1 / 5

"Fostul om al lui Tiriac"

Desi din 2006 s-a alaturat germanilor de la ECE, in mediul de business, Radu Merica (foto) a ramas cunoscut si astazi ca fiind fostul om al lui Ion Tiriac, caruia i-a condus afacerile in perioada 2001-2005.

„Nu stiu de ce oamenii ma identifica si astazi ca fiind fostul om al lui Tiriac, probabil pentru ca am fost unul dintre cei mai longevivi de acolo si am ramas pana astazi in relatii bune”, isi explica Radu Merica situatia, adaugand ca, la Tiriac Holding a luat primele contacte cu economia romaneasca.

Totusi, nu la Tiriac au fost cei mai frumosi ani, ci perioada de patru ani cand a fost asistent la Universitatea Tehnica din Munchen, una dintre cele mai vechi si cele mai bune universitati ale Germaniei, care in ultimul deceniu a dat sase laureati ai premiului Nobel.

Radu Merica a plecat in Germania in 1992, la varsta de 23 de ani, cu gandul de a face doctoratul, pentru ca in acei ani, in Romania, meseria sa de fizician-chimist era una aproape moarta. In Germania insa a gasit alta lume si alte viziuni.

„Acolo am aflat ce inseamna intr-adevar o universitate si cum functioneaza sistemul de invatamant superior al Germaniei, cum merge cercetarea si ce inseamna sistemul mondial al cercetarii. Cu siguranta, aceia au fost cei mai frumosi ani”, isi aminteste astazi omul care conduce in Romania operatiunile celui mai mare dezvoltator de centre comerciale din Europa.

Merica este de parere ca cel tarziu odata la cinci ani este momentul sa te gandesti daca vrei sau nu sa faci aceeasi meserie, sa ramai in aceeasi industrie. Isi da drept exemplu cativa prieteni care, odata la trei ani, si-au schimbat tara in care lucrau sau meseria, neavand nicio legatura cu pregatirea lor sau cu joburile anterioare.

„Este foarte bine, pentru ca asta te mentine in forma, te mentine in competitie. Astazi, in conditii de criza, sunt anumite domenii care nu vor mai functiona: daca esti calificat si apt sa iti schimbi meseria, vei gasi pana la urma o sursa de venit si te vei adapta din mers. Insa daca vei fi supra-specializat intr-o anumita directie, care la un moment dat nu va mai functiona, atunci optiunile devin foarte limitate”, argumenteaza Radu Merica.

Sursa foto: Mediafax

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri