1 / 3

Criza aduce si lucruri bune: angajati stabili, cu pretentii realiste

In urma cu an, Danya Cebus Rom intra pe piata constructiilor, intr-un moment pe care Arie Bercovich, seful companiei, il considera unul „norocos”. Astazi, tot mai multi dezvoltatori anunta ca isi ingheata proiectele, iar companiile de constructii incep sa faca reduceri de personal.

„Dupa cum s-a dezvoltat Romania in ultimii ani, trebuia sa vina si aceasta rasturnare. Toti traiesc pe picior mare, iar creditele s-au dat in nestire. Insa nu vad situatia asa trista: Romania urmeaza sa adopte moneda euro in anul 2011 si chiar daca acum este un blocaj, trebuie sa-l depasim si sa invatam din el. In primavara lucrurile vor sta altfel - va fi o iarna de gandire, dar in primavara piata se va contura”, explica Arie Bercovich (foto), CEO al Danya Cebus Rom.

Bercovich este de parere ca aceasta criza financiara are si parti bune: ii va aduce in tara pe multi dintre romanii plecati sa munceasca in Italia sau Spania si astfel salariile din constructii vor scadea, iar negocierile vor fi mai usoare, angajatorul avand mai multe sanse sa gaseasca oameni intr-adevar calificati.

„In vara era un boom si muncitorii cereau salarii care nu erau reale. Acum, cand multi se vor intoarce in tara, negocierile vor fi diferite: daca sunt mai multi, ai de unde alege. Altfel decurge o negociere cand mai ai alti zece intervievati in spatele usii care asteapta sa intre. Daca ai doar unul, atunci nu prea ai incotro”, afirma Arie Bercovich.

Intr-un an, Danya Cebus a ajuns de la 10 la 150 de angajati, iar Bercovich spune ca desi exista un buget fix care poate fi alocat pentru fiecare post si nu se poate negocia fara acest reper, salariile cresc pe parcurs, in avantajul ambelor parti.

„Daca angajatul lucreaza si este multumit, evident afacerile companiei merg bine. Nu poti crea o companie stabila cu angajati nemultumiti”, enunta seful Danya Cebus.

CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apaArticole recomandate


Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.