Charles Krick se intoarce in Statele Unite

Charles Krick se intoarce in Statele UniteCharles Krick (foto) s-a aflat in fruntea companiei inca din anul 2007, de la revenirea JLL pe piata locala. Dupa doi ani si jumatate, el a decis sa se intoarca in Statele Unite, din motive personale.

“Plecarea mea din Romania este o chestiune personala si nu tine de business. Plec cu un sentiment de tristete pentru ca am crescut aceasta companie si am vazut-o cum se dezvolta, cum intampina greutati si cum le depaseste. Insa exista o rascruce cand orice om trebuie sa aleaga intre viata personala si cariera, iar eu ma aflu acum la aceasta rascruce”, a declarat Charles Krick, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Krick nu exclude posibilitatea unei reintoarceri in Romania, piata de care spune ca se simte “legat emotional”. In opinia sa, tara noastra mai are inca multe oportunitati de explorat, chiar daca ultimele luni au fost dificile.

“Vom vedea cateva tranzactii de investment si anul acesta, insa lucrurile vor incepe sa se miste abia din 2010. Este esential ca vanzatorii sa aiba asteptari mai realiste si ca toti participantii sa joace dupa reguli transparente”, a explicat fostul sef al companiei Jones Lang LaSalle.

Lipsa de experienta si de profesionalism a multor jucatori din piata au fost printre cele mai importante dezavantaje ale real estate-ului local. La acestea se adauga starea infrastructurii, care are nevoie de imbunatatiri consistente.

“Au fost multi jucatori, atat dezvoltatori, cat si consultanti, fara experienta in imobiliare, ce cautau doar profit rapid. De acum inainte insa, lucrurile se vor schimba: fara experienta in domeniu, calitatea serviciilor sau a produselor si fara profesionalism, niciun jucator nu va rezista”, mai spune Krick.

Epoca one man show din imobiliare s-a sfarsit"

Charles Krick va fi inlocuit de Thierry Delvaux (foto), Managing Director al biroului Jones Lang LaSalle din Ungaria. Delvaux are 39 de ani si a mai lucrat pe piata din Romania si in perioada 2001-2007, avand un rol important in redeschiderea biroului din Bucuresti. El va continua sa coordoneze si activitatea companiei din Budapesta, unde spune ca lucrurile sunt mai dificile decat in Romania.

“In Romania, lucrurile incep sa se schimbe in bine, incepe o noua epoca, ce are la baza lucrul in echipa. Vechea epoca, de tipul «one man show» s-a sfarsit. In imobiliare, un individ puternic nu poate performa prea mult timp, el are nevoie sa fie inconjurat de o echipa pe masura, pentru ca, la sfarsit, cand tragi linie, numele unei persoane nu poate fi mai puternic decat al unei retele”, a declarat, pentru Wall-Street,Thierry Delvaux.

Cei doi, Charles Krick si Thierry Delvaux, spun ca au impreuna mai mult decat pasiunea pentru real estate si faptul ca amandoi au lucrat pe pietele din Romania si Ungaria. Ii mai leaga ambitia de a obtine cele mai bune rezultate, abilitatea de a coordona o echipa si respectul pe care il au fata de oamenii cu care lucreaza.

“Faptul ca eu voi prelua conducerea biroului din Romania nu va afecta echipa de aici. Mai mult, intentionam sa investim in consolidarea si extinderea ei. Sunt multi agenti buni care au parasit marile companii imobiliare, oameni-cheie pe care care aceste companii i-au pierdut. Cautam persoane cu experienta, care-si cunosc domeniul, acesta fiind si motivul pentru care echipa din Romania are in prezent doar 20 de angajati”, mai spune noul Managing Director al Jones Lang LaSalle.


Focus pe inchirierile de birouri, noua strategie

Focus pe inchirierile de birouri, noua strategieOdata cu venirea lui Thierry Delvaux la conducerea Jones Lang LaSalle, strategia companiei se va contura pe doua directii: aducerea unor oameni cu experienta si concentrarea pe activitatea de inchiriere a spatiilor de birouri.

“Vrem sa devenim cei mai buni pe piata spatiilor de birouri, asa cum suntem si in alte capitale din Europa. In ceea ce priveste concurenta noastra directa, cred ca ea vine din partea companiei CBRE|Eurisko”, afirma Delvaux.

Focusul pe segmentul de birouri este cea mai buna strategie in acest moment, admite si Charles Krick, care crede ca, daca primul semestru a fost unul lent, a doua jumatate a anului ar putea fi una mai buna.

“Acest segment de business (n.r.: inchirierea spatiilor de birouri) va continua sa se dezvolte, pentru ca multe companii vor constientiza ca acum sunt spatii centrale libere, ca pot obtine o chirie foarte buna, pe scurt, ca pot avea acum ceea ce in ultimii doi ani a fost aproape imposibil: o locatie buna si un pret pe masura”, explica Krick.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, avand in prezent circa 20 de angajati. La nivel global, JLL este prezent in 60 de tari, avand 180 de birouri si a raportat venituri de 2,7 miliarde de dolari pentru anul 2008.

Ieri, tot la nivel global, Jones Lang LaSalle a anuntat venituri de 1,1 miliarde de dolari pentru primul semestru al anului, in scadere cu 13% fata de aceeasi perioada din 2008.