O tranzactie pe etape

O tranzactie pe etapeTranzactia prin care RREEF Real Estate a achizitionat pentru 341 milioane de euro cele doua cladiri de birouri si proiectul rezidential Upground a fost semnata in luna mai 2008 si a fost o vanzare-cumparare la termen (forward purchase), urmand ca proiectele sa fie achizitionate la finalizarea constructiei.

„Plata pentru proiectul de birouri nu este o tranzactie noua, ci reprezinta finalizarea celei de-a doua etape din tranzactia semnata in mai 2008. In prima etapa, din august 2008, s-au platit 60 de milioane de euro, iar acum Deutsche Bank a platit peste 120 milioane de euro pentru cea de-a doua cladire de birouri din cadrul proiectului”, ne-a explicat Gabriel Biris (foto), avocat partener in cadrul firmei de avocatura Biris Goran.

Biris Goran a asistat juridic vanzatorii, un grup de fonduri de investitii, reprezentat in Romania de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Potrivit termenilor tranzactiei, Papalekas, dezvoltatorul proiectului si reprezentantul vanzatorului, a participat la cumparare ca partener al RREEF cu 22%.

„In mai 2008, au fost semnate trei contracte forward purchase, care stabileau cadrul general in care se vor finaliza fiecare dintre cele trei tranzactii, cu conditii precedente care trebuiau indeplinite pentru ca finalizarea tranzactiilor sa se produca la o data agreata de parti in contractul «cadru». Una dintre conditii a fost ca proiectele de birouri si cele rezidentiale sa fie terminate”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Niculeasa, partener al firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), care a asistat cumparatorul.

Apartamentele ar putea fi platite in 2010

Apartamentele ar putea fi platite in 2010A treia parte a tranzactiei ar putea fi incheiata la sfarsitul anului 2010, dupa ce ansamblul rezidential (foto) va fi finalizat. Astfel, dupa ce a platit 60, respectiv peste 120 milioane de euro pentru cele doua cladiri de birouri din cadrul proiectului Upground, germanii mai au de preluat doua cladiri rezidentiale, fiecare cu 16 etaje, care totalizeaza 600 de apartamente.

„In acest moment, proiectul se afla in faza de structura, respectiv etajul 12 din 16, avand termen de finalizare semestrul al doilea din 2010. Pretul mediu la care se poate achizitiona un apartament este de aproximativ 1600 euro/ mp plus TVA, insa preturile sufera modificari in functie de tipologia apartamentelor. Pana acum, au fost cumparate peste 50% din totalul apartamentelor”, a declarat Tudor Mihai, manager de vanzari in cadrul Upgound Estates, dezvoltatorul proiectului.

Proiectul rezidential Upground este construit in zona Fabrica de Glucoza, pe un teren de 16.000 mp si cuprinde, pe langa cele 600 de apartamente, 7.000 mp de spatii de retail si 2.000 de locuri de parcare. Suprafetele apartamentelor variaza intre 100 si 420 mp.

„Jucatorii din piata s-au intrebat, date fiind schimbarile din piata de real estate, daca se vor putea indeplini conditiile impuse de cumparator in contractele semnate in mai 2008. Cred ca multi pot fi sceptici si in privinta urmatoarei parti a tranzactiei, insa clientul nostru (n.r: Deutsche Bank) asteapta evolutia pietei rezidentiale si, mai ales, modul in care vanzatorii vor reusi indeplinirea conditiilor impuse si pentru finalizarea acestui proiect”, a incheiat , Ioana Niculeasa, de la NNDKP.

Venituri de peste 7 mil. euro/an din chirii

Venituri de peste 7 mil. euro/an din chiriiAvocatul Biris afirma ca, in prezent, cladirea BOC Tower (foto), amplasata in apropierea bulevardului Dimitrie Pompeiu, este inchiriata in proportie de 75%, iar chiria depaseste minimul impus la semnarea tranzactiei. BOC Tower are o suprafata inchiriabila de 57.000 mp, distribuita pe sapte etaje.

Potrivit surselor din piata, chiria ceruta de cumparatori pentru cladirea de birouri este de 14 euro/mp/luna, existand optiunea mai multor luni gratuite. La o chirie lunara de 14 euro/mp, germanii ar urma sa incaseze venituri anuale de peste 7 milioane de euro din cei peste 42.000 mp deja inchiriati, urmand ca atunci cand cladirea va fi inchiriata 100%, veniturile sa depaseasca 9,5 milioane de euro pe an.

Dezvoltatorul celor patru cladiri, compania Upground Estate, a inregistrat anul trecut pierderi de peste 5,13 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante. Actionarii Upground Estate sunt companiile Milabrin Limited si Tomafer Limited, ambele inregistrate in Cipru, potrivit informatiilor de la Registrul Comertului.