2 / 4

Cu cat vor mai scadea preturile in 2009

Piata cumparatorilor va fi, cu siguranta, mai bine conturata in 2009, iar achizitiile de terenuri nu vor mai aduce profituri uriase de la un an la altul, pentru ca acum preturile urmeaza un trend descendent, despre care nimeni nu poate spune cu exactitate cand se va schimba.

„Se stie faptul ca investitiile in terenuri au fost cele mai sigure si profitabile investitii imobiliare. Indiferent ca este vorba de o suprafata mai mica sau una mai generoasa, un an sau doi de «stat pe piata» au adus un profit de cel putin 15-20% pe an, fata de pretul de achizitie. Insa anul trecut, tranzactiile de terenuri au fost afectate de criza financiara, iar daca pana in 2007 o negociere dura intre una si trei luni pana la finalizare, in 2008 timpul de negociere s-a dublat”, ne-a explicat Daniel Negrea, director al companiei ImmoLand.

Potrivit acestuia, specularea de catre cumparator a instabilitatii pietei a impus vanzatorului un pret de pana la 30-40% sub pretul initial de vanzare. Astfel, cele mai afectate zone sunt cele in care preturile au crescut artificial, ca urmare a tendintelor speculative ale proprietarilor, intuind intentia de achizitie a unor investitori sau dezvoltatori pentru demararea unor proiecte rezidentiale sau comerciale.

"Majoritatea detinatorilor de terenuri sunt optimisti si asteapta ca in patru-sase luni de la relansarea creditelor imobiliare, piata imobiliara sa isi revina. In caz contrar, o solutie ar fi parcelarea loturilor si vanzarea pe «bucati mai mici». Pana la finele primei jumatati a anului, probabil proprietarii de terenuri vor miza pe preturi apropiate de «pretul de piata de 2008», a adaugat Daniel Negrea.

Iulian Fechita, consultant al Euroest, afirma ca, in prezent, preturile terenurilor au scazut in unele cazuri cu pana la 50%, iar daca nu se intrevad relaxari la creditare, vor mai scadea cu inca 10%. In ceea ce priveste profilul proprietatilor cautate, Fechita afirma ca cumpara oportunitatile, venite de la persoane obligate sa vanda cu oricat numai sa nu piarda .

„Preturile vor fi influentate de factori precum: amplasamentul terenului, ce se poate construi pe el si supraincarcarea pietei cu oferte. In principiu, preturile vor scadea mai mult acolo unde perspectiva de dezvoltare a zonei este mai indepartata”, a declarat si Mihai Astratinei, managerul GVA ASCO Properties.

Costin Lazar, presedintele Neoland, crede ca este impropriu sa prevezi evolutia preturilor intr-o piata inca tulbure, insa unul dintre cei mai importanti factori este decizia bancilor de acordare a creditelor. La fel de importanta este si evolutia infrastrucurii in anumite zone, motiv pentru care preturile terenurilor extravilane, fara utilitati si departe de un drum de acces, vor continua sa scada.

Cat au pierdut cei care au cumparat terenuri in 2008Articole recomandate

Setari Cookie-uri