1 / 6

Un an de adaptare la efectele crizei

Tim Wilkinson (foto), Managing Director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, spune ca anul 2009 va fi o incercare a pietei imobiliare de a se adapta la efectele provocate de criza.

„Este necesara o revizuire a pietei si acest lucru se va intampla in cadrul segmentelor de investitii si terenuri. Consider ca piata rezidentiala va fi primul segment care isi va reincepe timid activitatea in prima jumatate a anului 2009, dar cu siguranta se va produce o re-evaluare a preturilor comparativ cu anul 2007”, a declarat, pentru Wall-Street, Tim Wilkinson.

In opinia sa, calitatea va deveni un factor din ce in ce mai important, iar piata imobiliara isi va reveni treptat, cu fiecare sector, precum investitii, terenuri sau rezidential, insa se va simti o incetinire a activitatilor in cadrul segmentelor care in 2008 au fost extrem de active.

„Ne asteptam la o reducere a activitatilor si in cadrul sectoarelor de birouri, retail si industrial”, ne-a mai spus Wilkinson, care a subliniat ca nu se asteapta la o reabilitare completa sau la o imbunatatire semnificativa a pietei imobiliare, privita, in general, in prima jumatate a anului 2009.

Top 20 dileme pentru mediul de business in 2009

Evelina Necula, Head of Marketing Departament in cadrul DTZ Echinox, este de parere ca dezvoltatorii care nu au finalizat inca proiectele, dar vor livra in prima jumatate a lui 2009, urmaresc incadrarea ofertei in categoria ce beneficiaza de TVA de 5% prin reconfigurarea suprafetelor. De asemenea, vizeaza reducerea pretului final prin vanzarea apartamentelor fara finisaje sau propun modalitati mai flexibile si mai accesibile de finantare.

„In ceea ce priveste segmentul comercial (office, retail si industrial), dezvoltatorii care au amanat proiecte se straduiesc sa intruneasca noile conditii ale bancilor. Cele mai aspre dintre exigentele noi tin de procentul ridicat de pre-inchirieri solicitat (40-60% in prezent) si de garantiile colaterale pe care dezvoltatorii trebuie sa le aduca si care se ridica pana la 50% din valoarea investitiei”, a adaugat Evelina Necula, de la DTZ Exchinox.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri