1 / 5

'Proiecte pot fi pornite oricand, daca sistemul bancar isi va reveni'

Westhill a lansat proiectul din Targoviste, Crizantema Mall, in luna aprilie 2008, investitia fiind estimata la 60 milioane de euro. Proiectul din Ploiesti, Zenith, a fost anuntat in luna iulie a anului trecut, iar investitia a fost aproximata la 140 milioane de euro. Insa in luna septembrie 2008, odata cu prabusirea pietelor financiare internationale, Westhill a decis amanarea ambelor proiecte.

„Decizia de amanare am luat-o in luna septembrie, cand am stopat orice cheltuiala. Autorizatiile au fost luate, insa am oprit lucrarile de constructie pana in luna martie-aprilie. Ambele proiecte pot fi pornite oricand, daca sistemul bancar isi va reveni”, ne-a declarat Andrei Panculescu (foto).

Panculescu admite ca a primit deja cateva oferte de cumparare pentru cele doua centre comerciale, insa preturile au fost cu mult sub valorile reale. Tot in apropiere de Ploiesti, compania negocia in vara anului trecut si alte achizitii de terenuri, avand in plan dezvoltarea de rezidential si de spatii office, insa s-a retras din discutii.

„Preferam sa asteptam sa isi revina piata. Pentru proiectul din Ploiesti, bancile cu care negociam imprumuturile au amanat decizia de acordare a acestor imprumuturi pentru 2009, avand un coeficient de aproape 45% pre-inchiriat. Cel din Targoviste este inchiriat in proportie de 25-30% , insa va fi probabil schimbat in interior, pentru a diminua zonele de retail si a le creste pe cele de tip big-box, pastrand aceeasi «carcasa»”, a adaugat oficialul Westhill.

Zenith este amplasat la o distanta de zece minute de centrul Ploiestiului, in apropiere de hyermarketul Carrefour si urma sa fie deschis in a doua jumatate a anului 2010. Crizantema Plaza este amplasat aproape de iesirea din Targoviste spre Sinaia si trebuia sa fie inaugurat la sfarsitul acestui an.

„Este foarte greu sa facem predictii pentru 2009, numai daca de gandim ca din decembrie si pana astazi, cursul valutar a crescut cu aproape un leu la euro. Acest lucru ii forteaza pe retaileri sa isi limiteze stocurile, deoarece ei au importurile facute la un alt curs valutar. Deprecierea omoara importurile, iar noi traim din importuri”, a explicat Panculescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri