1 / 5

Scenariile pentru 2009

Anul trecut, piata de evaluari a fost in scadere cu cel putin 10% fata de estimari, din cauza incetinirii din ultimul trimestru, insa chiar si asa, a totalizat 28-30 de milioane euro, potrivit lui Adrian Crivii (foto), director general al companiei de evaluare Darian.

In acest an, scaderea va fi si mai mare, specialistii consultati de Wall-Street estimand scaderi cuprinse intre 25 si 80%.

„Avand in vedere ca piata de evaluari este legata in proportie de 70-80% de sectorul de creditare si acest sector este cvasi-blocat, cred ca piata va scadea in 2009 cu cel putin 25-30%”, afirma Adrian Crivii.

Un scenariu mai putin optimist, cu scaderi de circa 50%, este luat in calcul de Dan Ionascu, Head of Valuation & Advisory in cadrul Cushman & Wakefield, care spune ca lipsa lichiditatilor si reajustarea politicilor prudentiale bancare s-au constituit ca semne majore in piata. In plus, foarte multi dintre evaluatorii independenti si-ar putea inchide activitatea sau se vor reorienta catre alte domenii, precum consultanta de specialitate.

Cea mai dramatica scadere a pietei de evaluari, in contextul unei creditarii inghetate, este vazuta de Marius Andronache, Managing Director al companiei Coldwell Banker Mortgage, Valuation & Research.

„Este posibil sa avem chiar un recul total, pentru ca circa 80% din piata evaluarilor imobiliare inseamna garantare pentru creditare, iar creditarea este momentan in criza. Am putea avea insa cresteri pe alte segmente, precum lichidari, fuziuni sau executari silite”, crede Marius Andronache.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri