Bucuresti, crestere generalizata a preturilor

Bucuresti, crestere generalizata a preturilorStudiul companiei de consultanta in resurse umane Mercer acopera 143 de orase de pe sase continente si compara costurile a peste 200 de produse si servicii in fiecare oras analizat, printre care costuri imobiliare, de transport, hrana, imbracaminte, electrocasnice si divertisment.

Studiul este utilizat de catre companiile multinationale si de guverne pentru a stabili salariile pentru angajatii expatriati.

In ceea ce priveste Romania, singurul oras monitorizat a fost Bucuresti, care a inregistrat o cresterere generala a preturilor fata de anul trecut.

In 2007, studiul Mercer plasa Bucurestiul pe locul 78 cu un punctaj de 79,6, acesta urcand sapte pozitii in 2008, pana pe 71 si acumuland un punctaj de 83,6 puncte.

"Motivul din spatele evolutiei Bucurestiului sta in parcursul pozitiv al monedei nationale comparativ cu dolarul american, astfel ca pentru un expat al unei companii americane devine mai scump sa achizitioneze cosul zilnic necesar. Dolarul american a pierdut 3,52% in fata leului romanesc in ultimul an. Dezvoltarea pietei imobiliare si cresterea preturilor pe aceasta piata, mai ales in Bucuresti, este un alt motiv pentru care costurile vietii au inregistrat un salt", a declarat directorul executiv al companiei de brokeraj de asigurari Marsh Romania, Cristian Fugaciu.

Cele mai avantajoase preturi pentru expati

Cele mai avantajoase preturi pentru expatiPotrivit aceluiasi studiu, Tokyo ocupa al doilea loc in top, urcand doua locuri fata de anul trecut, in timp ce Londra a pierdut un loc, ajungand pe trei. Oslo a urcat sase locuri ajungand pe pozitia a patra, urmat de Seul care se afla pe locul cinci.

La polul opus se afla Asuncion din Paraguay, cu cele mai avantajoase preturi pentru expati, pentru al saselea an consecutiv, potrivit studiului Mercer.

La realizarea clasamentului, orasul New York a fost luat ca reper pentru acest studiu, fiind notat cu 100 de puncte.

Moscova, care are 142,4 puncte, este de aproape trei ori mai scump decat Asuncion, calificata cu un scor de 52,5.

Studiul releva faptul ca diferenta intre orasele cele mai scumpe si cele mai ieftine s-a marit, contrar tendintei observate anii anteriori.

"Actualele conditii din piata au condus catre o slabire a dolarului american care, odata cu intarirea euro si a altor valute, a cauzat o serie de modificari semnificative in topul pentru 2008", a declarat directorul de cercetare al Mercer, Yvonne Traber.

Orasele din vestul Europei si Asia, in top 20

Orasele din vestul Europei si Asia, in top 20Ea a adaugat ca orasele cele mai scumpe din vestul Europei si Asia si-au pastrat locurile in top 20, in timp ce orase din estul Europei, Brazilia sau India urca in acest clasament. "Pe de alta parte, orase precum Stockholm sau New York par a se fi ieftinit", a adaugat Traber.

"Cercetarea Mercer a reconfirmat tendintele la nivel global de crestere a preturilor la petrol si alimente, cu toate ca aceasta crestere nu este constanta in toate locatiile. Aceste cresteri sunt partial balansate de scaderea preturilor pentru bunuri cum ar fi electrocasnice. Acest fenomen se datoreaza si importurilor din tari in curs de dezvoltare, precum China si a tehnologiilor din ce in ce mai avansate", a declarat directorul executiv al Marsh Romania, Cristian Fugaciu.

"Companiile sunt nevoite sa se tina la curent cu evolutia costurilor pentru a putea oferi salarii competitive salariatilor deplasati in diverse orase de pe glob", a adaugat Fugaciu.

Directorul de cercetare al Mercer sustine ca, in unele cazuri, cresterea costurilor de trai este strans legata de o crestere economica accelerata.

"Din cercetarile noastre reiese ca aceste tari reprezinta prioritati pentru extinderea companiilor multinationale, dar sufera din pricina inflatiei si pietelor imobiliare in crestere accelerata", a explicat Traber.

Spre exemplu, Letonia a avut o crestere economica de 10,2%, mult peste media globala de 5,2%, si capitala Riga a sarit pe locul 46, de pe 72 anul trecut. New Delhi a urcat de pe 68 pe 55 ca urmare a unei cresteri economice de 9,2% in 2007. Faptul ca Bogota a urcat de pe 112 pe 87 reflecta cresterea economica a Columbiei, de circa 7%, potrivit studiului.

Moscova este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai scump oras din lume. Scorul inregistrat de capitala rusa a crescut constant in ultimii ani si a ajuns la un maximum de 142,4 (comparativ cu 134,4 in 2007 si 123,9 in 2006), potrivit studiului.

"Pozitia in top a Moscovei s-a intarit si datorita cresterii rublei rusesti comparativ cu dolarul american si a cresterii costurilor de cazare", a mentionat Traber.

Londra, locul trei in top

Londra, locul trei in topLondra este urmatorul oras in top, ocupand locul trei (125 de puncte), cu un loc mai jos fata de anul trecut, in timp ce Oslo a urcat sase pozitii pana pe locul patru cu un scor de 118,3 puncte.

"Preturile proprietatilor din Norvegia au atins un maximum istoric la sfarsitul anului trecut ca rezultat al unei cresteri de 50% in ultimii cinci ani. De asemenea, intarirea monedei norvegiene a contribuit la cresterea costurilor de trai ale expatilor din Oslo", a mai spus Traber.

Intre cele mai scumpe orase din clasament Copenhaga pe sapte (117,2), Geneva pe opt (115,8), Zurich isi mentine locul 9 si Milano urca pe 10. Capitala Bulgariei, Sofia, este si anul acesta cel mai ieftin oras pentru expati, ocupand locul 97 cu 76,9 punte.

Majoritatea oraselor europene au inregistrat cresteri in top ca urmare a intaririi monedelor nationale fata de dolar. Exemplele sunt: Praga, in urcare de pe 49 pe 29, Varsovia de pe 67 pe 35 sau Istanbul de pe 38 pe 23.

Tel Aviv este, din nou, cel mai scump oras din orientul mijlociu. Acesta a urcat trei pozitii pana pe 14. Alte orase importante din aceasta zona, Dubai si Abu Dhabi, au scazut in clasament pana pe locurile 52, respectiv 65.

New York, singurul oras din Statele Unite in top 50

New York, singurul oras din Statele Unite in top 50Singurul oras al Statelor Unite care a ramas in top 50 este New York, care a ajuns pe locul 22 dupa o cadere de 7 locuri. Acelasi trend descendent a fost inregistrat si de alte orase nord americane: Los Angeles a cazut de pe 42 pe 55, Miami a scazut de pe 51 pe 75, iar Washington DC este acum pe 107, fata de 85 acum un an.

Declinul metropolelor din Statele Unite se datoreaza, fireste, evolutiei monedei nationale. In contrast, Toronto este cel mai scump oras canadian prin urcarea a 28 de pozitii in topul alcatuit de Mercer.

Sunt cateva orase care, prin particularitatile locale, au reusit sa iasa in evidenta in topul Mercer. Orasul cu cea mai spectaculoasa crestere de la an la an este Teheran.

Capitala Iranului a urcat 40 de pozitii datorita unor factori precum cresterea spectaculoasa a preturilor pentru alimente, in special cele de import, si preturile locuintelor, potrivit studiului.

Exemplul contrar Teheranului este Ho Chi Min a carei moneda nationala a avut un trend descendent foarte similar dolarului, doar ca nu a resimtit acelasi nivel al inflatiei, preturile ramanand la un nivel destul de scazut. Capitala Vietnamului a pierdut 40 de pozitii fata de clasamentul din 2007.

Compania Mercer apartine grupului Marsh & McLennan Companies si este prezenta pe piata din Romania prin compania de brokeraj in asigurari Marsh, pe partea de Health & Benefits.