1 / 4

Ordonanta este buna, dar putea fi gandita mai bine

“Ordonanta potrivit careia pentru locuintele de cel mult 100.000 de euro se va plati TVA de 5% este buna, insa poate fi si mai buna, mai bine gandita. De exemplu: pentru primii 100.000 de euro sa se aplice TVA de 5%, iar daca ai fi cumparat un apartament de 132.000 de euro, restul de 32.000 sa primeasca TVA mai mare”, explica seful AFI Europe.

Havar crede ca impunerea unei limite de 100.000 de euro este gresita, pentru ca astfel dezvoltatorii vor schimba designul initial pentru a se incadra in aceasta limita si vor livra apartamente care peste cinci ani nu vor mai valora aproape nimic.

De exemplu, multi dezvoltatori ar putea construi doua apartamente, unul langa altul, care sa fie conectate, unul la pret de 100.000 de euro si altul, la un pret diferit. Insa aceasta nu ar fi o solutie inteligenta, pentru ca la doua locuinte vor trebui doua locuri de parcare.

“Decizia Guvernului va forta dezvoltatorii de rezidential sa arunce pe piata proiecte slab calitative. In plus, aceasta ordonanta este valabila anul in curs, cand nu se cumpara apartamente. Altfel, atunci cand oameni vor putea sa isi cumpere din nou locuinte, dezvoltatorii se vor trezi cu apartamente mici, la care nu se mai aplica aceeasi lege si pe care nimeni nu le va mai cumpara”, a adaugat Reuven Havar.

Pe segmentul rezidential, grupul planuieste sa dezvolte proiectele AFI Towers, pe terenul fostei fabrici Inox, AFI Golden City, situat pe terenul fabricii Laromet, AFI Gardens, in Pipera, AFI Village, situat in Buftea, si AFI Green City, in Magurele.

Pentru proiectul de pe terenul fostei fabrici Inox, dezvoltatorul va primi in curand aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) si spera sa inceapa lucrarile de constructie la primul bloc chiar in acest an.

Desi acum vanzarile de apartamente s-au oprit, Reuven Havar crede ca acest lucru s-a intamplat din cauza creditelor ipotecare si nu are o legatura directa cu criza. Astfel, daca Banca Centrala nu ar fi pus presiune pe bancile din Romania, acum oamenii inca ar mai fi cumparat apartamente, chiar daca intr-un ritm mai lent.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri