Cate societati au intrat in insolventa

Cate societati au intrat in insolventaIn primele sase luni ale acestui an, numarul firmelor care au intrat in procedura de insolventa a ajuns la 10.185, in crestere cu 39% fata de aceeasi perioada din 2008, cand au fost inregistrate 7.326 de dosare de insolventa, arata datele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).

Numarul companiilor de constructii care au intrat in procedura de insolventa s-a dublat in primul semestru din 2009, ajungand la 1.291, in timp ce numarul societatilor care se ocupa cu tranzactii imobiliare intrate in insolventa a ajuns la 631, in crestere cu 31% fata de prima jumatate a anului trecut.

„Din datele noastre, pana la sfarsitul lunii iunie, 1.291 de firme de constructii au intrat in procedura de insolventa, ceea ce inseamna o crestere cu 93% fata de aceeasi perioada din 2008, cand au fost inregistrate 668 de dosare. In ceea ce priveste tranzactiile imobiliare, au fost 631 de dosare de insolventa in primul semestru din 2009, comparativ cu 480 in aceeasi perioada din 2008”, a declarat, pentru Wall-Street, Arin Stanescu (foto), presedintele UNPIR.

Estimarile privind numarul firmelor care vor mai intra in insolventa pana la finele anului raman sumbre, dupa ce pana la data de 1 septembrie au fost inregistrate, in total, 15.500 de dosare. (Citeste si Numarul firmelor intrate in insolventa s-ar putea tripla in 2009 fata de 2007)

De ce intra companiile in insolventa

De ce intra companiile in insolventaMarius Stancescu (foto), presedintele companiei de consultanta financiara Riff Holding International, spune ca societatile comerciale, indiferent de domeniul in care activeaza, nu intra in insolventa decat atunci cand au probleme financiare serioase.

„Societatile de constructii au in acest moment mari blocaje financiare, deoarece acumuleaza creante fata de dezvoltatorii imobiliari carora li s-a suspendat sau retras finantarea. Prin recurgerea la strategia insolventei, aceste companii cauta sa castige timp, sa se protejeze fata de creditori”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Stanceascu, adaugand ca este si cazul dezvoltatorilor imobiliari. In cele mai multe cazuri insa, procedurile de insolventa sunt initiate de creditorii nedispusi sa astepte termene in afara intelegerilor initiale.

La sfarsitul lunii august, operatorul de retail Trident a confirmat deschiderea procedurii de insolventa, pe fondul vanzarilor slabe si neinchirierii de spatii in centrul comercial din Sibiu. A urmat apoi intrarea in insolventa a companiei de constructii Mivan Kier, care a construit centrul comercial Liberty Center, din cartierul Rahova, si ansamblul rezidential New Town, din Dristor.

„Daca avem in vedere cele doua exemple, Mivan Kier si societatea sibiana Trident Trans Tex, in cazul primei companii, probabil ca insolventa este un efect natural al prabusirii domeniului imobiliar, care a afectat afacerile din constructii. In cel de-al doilea caz, vorbim de o afacere de retail care, probabil, si-a «scurs» resurse in zona afacerilor imobiliare, alunecarea acestora din urma pe toboganul recesiunii afectand inclusiv «core business-ul»”, ne-a explicat Stancescu.

Din expertiza companiei, chiar daca principala cauza a declansarii insolventei o constituie blocajele financiare generalizate, un mare rol cauzal il detin factori care au legatura cu: administrarea incorecta, uneori chiar frauduloasa, a resurselor companiei, un management cu slabe competente in situatii de criza sau natura conjuncturala a unor afaceri nedezvoltate organic.


Ce avantaje are procedura de insolventa

Ce avantaje are procedura de insolventaDin punct de vedere juridic, de la momentul deschiderii procedurii insolventei impotriva unei societati, inclusiv in cazul societatii care a formulat ea insasi cererea de deschidere a procedurii, vor fi aplicate masurile de simplificare referitoare la taxarea inversa, respectiv referitoare la Taxa pe Valoare Adaugata (TVA).

„Odata cu deschiderea procedurii, se produce si efectul stoparii curgerii oricaror dobanzi, penalitati sau daune interese pentru intarzierea in executarea obligatiilor la creantele negarantate, astfel incat aceste datorii «ingheata» in forma existenta la acel moment”, a explicat, pentru Wall-Street, Madalina Scurtu (foto), partener in cadrul casei de avocatura Deli&Asociatii.

Tot din momentul declararii insolventei, inceteaza orice procedura individuala de executare silita, ceea ce inseamna ca orice demers al unui creditor in sensul executarii silite a debitorului este suspendat.

Un alt avantaj il reprezinta recuperarea oricaror creante ale debitorului fata de terte persoane, care se realizeaza fara plata taxelor de timbru. “Aceasta masura este in mod real avantajoasa pentru debitor, cata vreme recuperarea creantelor acestuia de la terte persoane se dovedeste, nu de putine ori, a fi unul dintre elementele de reusita a unui plan de reorganizare”, subliniaza avocatul Deli&Asociatii.

De cele mai multe ori, o societate care solicita sa intre in insolventa solicita inclusiv aplicarea unui plan de reorganizare. Astfel, contactul cu creditorii si cu partenerii contractuali carora le comunica existenta acestui plan si prevederile sale, astfel incat toti creditorii sa isi satisfaca respectivele creante, permite repozitionarea debitorului pe piata.

„Aceasta reprezinta asa-numita «breathing room» care i se pune la dispozitie debitorului pentru a i se asigura sansa unei reorganizari reale si efective. Efectul este important si pentru creditori, cata vreme acestora li se asigura egalitatea de sanse in recuperarea fiecarei creante”, a incheiat Madalina Scurtu.


Cum poate fi evitata

Cum poate fi evitataIn cazul in care nu este gestionata corect, insolventa duce la faliment, avantajul sau fiind ca proprietatile pot fi vandute de catre actionari si nu executate silit, cum se intampla in cazul falimentului.

„Singura solutie viabila in astfel de situatii este transformarea activelor imobiliare in lichiditati. Insolventa poate fi evitata, iar datoriile pot fi acoperite, daca respectiva companie decide sa vanda activele imobiliare pe care le are in patrimoniu”, a declarat, pentru Wall-Street, Alexandru Nitescu (foto), manager proiecte si investitii in cadrul companiei de consultanta imobiliara Regatta.

In cazul unei proceduri de insolventa, brokerul imobiliar intermediaza vanzarea imobilelor, atunci cand este cazul, si ofera consultanta pentru gestionarea patrimoniului imobiliar. El poate fi platit cu o suma fixa pentru consultanta oferita si cu un procent din valoarea imobilelor vandute, daca se hotaraste vanzarea unui imobil.

„Cand o companie intra in insolventa cei mai multi bani sunt pierduti de catre actionari, pentru ca nu putem vorbi de profit sau de incasarea dividentelor, iar daca actionarii se hotarasc sa scoata la vanzare activele companiei, ele se vand sub pretul pietei”, subliniaza consultantul Regatta.

Pana in prezent, compania a fost implicata in 14 procese de insolventa, in cadrul carora a intermediat proprietati in valoare de peste 30 de milioane euro.


Ce riscuri pot aparea

Ce riscuri pot apareaSperanta Munteanu (foto), directorul diviziei de real estate a PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania si vicepresedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), admite ca insolventa poate fi utilizata de catre o firma in dificultate financiara pentru a se proteja de escaladarea actiunilor creditorilor pentru recuperarea creantelor, dincolo de punctul in care redresarea nu mai este posibila.

“Exista o tendinta in piata de a se folosi insolventa ca mijloc de presiune, in special asupra bancilor, dar in absenta unui plan de reorganizare articulat, masura se poate dovedi contra-productiva. Intrarea in procedura poate avea drept consecinta amanarea platii unei obligatii, sau chiar reducerea cuantumului acesteia”, ne-a explicat specialistul PwC.

In plus, din punct de vedere juridic, la momentul solutionarii cererii debitorului, in masura in care judecatorul sindic constata ca acesta a mai beneficiat de reorganizare in ultimii cinci ani anteriori deschiderii procedurii va pronunta o sentinta de deschidere a procedurii simplificate.

„Rezulta ca debitorul nu mai poate beneficia de avantajele unui plan de reorganizare in masura in care, in ultimii cinci ani anteriori deschiderii procedurii a mai beneficiat de o alta reorganizare. Legea sanctioneaza esecul reorganizarii anterioare cu intrarea debitorului direct in procedura simplificata”, a incheiat avocatul Madalina Scurtu, de la Deli&Asociatii.


Momentul de cumpana va fi in T1 din 2010

Momentul de cumpana va fi in T1 din 2010In ceea ce priveste estimarile pentru luniile urmatoare, Marius Stancescu, de la Riff Holding International, spune ca nu se poate vorbi inca de o revenire economica menita sa stopeze colapsul afacerilor imobiliare si de constructii.

„Cat timp domeniul este exclus de la creditare, ne putem astepta la noi dosare de insolventa. Mai mult, cu mici exceptii, bancile comerciale nu au inteles ca trebuie sa sprijine proiectele aflate in curs macar pe principii de conservare temporara a investitiilor realizate si nu au inteles ca trebuie sa restructureze creditele acordate. Cred ca marile insolvente inca nu au iesit la suprafata, iar momentul de cumpana va fi in primul trimestru din 2010”, ne-a declarat presedintele Riff Holding.

Si Alexandru Nitescu, de la compania Regatta, admite ca este abia inceputul cand vine vorba de dosarele de insolventa pentru jucatorii din piata imobiliara, care pana acum si-au finantat activitatea din rezervele acumulate.

„O data terminate rezervele, insolventa este aparent singura solutie. De cele mai multe ori companiile prefera sa declare insolventa in loc loc sa vanda din activele imobiliare. Este un pas gresit, care de multe ori duce la faliment”, concluzioneaza specialistul Regatta.