1 / 5

Cine se mai extinde si cine ‘a dat de fundul sacului’?

Cristina Dumitrache, MRICS, Senior Consultant International Retail in cadrul Cushman & Wakefield Activ Consulting, considera ca MAPIC este locul unde poti sa intalnesti comercianti, developeri si agenti care lucreaza in domeniul retailului. Mai mult, este locul care "da tonul" noului an pentru industria de retail, locul unde se pun bazele sau se concretizeaza viitoarele colaborari.

“Aproape de fiecare data cand incepeam o intalnire, primele intrebari erau: Cum e in Romania? Cat de rau e afectata dezvoltarea in retail? Sunt caderi dramatice? S-au oprit proiecte din dezvoltare? Cine se mai extinde si cine «a dat de fundul sacului»? Si acestea erau intrebarile indiferent de tara de provenienta”, a explicat, pentru Wall-Street, Cristina Dumitrache (foto).

Dumitrache afirma ca anul acesta, mai mult ca in anii trecuti, avand in vedere noul climat economic, toti «ochii retailului» au fost atintiti asupra MAPIC, iar interesul aratat atat de developeri, cat si de retaileri, prin prezenta notabila, a dat un impuls pozitiv activitatii pentru anul viitor.

“Este evident ca pe buzele tuturor stateau cuvintele «criza», «stagnare», «amanare» sau chiar «anulare». Acestea se refereau atat la dezvoltarea noilor proiecte de centre comerciale in Europa, cat si la extinderea retelelor internationale de retail”, ne-a mai declarat reprezentantul Cushman & Wakefield.

Desi numarul participantilor a fost ceva mai mic acum, Dumitrache spune ca majoritatea jucatorilor importanti de pe piata au venit sa ia pulsul si au avut, cu siguranta, mai multa motivare ca in trecut. Turcia, India, Maroc si Ucraina au fost in prim plan, insa Romania ramane pe listele de extindere si consolidare a activitatii a marilor lanturi de retail si dezvoltatorilor.

“Poate cu greutati uneori, poate cu ceva mai multa negociere , dar «roata continua sa se invarteasca»”, enunta consultantul Cushman & Wakefield, adaugand ca, din discutiile avute, concluzia generala a fost ca 2009 va fi un an mai greu, dar va fi si un an in care se vor "cerne" proiectele anuntate pe piata anterior si se vor finaliza doar proiectele fezabile din toate punctele de vedere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri