A doua piata din Europa Centrala si de Est dupa scaderea volumului de investitii

A doua piata din Europa Centrala si de Est dupa scaderea volumului de investitiiToate tarile din Europa Centrala si de Est au inregistrat o diminuare a investitiilor in primul semestru din 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, cea mai mare scadere fiind inregistrata in Ungaria (68% diminuare a volumului investitional), unde investitiile au atins in prima jumatate a lui 2008 doar 204 milioane euro.

Romania a inregistrat o reducere a volumului de investitii (43%) cu 902 milioane euro, devenind cea de a doua piata din Europa Centrala si de Est. Din cauza efectelor crizei de lichiditate, numarul investitorilor activi in piata s-a diminuat in 2008 si unii au decis sa astepte pana cand preturile devin mai accesibile sau pana cand disponibilitatea si costurile finantarii se imbunatatesc, se arata in raportul companiei.

Cea mai mare de-comprimare a randamentelor investitionale s-a inregistrat in Romania, unde acestea au crescut cu aproximativ 75 de puncte de baza pana la nivelul de 6,5%, in timp ce Polonia si Cehia raman cele mai putin afectate destinatii (de-comprimare cu 25-50 puncte de baza) cu randamente investitionale de 5,75-6,0%.

Factori care au contribuit la reducerea activitatiii investitionale in Romania au fost criza financiara globala, care a restrictionat posibilitatea unor cumparatori de a obtine conditii de finan¡are acceptabile si oferta bogata de produse din intreaga Europa, ce a condus la o competitie crescuta intre produsele din Europa Centrala si de Est si cele din Europa de Vest.

Barbu Vacarescu-Floreasca, lider pe segmentul pre-inchirierilor

Barbu Vacarescu-Floreasca, lider pe segmentul pre-inchirierilorIn prima jumatate a anului au fost livrati pe piata peste 130.000 mp, similar cu suprafata finalizata in aceeasi perioada a lui 2007.

"Pana la sfarsitul anului, 200.000 mp se vor adauga stocului existent si estimam ca 50% din stocul aflat in constructie este deja pre-inchiriat. Pre- inchirierile raman o caracteristica a pietei locale de birouri, in special pentru zonele centrale si bine deservite de mijloacele de transport in comun", au enuntat reprezentantii JLL.

Din totalul suprafetei inchiriate in primul semestru din 2008, coridorul Barbu Vacarescu-Floreasca detine 29%, zona de vest peste 18%, Pipera Oras si Pipera Nord 11%, zona de nord 13,2% iar zona de centru-est 13,6%.

"Este asteptata o crestere a ratei de neocupare spre mijlocul anului 2009, ca urmare a unor livrari masive de spatii de birouri in zona de nord a orasului. Pe termen mediu, estimam rate mici de neocupare pentru zona centrala de afaceri", afirma consultantii JLL.

Tendinta de dezvoltare rezidentiala in zonele de vest si est

Tendinta de dezvoltare rezidentiala in zonele de vest si estDezvoltarile rezidentiale s-au concentrat in zona de nord a Bucurestiului, dar se observa si o tendinta de dezvoltare rezidentiala in zonele de vest si est, precum si in zonele limitrofe orasului.

In prezent, in Bucuresti, se comercializeaza peste 200 de proiecte rezidentiale, in timp ce altele se afla in faza de planificare. In conditiile in care oferta s-a modificat, din proiecte de lux in proiecte dedicate populatiei cu venituri peste medie, pretul mediu de vanzare este estimat putin sub pragul de 1.500 euro/mp .

Majoritatea proiectelor dedicate clasei medii se situeaza in intervalul 1.200-1.600 euro /mp. Proiectele de calitate superioara se comercializeaza la un pret de lista de aproximativ 2.800 euro/mp, se mai arata in acelasi raport.

Doar doua deschideri de centre comerciale

Doar doua deschideri de centre comercialeIn Bucuresti, in primul semestru din 2008 au avut loc numai doua deschideri: Baneasa Shopping City (55.000 mp ) si Iris Shopping Center (14.000 mp ). Baneasa Shopping City este considerat primul centru comercial de generatia a treia deschis in Bucuresti, fiind ocupat in proportie de 90% de catre branduri internationale.

Patru centre comerciale vor fi livrate in Bucuresti in al doilea semestru din 2008. Deschiderea galeriei comerciale Vitantis a avut loc pe data de 19 septembrie, in timp ce Liberty Center (25.000 mp ) si Grand Arena (32.000 mp ) sunt programate sa se deschida in T4 2008.

La acestea se adauga Fashion House (20.000 mp ), primul centru comercial de tip outlet, amplasat pe A1 si dezvoltat de catre Liebrecht & wooD, a carui deschidere este programata pentru 26 noiembrie 2008.

Chiriile pentru spatiile comerciale sunt in continuare mari in comparatie cu tarile din Europa Centrala si de Est. Arterele comerciale principale atrag chirii cuprinse intre 100 si 125 euro/ mp/luna, in timp ce chiriile din centrele comerciale pot atinge valori de 120 - 130 euro/mp/luna.

Chiria medie pentru centrele comerciale din Bucuresti variaza intre 25 si 32 euro/mp /luna, in timp ce in orasele secundare se situeaza intre 17 si 25 euro/mp/luna.

Peste un milion de mp de spatii logistice, pana la sfarsitul anului

Peste un milion de mp de spatii logistice, pana la sfarsitul anului"In Bucuresti, in primul semestru din 2008, stocul de spatii logistice este de aproximativ 650.000 mp si credem ca 370.000 mp se afla in prezent in faza de constructie, ceea ce va duce stocul modern de spatii logistice la peste un milion de mp pana la sfarsitul anului 2008", au afirmat consultantii JLL.

Chiriile pentru spatiile logistice moderne localizate in vecinatatea Bucurestiului variaza intre 3,8 si 4,5 euro/mp/luna, in timp ce spatiile logistice localizate in zona de vest atrag in medie chirii de 4 sau sub 4 euro/mp/luna. JLL estimeaza ca rata de neocupare a parcurilor logistice se situeaza in intervalul 5-7%.

"Companiile locale si internationale si-au anuntat deja planurile de a dezvolta retele nationale cuprinzand cele mai importante orase secundare. Eyemaxx are in prezent trei proiecte in derulare (Log Center in Timisoara, Ploiesti si Brasov). GE si Helios Properties vor dezvolta in parteneriat sase proiecte pentru care lucrarile de constructie au fost anuntate pentru S2 2008, in timp ce dezvoltatorul ceh, CTP, a achizitionat patru amplasamente pentru proiecte logistice", au incheiat consultantii JLL.