Scenariile pentru 2009

Scenariile pentru 2009Anul trecut, piata de evaluari a fost in scadere cu cel putin 10% fata de estimari, din cauza incetinirii din ultimul trimestru, insa chiar si asa, a totalizat 28-30 de milioane euro, potrivit lui Adrian Crivii (foto), director general al companiei de evaluare Darian.

In acest an, scaderea va fi si mai mare, specialistii consultati de Wall-Street estimand scaderi cuprinse intre 25 si 80%.

„Avand in vedere ca piata de evaluari este legata in proportie de 70-80% de sectorul de creditare si acest sector este cvasi-blocat, cred ca piata va scadea in 2009 cu cel putin 25-30%”, afirma Adrian Crivii.

Un scenariu mai putin optimist, cu scaderi de circa 50%, este luat in calcul de Dan Ionascu, Head of Valuation & Advisory in cadrul Cushman & Wakefield, care spune ca lipsa lichiditatilor si reajustarea politicilor prudentiale bancare s-au constituit ca semne majore in piata. In plus, foarte multi dintre evaluatorii independenti si-ar putea inchide activitatea sau se vor reorienta catre alte domenii, precum consultanta de specialitate.

Cea mai dramatica scadere a pietei de evaluari, in contextul unei creditarii inghetate, este vazuta de Marius Andronache, Managing Director al companiei Coldwell Banker Mortgage, Valuation & Research.

„Este posibil sa avem chiar un recul total, pentru ca circa 80% din piata evaluarilor imobiliare inseamna garantare pentru creditare, iar creditarea este momentan in criza. Am putea avea insa cresteri pe alte segmente, precum lichidari, fuziuni sau executari silite”, crede Marius Andronache.


Ce ar putea impulsiona piata?

Ce ar putea impulsiona piata?Un factor important in cresterea pietei ar putea fi externalizarea serviciului de evaluari de catre toate institutiile financiare, in acord cu normele BASEL II, pentru respectarea principiului obiectivitatii, precizeaza Dan Ionascu (foto), de la Cushman & Wakefield, adaugand ca centrele comerciale vor avea cea mai mare pondere din piata in 2009.

“Marea majoritate a acestora au fost finantate si realizate cu putin inainte de intrarea in criza. In aceasta masura, pentru foarte multe dintre ele, bancile finantatoare solicita reevaluarea respectivelor active”, subliniaza Ionascu.

Mihai Grigore, directorul departamentului de evaluari al companiei Colliers International, este de parere ca un cuvant greu in evoluatia pietei de evaluari vor avea de spus si bancile, daca se hotarasc sa verifice situatia reala a garantiilor detinute.

„Pana acum, majoritatea bancilor au decis fie sa nu analizeze serios valoarea garantiilor, fie sa faca acest lucru intern. Intr-o situatie precum cea de astazi insa, o astfel de analiza nu poate fi facuta corect fara ajutorul unor firme cu acces direct la informatii”, a explicat Mihai Grigore. El spune ca, in ansamblu, scaderea pietei de evaluari in 2009 va fi mai mare de 30%, cat a simtit departamentul Colliers in venituri pana in prezent.

Un factor decisiv ar putea fi relansarea creditarii, crede Adrian Crivii, de la Darian, insa nu se asteapta sa vedem acest lucru inainte de sfarsitul anului sau inceputul lui 2010.




Segmentul vedeta, evaluarile pentru raportare financiara

Segmentul vedeta, evaluarile pentru raportare financiaraDaca Dan Ionascu este de parere ca centrele comerciale vor avea cea mai mare pondere in piata de evaluari, Marius Andronache, de la Coldwell Banker, afirma ca segmentul care ar putea inregistra o crestere importanta este cel al evaluarilor pentru raportare financiara, cerut de standardele internationale de contabilitate (IAS 16), la care a aderat si Romania. Potrivit acestor standarde, valoarea bunurilor incluse in situatiile financiare ar trebui sa fie evaluate de un expert evaluator la momentul intocmirii situatiilor financiar contabile anuale.

„De asemenea, segmentul evaluarilor pentru taxare, respectiv pentru stabilirea bazei de impozitare a taxelor locale datorate de persoanele juridice care detin in proprietate cladiri, isi va continua trendul de crestere”, precizeaza Marius Andronache (foto).

El spune ca fiecare evaluator va trebui sa fie mult mai prudent in actualul context al pietei imobiliare si sa studieze foarte atent trendurile fiecarui segment. „Aici va aparea diferenta intre firmele mari de evaluare care au acces la informatii (n.r.: tranzactiile curente) si firmele mici, care au ca principala sursa de informare ziarele si Internetul”, explica Andronache.

In opinia sa, oamenii ar trebui sa apeleze la evaluare chiar si cand vor sa cumpere sau sa vanda o proprietate, pentru a avea o opinie corecta si impartiala, costul unui raport de evaluare fiind nesemnificativ in comparatie cu sumele investite intr-o proprietate imobiliara.

Spre exemplu, tarifele Coldwell Banker pleaca de la 250 lei (cu TVA inclus) pentru apartamente de pana la 4 camere si ajung si la 20.000 de euro pentru proprietati mai complexe, precum cladiri de birouri sau centre comerciale, evaluari de proiecte etc.


Ce tip de evaluari mai fac companiile astazi

Ce tip de evaluari mai fac companiile astaziDaca anul trecut, divizia de evaluari a Colliers a raportat venituri cu 50% mai mari decat in 2007 si a evaluat proprietati in valoare de aproape 8 miliarde de euro, in 2009, numarul contractelor a fost in scadere.

“Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea contractelor semnate de noi a scazut cu 30%. Ca numar de cereri directe, clientii recomandati de banci sau cu care nu am lucrat in prealabil, scaderea a fost mai mare de 50%”, afirma Mihai Grigore (foto), directorul departamentului de evaluari al Colliers.

Compania s-a ocupat in acest an de evaluari pentru taxe, evaluari de portofolii de garantii, garantare de credite - intr-o masura mai mica, reevaluari de garantii individuale si raportari financiare. Cea mai mare pondere au avut-o cladirile de birouri, centrele comerciale si hotelurile.

In ceea ce priveste planurile pentru 2009 ale Cushman & Wakefield, compania se va concentra mai ales pe clientii institutionali si fonduri de investitii externe, oferind servicii pentru proprietati de toate categoriile si din toate sectoarele pietei. In primele cinci luni, 70% din volumul total al evalurilor au fost pentru centre comerciale, urmate de evaluarile pentru parcuri logistice, rezidential sau alte tipuri de proprietati si dezvoltari mixte.

Pentru compania de evaluare Darian, cea mai mare pondere o are in prezent evaluarea pentru raportare financiara, cererile venind in special din partea companiilor cu portofolii mari.

„Un segment este reprezentat de clienti cu credite vechi, care fac refinantare. Un alt segment il reprezinta reevaluarile la cererea bancilor pentru estimarea nivelului granatiilor, in special pentru cei cu credite mai vechi de 12 luni”, a incheiat Adrian Crivii, directorul general al Darian.