'Pastram planurile de investitii in Romania, indiferent de efectele crizei '

'Pastram planurile de investitii in Romania, indiferent de efectele crizei 'Intrat pe piata romaneasca in anul 2006, Eyemaxx a anuntat ca va dezvolta, in parteneriat cu fondul austriac de investitii Immoeast, zece centre logistice pana in anul 2011 si un mall, ce va fi finalizat in 2010.

“Actuala criza internationala nu ar putea afecta proiectele pe care le dezvoltam in Romania din doua motive: in primul rand, pentru ca noi am obtinut deja finantare si nu mai negociem cu bancile, iar in al doilea rand, pentru ca ne concentram pe piata logistica si reprezinta un sector in plina dezvoltare”, a declarat Johannes Rudnay (foto), Managing Director al Eyemaxx Real Estate.

Rudnay a afirmat ca este firesc ca toti dezvoltatorii sa fie afectati intr-o anumita masura de criza financiara internationala, insa este foarte importanta experienta acestora, credibilitatea pe care o prezinta in fata bancilor si sectorul pe care mizeaza.

“Intr-adevar, de acum inainte finantarile vor fi mult mai greu de obtinut si nu as vrea sa fiu in pielea unui dezvoltator de rezidential, pentru ca nu cred ca am fi la fel de optimisti”, a adaugat oficialul Eyemaxx.

Potrivit acestuia, Eyemaxx isi va concentra atentia pe dezvoltarea de spatii logistice, deoarece retailerii se extind, numarul de mall-uri si de outlet-uri este in crestere, iar sectorul logistic este inca subestimat. Pe termen lung insa, compania are in plan si dezvoltarea de spatii de birouri, pentru care cauta deja terenuri, inclusiv in Bucuresti.

“Suntem in cautare de terenuri bune si cred ca locatia este cea mai importanta pentru reusita unui proiect. De aceea, nu vrem sa ne grabim cu achizitiile si studiem atent piata. Avem mare incredere si in potentialul pietei de birouri”, a mai spus Johannes Rudnay.

Toate proiectele vor fi vandute dupa finalizare

Toate proiectele vor fi vandute dupa finalizarePe langa cele zece centre logistice, Eyemaxx va investi 50 milioane de euro in Jiu Mall, un centru comercial de aproximativ 23.000 mp situat in Targu Jiu, ce va fi finalizat in luna mai 2010. Eyemaxx intentioneaza sa vanda toate proiectele dupa finalizare.

“Nu face parte din strategia noastra sa pastram proiectele pe care le dezvoltam. Ne pricepem la achizitiile de terenuri, la dezvoltarea proiectelor insa nu si la admistrarea lor dupa finalizare. De aceea, nu ne gandim sa pastram aceste proiecte, insa ele vor fi de vanzare doar dupa ce vor fi finalizate si complet inchiriate”, a declarat Rudnay.

De curand, Eyemaxx a obtinut un credit de 38 milioane euro de la Raiffeisen Zentralbank, ce va fi folosit pentru dezvoltarea Log Center Ploiesti, un depozit de clasa A, situat la sapte km fata de centrul orasului. Acesta se intinde pe o suprafata de 39 hectare, va avea un spatiu de depozitare de 60. 000 mp si 11 700 mp spatii de birouri.

“Cele 38 de milioane euro vor acoperi intreg necesarul de creditare pentru Log Center Ploiesti, investitia totala fiind estimata la 50 milioane de euro”, a anuntat oficialul Eyemamaxx, adaugand ca 85% din prima faza a proiectului (14.458 mp spatii de depozitare si 1. 445 mp spatii de birouri) a fost deja inchiriata.

Eyemaxx a mai semnat pre-contracte pentru alte cinci orase: Brasov, Cluj, Bacau, Constanta si Craiova.

500 mil. euro in 10 centre logistice

500 mil. euro in 10 centre logisticePana la sfarsitul lui 2011, Eyemaxx a anuntat ca va finaliza zece centre logistice in Timisoara, Ploiesti, Brasov, Sibiu, Cluj-Napoca, Bacau, Craiova, Constanta, Oradea si Targu-Mures, investitia in fiecare fiind estimata la 50 milioane de euro.

Log Center Timisoara este situat in Remetea Mare, la 10 km fata de orasul Timisoara si se intinde pe o suprafata de 12 ha, avand o suprafata totala de depozitare de aproximativ 51.000 mp si 11.000 mp de spatii de birouri. Prima faza a proiectului a fost data deja in folosinta, cu 18.000 mp de depozite, iar constructia fazei a doua a inceput in toamna.

Log Center Brasov se afla la 7 km de centrul orasului si va fi livrat la sfarsitul trimestrului al treilea din 2009. Suprafata totala este de aproximativ 20 ha, depozitul avand 60.000 mp, iar birourile 11.700 mp.

Log Center Sibiu va fi situat in Sura Mica, la 8 km de Sibiu, Eyemaxx fiind in faza de obtinere a autorizatiei de constructie.

Eyemaxx Real Estate este un grup austriac de dezvoltare in domeniul imobiliar cu proiecte in Romania si alte tari din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Ungaria, Ucraina si Rusia. Grupul este specializat in centre comerciale, dezvoltari logistice si cladiri de birouri.