Vanzatorii castiga, chiriasii pierd
Andrei Panculescu (foto), director al Westhill Romania, crede ca piata imobiliara din Romania nu este foarte mult legata de evolutia leului in raport cu euro, avand in vedere ca preturile chiriilor pe segmentele office, rezidential, retail si industrial sunt stabilite in euro, iar preturile de vanzare si imprumuturile pentru dezvoltatori sunt in mare parte in euro.
“Singurul domeniu care va fi afectat este cel rezidential. Prin prisma faptului ca romanii care au in acest moment credite vor avea de suferit la schimbul valutar pentru plata ratelor - marea majoritate incaseaza de la locul de munca euro care nu se indexeaza decat la 6 luni sau un an”, a declarat, pentru Wall-Street, oficialul Westhill.
In piata de retail, instabilitatea cursului valutar nu va influenta nivelul chiriilor din centrele comerciale, deoarece in cele mai multe cazuri, in toate centrele comerciale noi, pretul chiriei este fixat in euro si platibil in lei la cursul zilei.
„Cei care vor fi afectati sunt comerciantii, pentru ca incasarile lor sunt in lei si ei vor plati mai mult. Pot castiga cei care au cumparat euro la un curs mai mic si vand acum la un curs mai mare, avand de facut plati in lei”, ne-a explicat Andrei Panculescu.
In ceea ce priveste vanzarile si inchirierile, specialistul Colliers afirma ca vanzatorii sunt favorizati de aceasta apreciere a euro, intrucat preturile pe piata rezidentiala sunt stabilite in aceasta moneda.
„Efectele pe termen mai lung sunt insa imprevizibile si depind de ceea ce fac vanzatorii ulterior cu banii si de evolutia in continuare a euro. In cazul inchirierilor, diferenta de curs va creste suma chiriei in lei si, din nou, vor fi afectati cei a caror chirie reprezinta peste 50-60% din venitul lunar, adica cei supraindatorati”, a adaugat Ilinca Paun.
Inapoi la articol