1 / 4

Acum e momentul retailerilor

Ce urmeaza pentru piata locala de retail si ce jucatori au puterea sa schimbe cursul lucrurilor au fost cateva dintre subiectele dezbatute in cadrul seminarului „Passion for retail”, organizat de Eurobuild Central & Eastern Europe.

La inceputul lunii februarie, investitorul si dezvoltatorul polonez Echo Investment a obtinut autorizatia de constructie pentru centrul comercial Korona din Brasov, o investitie de circa 150 milioane euro. Proiectul are o suprafata totala de 153.000 mp, pe patru niveluri, si va fi inaugurat in a doua jumatate a anului viitor.

„Acum este momentul retailerilor, si noi, ca si dezvoltatori, trebuie sa recunoastem asta. Ei sunt pe val acum si profita de situatie, negociind chiriile, insa trebuie sa constientizeze ca aceasta situatie nu va dura la nesfarsit. Retailerii sunt cei care omoara proiectele, uitand ca nivelul chiriilor trebuie sa fie suportat de ambele parti - dezvoltator si chirias”, a declarat Catalin Florea, Leasing Manager al Echo Investment.

Referitor la nivelul crescut al chiirilor din piata de retail, Charlie Henry, director de investitii al GVA ASCO Properties, spune ca se explica pana de curand prin oferta foarta redusa, situatie intalnita si in piata spatiilor de birouri.

„Romania are chirii foarte mari in comparatie cu tarile din regiune, prin urmare, era firesc ca nivelor lor sa scada. Dezvoltatorii nu pot afirma ca acest fenomen nu era previzibil, pentru ca nu mai era loc de urcare”, explica Charlie Henry.

El crede ca nivelul chiriilor este departe de a fi stabil, insa chiriile se vor stabiliza in urmatorii trei-patru ani, atunci cand oferta de spatii va fi suficienta. Pana atunci, unul dintre beneficiile crizei in Romania consta in faptul ca piata se curata si doar proiectele bune vor fi continuate, mai ales ca multe din cele anuntate nu erau bine gandite.

„In termeni de design, se vede o problema in piata centrelor comerciale. Toti jucatorii din imobiliare trebuie sa se intoarca acum la principiile fundamentale ale pietei, back to basic – este o regula importanta cand lucrurile scapa de sub control. Intr-adevar, a fost un joc pe care a trebuie sa-l jucam, dar acum s-a sfarsit”, a declarat Anthony Willats, directorul biroului de arhitectura Chapman Taylor Romania.

Prezenta pe piata locala din mai 2007, Chapman Taylor este una dintre cele mai mari firme de arhitectura din Marea Britanie pe segmentul de retail.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri