2 / 4

Distressed assets, un nou trend in real estate

In ceea ce priveste investitiile in acest an, Florescu spune ca este nepotrivit sa vorbim despre evolutia randamentelor intr-o piata fara tranzactii, insa probabil vom asista la unele al caror obiect il vor face proprietatile detinute de vanzatori aflati in dificultate de finantare - „distressed assets”. Cumparatorii vor fi fondurile speculative, care vor accepta riscuri mai mari, dar si persoanele private care dispun de lichiditati.

„Odata cu consumarea primelor tranzactii importante, vom putea vorbi de un yield pentru piata din Romania, tinand cont totusi de sectoarele in care se vor face aceste tranzactii. Acum insa, apare un nou trend: distressed assets”, explica Horatiu Florescu.

In piata de investment, lucrurile ar putea incepe sa se miste din toamna, cand atentia potentialilor cumparatori se va indrepta catre cladirile livrate pana atunci, adica intre 2008 si 2009, cat si cele cu o data apropiata de livrare – al doilea trimestru din 2010.

Spre exemplu, in zona Barbu Vacarescu vor fi livrate proiecte precum The Lakeview, dezvoltat de AIG/Lincoln si Fabian Capital sau Florescu Plaza (n.r.: Floreasca169) - de Portland Trust, dezvoltatorul proiectelor de birouri Opera Center si Bucharest Business Park. Florescu Plaza (foto) este inchiriata in proportie de 95% de companii multinationale de dimensiuni mari, agentul exclusiv de inchiriere fiind compania Colliers, la fel ca si in cazul cladirii The Lakeview.

Tranzactiile incheiate pentru aceasta zona se situeaza intre 16,5 si 18 euro/mp/luna chirie neta , cele mai multe fiind pre-inchirieri, semnate cu cativa ani inainte si implicand suprafete mari.

„In 2009 se vor pregati multe pre-inchirieri si multa lume va spera la deal-uri foarte mari si foarte bune pentru chiriasi. Daca in 2007 - 2008, peste 40% dintre tranzactii au fost incheiate cu companii din domeniile IT si financiar, ABN Amro (n.r.: devenita ulterior RBS) si Raiffeisen Bank semnand pentru 13.500, respectiv 5.000 mp, in acest an probabil ca bancile nu se vor mai muta, ci vor astepta si semna pentru cladiri cu livrare in 2010 – 2011”, a mai spus Horatiu Florescu.

Potrivit estimarilor companiei Colliers International, la inceputul acestui an stocul de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns la 1,2 milioane mp, iar pana la sfarsitul anului ar putea atinge 1,337 milioane mp.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri