'Multe rezervari si ante-contracte de vanzare au fost anulate

Reprezentantii CBRE|Eurisko afirma ca este putin probabil ca in acest interval sa mai fie lansat vreun proiect rezidential important, dar cu siguranta va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei.

In 2008, preturile de vanzare au scazut cu pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, sau strategia de vanzare a dezvoltatorului. Numarul de locuinte achizitionate de fondurile de investitii a scazut de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007, la sub 10% in anul 2008.

In ceea ce priveste cumparatoriii finali, multe rezervari si ante-contracte incheiate pentru vanzarea locuintelor au fost anulate, deoarece persoanele respective nu mai erau eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar.

“Aceste unitati locative se vor regasi probabil in 2009 pe piata spatiilor rezidentiale destinate inchirierii. Cativa dezvoltatori au renuntat la construirea unor ansambluri, anuntand ca intentioneaza sa restituie clientilor avansurile deja platite”, sustin consultantii CBRE|Eurisko.

Potrivit acestora, in perioada urmatoare, pe segmentul locuintelor noi, preturile nejustificat de mari vor scadea, iar locatiile de lux vor deveni inabordabile, targetand un segment de piata mult mai restrans. Astfel, dezvoltatorii vor continua sa recurga la solutii pentru stimularea vanzarilor, precum oferirea de discounturi sub forma de unuia sau a doua locuri de parcare gratuite, boxa de depozitare in subsol, mobila de bucatarie si chiar reduceri din pretul final daca se achita un avans mai mare de 20-30% sau daca se cumpara mai multe locuinte.

Alti dezvoltatori aleg sa vanda locuinte fara finisaje, in stadiul “la rosu” sau sa reduca standardele de confort, cum ar fi inlocuirea centralelor termice individuale cu o centrala termica pentru intregul imobil, pentru a oferi un pret de vanzare mai mic.

Apartamentele cu trei camere, cele mai cautate pentru inchiriere

Apartamentele cu trei camere, cele mai cautate pentru inchirierePe piata inchirierilor rezidentiale, anul trecut au fost preferate apartamentele (81% din totalul spatiilor inchiriate), in detrimentul vilelor (19% din totalul spatiilor inchiriate). In absenta ofertelor de vile din oras, chiriasii s-au orientat spre zona Baneasa-Pipera, unde s-au inchiriat 80% din proprietatile de acest tip tranzactionate in 2008.

“Cele mai solicitate proprietati au fost locuintele cu trei dormitoare, care au reprezentat 42% din numarul total de proprietati inchiriate. Urmatoarele tipuri de unitati rezidentiale preferate au fost apartamentele cu doua dormitoare, care au reprezentat 25% din totalul proprietatilor inchiriate in 2008”, se arata in raportul CBRE|Eurisko.

In ceea ce priveste evolutia chiriillor, acestea au crescut cu 5–10% pe segmentul ofertelor de lux, precum penthouse-uri sau vile clasice, in vreme ce chiriile pentru segmentul superior si mediu-superior au scazut 5-15% in a doua parte a anului, pe fondul crizei financiare.

Pe piata inchirierilor de lux , aproximativ 75% dintre proprietati s-au inchiriat la valori cuprinse intre 2.000 - 5.000 euro/luna. Cele mai cautate locatii pentru acest tip de inchirieri sunt zonele nordice si centrale, concentrate in perimetrul cuprins intre Baneasa–Pipera si Centrul istoric (Baneasa–Pipera, Herastrau, Aviatorilor, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Romana, Piata Universitatii si Piata Unirii).

“In 2008, s-a remarcat disparitia ofertelor disponibile in zona Cotroceni, concomitent cu aparitia unor zone noi de interes, precum Stefan cel Mare, Tei sau Straulesti, unde a fost inceputa constructia unor ansambluri sau imobile de apartamente pentru vanzare si inchiriere adresate segmentului mediu si mediu-superior”, se mentioneaza in acelasi raport.

Intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoane

Intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoaneLa nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul lui 2008 era de 8,27 milioane unitati locative, dupa ce in perioada 2002-2008, fondul national de locuinte a inregistrat un trend ascendent, cea mai mare crestere fiind in anul 2007, cand au fost finalizate 46.000 de locuinte.

Cu toate acestea, stocul existent de locuinte raportat la 1.000 de locuitori a fost doar de 381 unitati locative in anul 2007, cu mult sub media tarilor UE (472 locuinte) sau CEE (413 locuinte), dar si sub media altor tari vecine ca Ungaria (424 locuinte) sau Bulgaria (486 locuinte). In medie, intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoane, spre deosebire de 2,3 persoane in Ungaria sau 2 persoane in Bulgaria.

“In 2009, estimam ca numarul de locuinte finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare. Anul trecut, au fost livrate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov 3.750 de unitati locative in ansambluri rezidentiale, dublu fata de livrarile din 2007, 95% fiind apartamente. Acestor unitati li se adauga locuintele finalizate in regie proprie”, au incheiat consultantii CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007). Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.