1 / 4

'Cei care au credite luate anul trecut, vor restrange cheltuielile'

Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul Colliers International, afirma ca deprecierea leului va afecta persoanele care au salariu stabilit in lei si au rate pentru casa de platit la banca in moneda europeana, insa acest efect este amortizat de restrictionarile BNR, care au limitat gradul de indatorare la 40% din venit.

„O crestere de 8-10 procente a ratei provenita dintr-o depreciere a leului duce la ridicarea gradului de indatorare la putin peste 40%, fara a provoca probleme majore. Cei care au insa credit luat in perioada anului trecut, iar rata la casa reprezinta 60-70% din venitul lor, cu siguranta ca vor avea dificultati si vor restrange cheltuielile zilnice comune pentru a putea plati rata la banca”, ne-a explicat Ilinca Paun (foto).

Ionut Bordei, Head of Residential Department al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko, apreciaza ca devalorizarea leului nu afecteaza nici dezvoltatorii si nici constructorii.

“Preturile imobilelor sunt in euro. La fel si costurile de constructie. Toate platile se fac la cursul BNR din ziua platii. Singurii care ar putea fi afectati ar fi cumparatorii care au veniturile in lei. Cei care au veniturile in euro, chiar daca sunt platiti in lei la cursul BNR, nu vor fi afectati”, a afirmat Bordei.

In opinia sa, devalorizarea leului duce si la cresterea dobanzilor la lei, ceea ce ii va afecta intr-o oarecare masura si pe cei ce au credite in lei, insa acesta este un fenomen care nu se poate generaliza, deoarece cursul are suisuri si cobarasuri, iar oamenii pot pierde sau castiga pe perioade scurte de timp.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri