ANEVAR: Programul nu a fost pregatit tehnic

ANEVAR: Programul nu a fost pregatit tehnicProgramul Prima Casa a generat foarte multe asteptari in piata imobiliara, fiind un produs nou, ce avea puterea de a impulsiona piata, este de parere Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Multi proprietari au speculat si au majorat preturile, insa nu a fost un fenomen in masa, pentru ca, foarte curand, programul s-a blocat.

„Prima Casa a fost un stimul util, a dezghetat mental piata, insa nu a fost pregatit tehnic si s-a intepenit. Dovada este ca, dupa ce a fost intens promovat si agreeat de foarte multa lume, el nu a functionat, marea problema fiind ca aprobarea dosarelor dureaza foarte mult”, a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Vascu (foto).

Presedintele ANEVAR spune ca, intrucat programul Prima Casa dureaza atat de mult, vanzatorii au incercat sa schimbe preturile si astfel, cumparatorii au fost stransi cu usa. „Oamenii au gasit locuinta dorita, au dat avansul, viseaza la ea, au primit acceptul de la banci, dar dosarele nu sunt inca aprobate de fond si multi au pierdut avansul sau apartamentul gasit”, spune Vascu.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a recomandat recent potentialilor cumparatori sa incerce sa fixeze un termen mai lung in ante-contractul incheiat cu vanzatorii, pentru a nu pierde nici avansul, nici locuinta respectiva. Solutia ar putea fi insa respinsa de vanzatori, spun jucatorii din imobiliare.

„Totul depinde de pret si de cat de mult a stat vanzatorul cu locuinta la vanzare. Dar cu cat s-ar castiga din timp, cu atat s-ar incheia mai multe tranzactii per unitate de timp. Nimeni nu stie ce face Fondul cu dosarul respectiv, care este procedura interna”, a adaugat Vascu.

Citeste aici replica data, la solicitarea Wall-Street, de catre Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Darian: Prima Casa se adreseaza unui segment de clienti prea ingust

Darian: Prima Casa se adreseaza unui segment de clienti prea ingustIn acelasi timp, reprezentantii companiei de evaluare Darian sunt de parere ca programul guvernamental cu puternic caracter social va avea un impact economic nesemnificativ, in principal, din cauza dimensiunii sale si a segmentului foarte ingust de persoane eligibile caruia i se adreseaza.

Avand in vedere tipul de proprietati rezidentiale care vor fi evaluate, va trebui sa se tina seama de toate cele trei abordari, scrie Adrian Crivii (foto), directorul general al Darian, pe blogul companiei.

Astfel, daca se achizitioneaza proprietati in dezvoltare, abordarea prin costuri va trebui sa ia in considerare evolutia puternic descrescatoare a preturilor terenului, materialelor de constructii si a fortei de munca. “Un alt element care nu trebuie neglijat este ajustarea semnificativa a profiturilor dezvoltatorului, care au ajuns la un nivel in concordanta cu noua conjunctura de piata”, subliniaza Crivii.

La abordarea prin venituri trebuie tinut seama de evolutia descendenta a chiriilor din ultima perioada si de faptul ca, in afara oraselor puternic dezvoltate si a centrelor universitare, nu exista practic o piata a chiriilor sustenabila pe termen lung.

In legatura cu abordarea prin comparatie a vanzarilor, reprezentantii Darian afirma ca este cea mai potrivita pentru evaluarea proprietatilor finalizate si ocupabile atunci cand piata este activa. Dar atat consultantul evaluator, cat si finantatorul vor trebui sa tina seama de cateva elemente:
  • segmentul de piata accesibil pentru Prima Casa a fost influentat sensibil de acest program, aducand un avans de 15% a preturilor de oferta, deoarece presupune pentru moment costuri financiare scazute (Euribor nu va putea ramane la acest nivel pe termen lung);
  • locatia si calitatea intrinseca a proprietatii pot conserva pe termen lung valoarea, astfel ca acestea trebuie apreciate atent;
  • chiar daca imprumutul este contragarantat de stat, nu trebuie neglijat caracterul de garantie bancara, cu toate riscurile aferente.

Prima Casa ar putea impulsiona piata evaluarilor imobiliare

Prima Casa ar putea impulsiona piata evaluarilor imobiliarePana in prezent, piata evaluarilor a scazut cu 20%, dupa ce in anul 2008 a atins valoarea de 30 milioane de euro. Singurul segment in care nu au fost inregistrate scaderi au fost evaluarile pentru raportare financiara, in timp ce, la polul opus, cea mai mare prabusire s-a produs pe segmentul evaluarilor pentru garantarea imprumuturilor.

„Anul trecut, piata evaluarilor imobiliare a reprezentat circa 70% din intreaga piata de evaluari. Din datele noastre, pana in prezent, piata evaluarilor imobiliare a scazut cu 20-25%, insa Prima Casa are puterea de a influenta si acest segment”, ne-a explicat Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.

In ceea ce priveste evaluatori din banci, Vascu este de parere ca presiunea este prea mare, iar tarifele sunt prea mici, chiar daca ei au, in aceasta perioada, cea mai intensa activitate, ca urmare a programului guvernamental.

"S-a tot vorbit ca valoarea stabilita de evaluator este diferita fata de pretul din contractul de vanzare-cumparare, insa este un lucru firesc. Atata timp cat valoarea data de evaluator este mai mare, nimeni nu are o problema, insa cand valoarea este inferioara pretului din contract, atunci lucrurile se schimba. Pana acum, diferentele au fost relativ mici, de cateva mii de euro", a adaugat Adrian Vascu.

Citeste si Evaluarile imobiliare, in stare de lesin.

PwC: Nu a fost un moment mai bun pentru a fi evaluator

PwC: Nu a fost un moment mai bun pentru a fi evaluatorVasile Iuga, Country Managing Partner al companiei PricewaterhouseCoopers Romania, este de parere ca actuala criza reprezinta o oportunitate pentru piata de evaluari, iar investitorii au, in prezent, cea mai mare nevoie de serviciile companiilor de profil.

„Nu a fost niciodata o perioada mai buna pentru a fi evaluator. Nevoia de informatie viabila nu a fost niciodata mai mare pentru investitori. Ar trebui sa multumim crizei pentru oportunitati, dar in acelasi timp, sa fim atenti sa evitam esecurile. In primul rand, este o criza de incredere in piete”, a declarat Vasile Iuga (foto), in cadrul evenimentului organizat ieri de ANEVAR.

In opinia sa, investitorii se vor uita de acum incolo mult mai serios in rapoartele de evaluari, pentru a evita greselile din trecut.

ANEVAR a implinit ieri 18 ani de activitate pe piata si a sarbatorit, pentru prima data, Ziua evaluatorilor din Romania. La nivel national, ANEVAR numara circa 6.000 de membri, fiind o ascociatie pe baza de voluntariat.