Romania, pe locul trei in ECE

Romania, pe locul trei in ECEAnul trecut, tara noastra a atras 13,7% din totalul investitiilor imobiliare din ECE, clasandu-se pe locul al treilea, dupa Polonia, cu 19,1% si Rusia, cu 45,8% din investitii.

In ciuda problemelor economice din a doua jumatate a anului, cauzate de scaderea pretului petrolului, Rusia a ramas cea mai atractiva piata si singura tara care a inregistrat un volum mai mare de investitii comparativ cu cel din 2007. Cele mai mari scaderi ale investitiilor au fost in Ungaria, Ucraina si Cehia.

Aproximativ 160 de proprietati au fost tranzactionate pe sase piete principale din Polonia, Ungaria, Cehia, Romania, Rusia si Ucraina, volumul total al tranzactiilor din 2008 fiind de 8,9 miliarde de euro, in scadere cu 43 de procente fata de anul 2007, arata studiul DTZ pe Europa Centrala si de Est.

Investitorii germani au ramas si anul trecut cei mai activi jucatori din piata, avand 31% din capitalul alocat in regiune. Germania fost urmata de Rusia, cu 14% si de Marea Britanie, cu o pondere de 10,6%.

Spatiile de birouri, cele mai atractive investitii

Spatiile de birouri, cele mai atractive investitiiSectorul spatiilor de birouri a atras cele mai mari investitii in 2008, avand o pondere de 51,2% din totalul investitiilor realizate in Europa Centrala si de Est. El a fost urmat de sectorul de retail, cu 33,9% si de cel al spatiilor mixte, cu doar 8,7%.

In ceea ce priveste tranzactiile cu proprietati mixte, Romania a ocupat primul loc din regiune, portofoliul tranzactionat avand o cota de 67,4%, in timp ce Polonia si Cehia aun avut 17,5%, respectiv 15,1%.

Investitiile in imobiliare vor scadea cu 80% in 2009

Trei mari proiecte mixte au fost tranzactionate in Romania anul trecut: compania Black Sea Global Properties, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, a preluat fondul de investitii Fabian Romania pentru 50 milioane de euro, Sonae Sierra a incheiat un parteneriat de 45 milioane de euro cu Caelum Development pentru dezvoltarea proiectului Parklake Plaza, iar RREEF Real Estate a cumparat cu 340 milioane de euro proiectul Upground.

Evolutia randamentelor si estimari pentru 2009

Evolutia randamentelor si estimari pentru 2009Lipsa de lichiditati, dar si de transparenta din piata, au facut ca multe tranzactii sa fie inghetate si asfel intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor s-au produs mari decalaje.

Pe segmentul spatiilor de birouri, yield-urile asteptate de investiorii au crescut in piata locala de la 5,7% in 2007, la 8% in 2008 si chiar la 8,5% in 2009. Nici sectorul de retail nu a fost mai ferit, randamentele crescand de la 6,5% in 2007, pana la 8,5% in 2008 si 9% in 2009.

Cei mai activi investitori, fondurile germane au fost astfel fortate sa-si regandeasca strategiile in luna octombrie si sa puna orice achizitie pe hold. Cu toate acestea, in 2009 se astepta o reluare a tranzactiilor pe toate sectoarele.

Investitorii privati, fondurile oportuniste dar si fondurile germane de investitii isi vor reindrepta privirile catre sectorul imobiliar, incercand sa reintre pe piata prin achiziitii de tip distressed si cautand in acest scop proprietari aflati in situatii dificile, fortati sa vanda cu orice pret.

La nivel global, DTZ are 12.500 de angajati in 163 de orase si asigura servicii integrate de agentie, de consultanta de corporatie, brokeraj, evaluari, finantari corporative, managementul proprietatilor si cercetare de piata. Compania-mama, DTZ Holdings plc., este listata la bursa din Londra inca din anul 1897.

In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.