1 / 4

Prima luna in care preturile locuintelor au scazut

Daca in 2007, piata rezidentiala a fost caracterizata de un trend strict ascendent pe ambele sale componente, apartamente noi si apartamente vechi, anul 2008 a adus o realitate total diferita. Diferenta dintre maximul atins in luna aprilie si minimul anului 2008 - cel inregistrat in luna decembrie, a fost de 350 euro/mp, ceea ce reprezinta o scadere cu aproape 20%.

“Am avut un prim trimestru spectaculos, cand am inregistrat prima scadere de «asking price» (n.r.: preturi cerute de vanzatori) de la monitorizarea pietei prin intermediul BREI (Bucharest Real Estate Index), adica din ianuarie 2005. Timp de trei ani piata rezidentiala se aflase in crestere sau stagnare, pana cand, in februarie 2008 a consemnat prima scadere cu 50 de unitati, adica aproximativ 3% fata de luna precedenta, dupa ce in ianuarie BREI inregistra cea mai mare valoare de pana atunci, de 1.826 euro/mp”, potrivit analizei Colliers.

Luna martie a adus o crestere cu 111 euro/mp a valorii BREI, aceasta ajungand la 1.887 euro/mp si, impreuna cu varful atins in luna aprilie - 1.888 euro/mp, au reprezentat cele mai mari valori ale BREI din istoria indicelui. Varful evolutiei preturilor de pe piata rezidentiala s-a atins in lunile trei si patru ale anului 2008, toate valorile inregistrate dupa aceasta data fiind pe o panta descendenta.

“Daca primul trimestru a fost caracterizat de evolutii spectaculoase ale pietei cu o scadere neasteptata si o crestere brusca, cel de-al doilea poate fi descris printr-o stagnare deplina. Desi s-a inregistrat o scadere cu 2% in luna mai fata de luna aprilie, urmatoarele trei luni s-au mentinu aproape in jurul valorii de 1.840 euro/mp”, afirma Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.

A doua jumatate a lui 2008 a consemnat cinci scaderi de valori in sase luni. Iulie 2008 a fost ultima luna de stagnare a preturilor cerute, pentru ca august, septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie sa inregistreze fiecare valori mai mici decat luna precedenta.

“Avem astfel o scadere de la nivelul de 1.844 euro/mp, inregistrat in luna iulie, la 1.540 euro/mp, valoarea lunii decembrie. O scadere cu 304 euro/mp, adica 16% in sase luni, iar fata de ianuarie 2008, anul trecut s-a inchis cu o valoare mai mica cu 286 euro/mp”, mai spune Calin Bucur.

Nota: Mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate in text includ TVA.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri