti cei care au bani cash si nu au credite. Interesul este simplu: investirirea banilor in proprietati care sa fie achizitionate la preturi cat mai mici si care ulterior sa fie revalorificate cand piata ar creste la loc”, ne-a explicat Ionut Bordei.

In opinia sa, in ultimii patru ani, au aparut periodic persoane care au afirmat ca „apartamentele vechi se vor ieftini”, iar piata imbraca doua forme.

„In prima dintre ele gasim cumparatorii, care alimentati de atatea zvonuri, nu mai achizitioneaza proprietati in speranta ca poate maine sau peste o luna va fi mai ieftin. Pe de alta parte, dezvoltatorii nu stiu cum ar putea sa construiasca mai ieftin, tinand cont ca terenurile sunt foarte scumpe, materialele de constructii se scumpesc, mana de lucru devine din ce in ce mai scumpa si, peste toate, trebuie sa aiba si un profit decent care sa le faca afacerea viabila”, a declarat Bordei.

Colliers: Iulie a incheiat un trimestru in care preturile au stagnat

Colliers: Iulie a incheiat un trimestru in care preturile au stagnatConform analizei Colliers, luna iulie a incheiat un trimestru in care preturile pe piata rezidentiala din Bucuresti au stagnat. Pornind de la valoarea de 1.843 euro/mp, inregistrata in luna mai, preturile au atins in luna iulie la 1.844 euro/mp, diferenta dintre cele doua luni fiind practic inexistenta.

“Pe parcursul primei jumatati de an, BREI a inregistrat variatii intre -4% si +3% fata de valoarea de 1.826 euro/mp inregistrata in ianuarie, ajungand la un minim in luna februarie de 1.776 euro/mp si la un maxim absolut in luna aprilie de 1.888 euro/mp”, se arata in comunicatul Colliers.

Raportat la luna ianuarie a acestui an, BREI-Vechi s-a depreciat cu 4%, dupa ce a oscilat intre - 5% si + 4% in lunile precedente fata de valoarea inregistrata la inceputul acestui an. In primele sapte luni, BREI-Nou s-a apreciat cu aproximativ 10%, crestere datorata majorarilor de pret din primul trimestru.

[UPDATE]: "In perioada de trei luni, in care indicele apartamentelor noi nu a inregistrat schimbari, dezvoltatorii, in cea mai mare parte, au inghetat preturile si unii din ei s-au orientat catre a atrage clienti oferind promotii. Astfel, unele proiecte au oferit mici avantaje clientilor care semnau in aceasta perioada, de la reduceri pana la locuri de parcare gratis", a adaugat Calin Bucur.

Dezvoltatorii s-ar putea retrage de pe piata locala

Dezvoltatorii s-ar putea retrage de pe piata localaPotrivit CBRE | Eurisko si ritmul vanzarilor a scazut comparativ cu anii 2005, 2006, sau chiar 2007. Astfel, la unele proiecte, vanzarile au scazut de la 30-40 apartamente pe luna, la 8-10 apartamente pe luna, iar la altele de la 10 apartamente pe luna, la 2-3 apartamente.

Ionut Bordei crede ca, daca acest ritm va continua, foarte multi dezvoltatori se vor retrage de pe piata, creand un deficit de oferta imens intr-o piata cum e Bucurestiul, care are nevoie de 2-300.000 de apartamente.

”Retragerea de pe piata nu se va intampla maine sau peste o luna. Toata lumea are un business plan pe cativa ani. Nu poti sa-l dai peste cap dupa o luna sau doua. Insa daca situatia continua, probabil ca in urmatoarele 3-6 luni vom asista la aceasta schimbare”, a incheiat specialistul CBRE | Eurisko.