Cum incep afacerile cu piatra

Cum incep afacerile cu piatraInfiintata in urma cu sapte ani sub deviza „A respecta pur si simplu piatra”, Venus Stones are ca obiect de activitate importul, productia si distributia de piatra, avand o cota de piata de 20%.

„Bazele companiei au fost puse de catre actionarul principal, Valer Rusu, acum sapte ani, iar primul sediu logistic a fost in Otopeni, pe o suprafata de 3.000 de metri patrati. Ulterior, depozitul logistic a fost mutat in Chitila, unde ocupa in prezent 10.000 de metri patrati si planuim sa il extindem cu alti 10.000”, ne-a declarat Andrei Arghirescu (foto).

Afacerile Venus Stones incep de la cel care are nevoie de piatra, clientii companiei fiind in principal dezvoltatori sau antreprenori generali, care au lucrari mari de constructii.

Materialele provin din import, pentru ca varietatea este mai mare, calitatea este superioara, iar costul pe material este mult mai mic. In functie de tipul de piatra, aducem din diferite regiuni ale lumii, cel mai des din China si Turcia, India, Egipt, Brazilia si Spania”, a afirmat reprezentantul Venus Stones.

Termenul de livrare a pietrei este cuprins intre 45 si 60 de zile, depinzand de tara de provenienta, iar in ceea ce priveste costurile, la un nivel mediu, diferenta nu poate fi mai mare de 10%.

„Daca un antreprenor vrea un placaj atipic pentru piata, atunci il comandam la furnizor, care il incadreaza intr-o anumita serie de productie, iar termenul se poate prelungi cu 30-40 de zile, in functie de cantitatea si tipologia produsului. In principal, transportam maritim si aceste transporturi dureaza intre 25 si 35 de zile”, a adaugat Arghirescu.

Stagnarea pietei rezidentiale ar putea fi resimtita peste 2 ani

Stagnarea pietei rezidentiale ar putea fi resimtita peste 2 aniIn timp ce pentru piata rezidentiala anul 2008 a fost considerabil mai lent decat 2007, in piata pietrei lucrurile au stat diferit.

„Cu siguranta 2008 a fost un an mai bun decat 2007, deoarece stagnarea de care se vorbeste acum nu ne afecteaza imediat. Finisajele sunt ultima parte a constructiei, iar ca un imobil sa fie gata anul acesta, a fost inceput in urma cu aproximativ doi ani. Prin urmare, ar fi posibil ca aceasta stagnare sa o resimtim peste doi ani”, a enuntat Andrei Arghirescu.

Acesta a explicat ca nu crede in stagnarea pe segmentul dezvoltarilor rezidentiale, dar crede intr-o incetinire a ritmului de vanzare si intr-o crestere a pietei locuintelor construite in regie proprie.

„In anul 2006, s-au dat in folosinta 390.000 de unitati locative la nivel national, iar in 2007 cresterea se preconiza a fi de 30%. Aceste unitati, plus cresterea, trebuie finisate, iar pentru placaje reci sunt trei sau patru solutii: ceramica (gresie si fainta), piatra naturala sau compozit. Evident cresterea pietei rezidentiale este motorul nostru de business”, a explicat oficialul Venus Stones.

Potrivit acestuia, incepand de anul trecut, cota de piata a oraselor din tara a inceput sa creasca, dupa Bucuresti, Venus Stones inregistrand cele mai mari cereri in Timisoara.

„Mizam intr-o foarte mare masura pe orasele din tara, pentru ca o data cu apropierea de saturatie a pietei imobiliare din Bucuresti, simtita inca de acum doi ani, a inceput sa creasca numarul proiectelor imobiliare din tara. La inceput in orase mari, precum: Constanta, Timisoara, Cluj, Craiova, Arad si Sibiu, iar apoi au inceput si orasele de rangul doi”, a mentionat Arghirescu.

'Piatra este o achizitie afectiva'

'Piatra este o achizitie afectiva'Desi piata pietrei exista in Romania de multa vreme, luand in calcul Casa Poporului sau palatele din tara, boom-ul a inceput in urma cu patru-cinci ani, cand pretentiile clientilor au inceput sa creasca.

„Piatra este o achizitie afectiva, iti da un alt confort fata de gresie sau faianta, care sunt reci. Piatra este imperfecta prin definitie, fiind un sediment natural: nu poti sa o controlezi, are varietati de culoare, pe cand ceramica este liniara. Insa ca si costuri, la un nivel mediu, diferenta nu poate fi mai mare de 10%”, a declarat reprezentantul Venus Stones.

In opinia sa, piata este in educare, iar tendinta de a folosi gresie si faianta inca exista in randul clientilor finali, in timp ce dezvoltatorii sau antreprenorii stiu care este diferenta dintre gresie si piatra si vin axati cu proiectele conturate pe placari si finisaje din piatra naturala.

„Clientii nostri sunt in proportie de 60% Business to Business (B2B) si in proportie de 40% Business to Consumer (B2C). Tinta noastra este sa ajungem la 75% pentru B2C si 25% pentru B2B”, a adaugat Andrei Arghirescu.

Pentru ca achizitia de piatra este o achizitie specializata si are un rol emotional, Arghirescu a explicat ca este necesar ca viitorul client sa vada si sa inteleaga exact ceea ce cumpara.

„Piatra nu este un produs perfect si definit, ci este un sediment natural. Clientul nu face o achizitie de produs brut; el vine si cere si informatii aditionale: ce rezistenta are la trafic, la impermeabilitate sau la intemperii, cum se recomanda sa fie folosita, daca este de interior sau exterior”, a afirmat acesta.

Tintele pentru 2009: Afaceri de 10 mil. euro si marirea echipei

Tintele pentru 2009: Afaceri de 10 mil. euro si marirea echipeiIn prezent, Venus Stones are 55 de angajati si opereaza in cinci locatii: Bucuresti, Constanta, Craiova, Timisoara si Oradea. Pentru anul viitor, compania isi propune sa dezvolte partea de distributie proprie in tara, sa isi extinda sediul si sa-si mareasca numarul de angajati.

„Vrem sa atingem o cifra de afaceri de 10 milioane de euro in anul 2009 prin dezvoltarea infrastructurii: a depozitului si a sectiei de productie. Vom dezvolta o cladire P+1, la etaj vor fi birourile administrative, iar la parter showroom-ul si birourile de vanzari”, a spus reprezentantul Venus Stones.

Noul sediu va fi operational in sase-opt luni si o data cu extinderea sa si echipa va creste cu 30% , pana la 70-75 de angajati.

„Intentionam sa dezvoltam partea de distributie proprie si, in paralel, un nou canal prin mici distribuitori locali. In prezent, distributia catre clienti se face atat prin mijloace proprii (75%) cat si prin mijloace externalizate, in functie de volum”, a adaugat Andrei Arghirescu.

Printre proiecte realizate de Venus Stones se numara reabilitarea centrului istoric al Craiovei, al Galatiului, mall-ul din Constanta (City Park) si cel din Berceni (City Mall), domeniul Stirbei sau hotelul Novotel.

Portret de manager la 27 de ani

Portret de manager la 27 de aniLa 27 de ani, Andrei Arghirescu ocupa functia de Managing Director al Venus Stones, iar timp de un an a fost General Manager al diviziei de dezvoltare imobiliare a Eka Investment Group, Eka Development, controlata de omul de afaceri Emil Pop.

„Am invatat foarte multe la Eka Development, insa ceea ce mi-a schimbat viziunea asupra tot ce inseamna business a fost MBA-ul Romano-Canadian terminat in acest an. Altfel, nu as fi avut aceeasi viziune, aceeasi determinare si aceleasi parghii sa duc la bun sfarsit lucrurile pe care mi le propun”, a explicat Arghirescu.

Nascut in Constanta, Andrei Arghirescu a absolvit Facultatea de Drept si a lucrat timp de trei ani in domeniul bancar, in cadrul Credit Europe Bank si UniCredit Tiriac Bank.

„Consider ca sunt un rezultat al mediului in care actionam. Daca te uiti la tot ce s-a intamplat in Romania in ultimii 20 de ani, observi ca s-au facut multe si repede. Asa am facut si eu: multe si repede”, a incheiat Andrei Arghirescu.