Scaderea preturilor, anulata de devalorizarea leului

Scaderea preturilor, anulata de devalorizarea leuluiIn perioada ianuarie-iunie 2009, rata de schimb a variat intre 4,02 lei/euro si 4,20 lei/euro, cu un varf de 4,31 lei/euro in primul trimestru. Comparativ cu rata de schimb inregistrata la sfarsitul primului semestru 2008, cand raportul lei/euro era de 3,64, devalorizarea monedei nationale a fost semnificativa, temperand sau chiar anuland astfel efectul scaderii preturilor exprimate in euro.

Costul ridicat al finantarii a restrans foarte mult numarul clientilor eligibili pentru acordarea de credite ipotecare, fiind reflectat in ritmul de crestere a valorii creditelor acordate pentru achizitionarea de imobile.

"Potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), rata medie a dobanzii anuale efective pentru credite ipotecare la sfarsitul semestrului era de 11,89% pentru credite acordate in lei si de 9% pentru cele acordate in euro. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cresterea dobanzilor este semnificativa, insa cel mai inalt varf de crestere s-a inregistrat in ianuarie 2009”, subliniaza consultantii BNP Paribas Real Estate.

Un alt efect al cresterii costurilor de finantare este reducerea numarului de precontracte de vanzare-cumparare care se vor finaliza si, implicit, cresterea numarului de apartamente disponibile oferite de dezvoltatori.

Ansamblurile in stadiul de proiect se confrunta cu lipsa de interes a cumparatorilor, cauzata de intarzierile proiectelor si de mediatizarea unor neintelegeri dintre dezvoltatori si clientii finali cu privire la calitatea finisajelor sau aparitia unor costuri suplimentare.

Afla care erau estimarile consultantilor in legatura cu deprecierea leului si piata imobiliara, in urma cu un an.

Citeste si BNR: Jucatorii din industrie si constructii, afectati de dobanzile mari si de deprecierea leului


Potentialii cumparatori, tinerii cu peste 2.500 euro/gospodarie

Potentialii cumparatori, tinerii cu peste 2.500 euro/gospodarieNoile conditii de pe piata rezidentiala au determinat modificari majore in structura cererii comparativ cu 2008. In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine in principal din partea populatiei tinere, intre 30 si 40 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare.

Totusi, comparativ cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent pentru a evita ratele lunare mai mari. Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape in exclusivitate de catre clientii care au deja o locuinta si doresc imbunatatirea conditiilor de locuit, se arata in raport.

De asemenea, o parte reprezentativa din familiile cu venituri lunare de peste 1.000-1.500 euro/luna si care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit ipotecar, dar care pot sustine plata unei chirii medii lunare de minim 400- 600 euro sau a unei rate direct catre dezvoltator, pot reprezenta cererea efectiva pe piata locuintelor.

Portofoliile investitorilor, o posibila piata secundara

Portofoliile investitorilor, o posibila piata secundaraIn lunile urmatoare nu se asteapta modificari majore ale conditiilor de piata comparativ cu situatia actuala, sustin reprezentantii BNP Paribas Real Estate.

Cei mai importanti factori care actioneaza direct asupra segmentului rezidential sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodarie, structura cheltuielilor gospodariilor, cursul de schimb euro-lei, politica fiscala si, nu in ultimul rand, factorul psihologic determinat de incertitudinea cu privire la obtinerea unor venituri stabile pentru o perioada mai indelungata.

“Cererea nu va inregistra o noua crestere in conditiile in care exista discrepante intre puterea de cumparare a populatiei si nivelul preturilor solicitate, dublate de o diferenta majora intre asteptarile clientilor si oferta dezvoltatorilor. Investitorii privati si alti jucatori din domeniul imobiliar, care au generat cea mai mare parte a cererii pentru locuintele noi in perioada 2006-2007, doresc in prezent sa isi vanda portofoliile, creand premizele pentru dezvoltarea pietei secundare”, se mai arata in raport.

Ca o consecinta, consultantii BNP Paribas Real Estate estimeaza ca numarul total de unitati oferite spre vanzare si inchiriere pe piata secundara vor compensa o parte din numarul de locuinte care nu vor mai fi finalizate de catre dezvoltatori.