1 / 4

'Chirasii au putere de negociere mai mare decat inainte'

Carmen Rusu, Retail Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara King Sturge, afirma ca, in ultimele luni, retailerii au fost mai atenti cu locatiile pe care le aleg si isi calculeaza cu grija cheltuilelile pe care le implica deschiderea unei noi locatii. Asteptarile acestora s-au schimbat, dorind sa plateasca chirii mai mici si, indiferent de cat de buna este locatia, retailerii nu mai iau decizia de a inchiria atat de usor ca inainte.

“Negocierile nu sunt neaparat mai dificile, sa spunem ca sunt mai realiste, retailerii cerand conditii care pe alte piete ar fi firesti. Un element foarte important este ca vor sa se asigure ca, in cazul unui mall, acesta are finantare si va fi construit. De aceea, suntem foarte atenti ca proiectele pe care le reprezentam sa nu ramana doar pe hartie”, a declarat, pentru Wall-Street, Carmen Rusu (foto).

In ceea ce priveste evolutia chiriilor in 2009, consultantul King Sturge este de parere ca vor continua sa scada din doua motive: cresterea numarului de centre comerciale ce implica si largirea ofertei, precum si situatia actuala, in care retailerii, resimtind o scadere a vanzarilor, vor solicita chirii mai mici.

Cum afecteaza criza internationala piata de retail locala

“Aceasta este un scenariu in care proprietarii de spatii comerciale si dezvoltatorii incep sa negocieze. Traim intr-un context in care chirasii au putere de negociere mult mai mare decat inainte”, subliniaza Carmen Rusu, adaugand ca, in 2009, chiriile pentru spatiile comerciale vor scadea cu pana 10-15% in unele cazuri.

In acelasi timp, dezvoltatorii de noi proiecte vor fi nevoiti sa ia in considerare furnizarea de avantaje importante, cum ar fi cateva luni fara chirie si contributii financiare la amenajarea spatiului. Si chiriile pentru locatii high-street (n.r: artere stradale principale) vor cunoaste scaderi importante, cuprinse intre 15 si 20% , stocul de spatii de acest tip urmand sa creasca pe termen mediu si scurt.

King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006, oferind o gama larga de servicii pentru dezvoltatori precum Westhill Development sau HSBC European Real Estate Fund.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri