Corectie pe pietele emergente?

Corectie pe pietele emergente?In cazul in care problemele financiare din Dubai se inrautatesc, este posibil un declin cu aproximativ 20% al titlurilor listate la bursele din statele aflate in curs de dezvoltare, considera Mark Mobius, directorul general al companiei Templeton Asset Management, care detine active de 25 de miliarde de dolari. “Ma astept la o corectie pe pietele emergente”, a spus Mark Mobius (foto), considerat un guru al pietelor emergente, pentru Bloomberg.

Templeton a deschis birouri in Vietnam si Dubai in ultimii ani pentru ca a identificat oportunitati de investitii in Asia de Sud-Est si in asa-zisele piete de frontiera din Orientul Mijlociu.

Intrarile de capital pe pietele emergente depasesc 123 miliarde dolari din 1995 pana in prezent, desi anul trecut au iesit fonduri de 49 miliarde dolari, din cauza crizei, mai subliniaza Mobius. Dintre acestea, peste 44 miliarde dolari au revenit pe aceste piete in primele sapte luni ale lui 2009, a afirmat recent Mark Mobius.

In Romania, Franklin Templeton a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea, deschizand si o sucursala locala.

BNR a intervenit in piata pentru a sustine leul

Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata vineri, vanzand euro, pentru a sustine leul impotriva socului general de starea de incapacitate de plata a emiratului din Dubai, sustin dealeri bancari. Tendinta de depreciere a monedelor din zona emergenta, printre care si leul, a fost evidenta in sesiunea valutara de vineri, iar Banca Nationala nu isi putea permite sa lase cursul de schimb EUR/RON la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pe piata interbancara.

"La nivelul de 4,30 lei/euro au aparut ordine mai mari de vanzare de valuta din partea catorva banci locale. Nu e exclus sa fi fost si BNR in spate. Deprecierea leului a fost in ton cu tendinta inregistrata si de monedele celorlalte tari din regiune, probabil si ca urmare a scaderii apetitului jucatorilor pentru investitiile cu grad mai mare de risc ca urmare a stirilor despre Dubai", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Cutremurul din Dubai, efecte usoare si la Bucuresti

Cresterile timide din debutul saptamanii de pe marile burse, pe fondul vestilor bune de pe Ocean, au fost intrerupte de criza din Dubai, ce a generat temeri privind posibilitatea ca acest stat sa intre in incapacitate de plata. Specialistii se asteapta la continuarea volatilitatilor excesive pe toate burse.

Cresterile din primele zile ale saptamanii ca urmare a trecerii primului tur de scrutin cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, insa minitrendul de crestere a fost intrerupt brusc joi in contextual dominat de temerile privind intrarea emiratului Dubai in incapacitate de plata, numai in aceasta zi BET-FI pierzand aproape 1.000 de puncte fata de inchiderea de miercuri”, se arata intr-un raport Prime Transaction.

De asemenea, riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporeste ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP citata de NewsIn.

Potrivit analistilor, statele baltice, Romania si Ucraina, aflate de altfel si in situatie de instabilitate politica, figureaza in prezent printre statele "cele mai riscante".

Dupa panica ce a cuprins pietele in urma moratoriului solicitat de emirat, presedintele grupului de ministri de finante din zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a declarat ca nu vede vreo similitudine intre situatia Dubaiului si cea din Europa, relateaza AFP.

"Nu vad vreo problema de nerambursare (a datoriilor scadente, n.r.) in Europa", a afirmat Junker, intrebat de jurnalisti in legatura cu acest subiect.

De asemenea, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a sustinut declaratiile lui Junker. "Confirm in totalitate ceea ce a spus primul ministru" al Luxemburgului, a precizat el.

Bancile europene, afectate de criza din Dubai

Bancile europene, afectate de criza din DubaiRoyal Bank of Scotland (RBS) a acordat mai multe credite decat orice alta institutie grupului Dubai World, compania de stat ce incearca sa obtina amanarea scadentei imprumuturilor, in timp ce HSBC are cea mai mare expunere la riscurile din Emiratele Arabe Unite, potrivit JPMorgan Chase & Co.

Potrivit Bloomberg, RBS, cea mai mare banca aflata sub controlul guvernului britanic, a acordat credite de 2,3 miliarde dolari, sau 17% din totalul creditelor contractate de Dubai, de la inceputul lui ianuarie 2007, a anuntat JPMorgan, citand datele Dealogic.

HSBC, cea mai mare banca din Europa, are "cea mai mare expunere absoluta" la Emiratele Arabe Unite, cu credite de 17 miliarde dolari in 2008, a mai anuntat JPMorgan, citand Asociatia Bancilor din Emirate.

Commercial Bank PJSC din Abu Dhabi ar putea avea de colectat datorii de 1,9 miliarde dolari de la Dubai World, ceea ce o transforma in cel mai mare creditor din exteriorul emiratului, au declarat doua surse avizate.

In Franta, bancile cu cele mai mari expuneri sunt BNP Paribas, Societe Generale, Calyon (subsidiara a Credit Agricole) si Natixis.

"Piata este foarte nelinistita in legatura cu expunerea la Dubai, iar numele bancii RBS a fost mentionat atat ca grup creditor cat si ca administrator. Oamenii sunt ingrijorati ca situatia va duce la un nou val de pierderi. Dubaiul determina toate miscarile pietei in acest moment", a declarat David Williams, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Ltd.

Actiunile asiatice au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimele trei luni, in timp ce pietele europene si-au adancit pierderile din sedinta anterioara, pe fondul temerilor ca o restructurare a datoriilor de catre Dubai World, ce are datorii totale de 59 miliarde dolari, s-au putea adauga pierderilor de 1.720 miliarde dolari inregistrate din criza mondiala.

Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat a fost estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.

In nota sa, Credit Suisse enumera, printre institutiile financiare care ar avea expuneri pe Dubai, bancile britanice HSBC, RBS si Barclays, cele franceze BNP Paribas si Calyon, banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.

Analistii din cadrul Goldman Sachs au estimat HBOS ar putea inregistra pierderi din credite legate de expunerea la Dubai de 611 milioane dolari, nivelul acestor putand atinge 177 milioane dolari in cadrul Standard Chartered, potrivit unui raport publicat vineri. Impactul asupra ambelor banci va fi "suportabil", sustin analistii.

Credibilitatea pietei financiare din Dubai, puternic zdruncinata

Credibilitatea pietei financiare din Dubai, puternic zdruncinataCredibilitatea internationala a Dubaiului ca viitor pilon al finantelor mondiale a fost zdruncinata de anuntul surprinzator al grupului Dubai World, ce a solicitat un moratoriu de sase luni la plata datoriilor, estimeaza analistii, citati de AFP.

"Evolutia viitoare a situatiei si in special modul in care vor fi anuntate deciziile cruciale vor decide credibilitatea Dubaiului si pozitia sa ca centru financiar", a declarat Cubillas Ding, analist in cadrul grupului de consultanta Celent.

"Sistemul financiar legal din Dubai este pus la incercare pentru prima oara in ceea ce priveste modul de a interactiona cu comunitatea internationala. Nimeni nu vrea sa joace pe un teren unde regulile nu sunt clare", a explicat el.

Centrul financiar international din Dubai (DIFC), veritabil 'city offshore' deschis in 2004, este prezentat pe pagina sa de internet ca "centrul financiar international ce inregistreaza cea mai rapida crestere din lume". DIFC avea ambitia de a avea acelasi statut ca pietele financiare din Londra, New York si Hong Kong.

Dubai World a refuzat sa vanda active la pret redus

Dubai World a refuzat, inaintea solicitarii unui moratoriu de sase luni pentru plata datoriilor, sa cedeze la un pret scazut o parte din activele imobiliare si din investitii, potrivit presei locale din Dubai.

"Grupul a refuzat categoric in ultimele luni sa vanda mai multe active imobiliare si investitii la un pret scazut", au declarat surse anonime, citate de cotidianul Al-Ittihad, al guvernului din Abu Dhabi.

"Vanzarea activelor trebuie sa se faca pe o baza comerciala echitabila, care sa permita grupului sa-si realizeze obiectivele pe termen lung, nu din cauza presiunilor economice conjuncturale", a adaugat sursa.

Efectele socului din Dubai

Efectele socului din DubaiMediul de afaceri din Dubai este "in stare de soc" dupa ce emiratul a recunoscut ca nu isi poate plati datoriile si a solicitat un moratoriu. dar compania aeriana Emirates nu va fi afectata, a declarat presedintele firmei, Tim Clark.

"Suntem cu totii putin socati de ceea ce s-a intamplat si de reactia negativa la nivel mondial din ultimele 24 de ore", a afirmat Clark, intr-un interviu publicat de Sunday Telegraph, citat de NewsIn.

"Insa Dubaiul va rezista, si la fel si noi. Sunt sigur ca grupul aerian nu va fi afectat de situatie", a adaugat el.

Pretul aurului a scazut puternic saptamana trecuta pe pietele din New York si Londra, ca urmare a problemelor de rambursare a datoriilor intampinate de Dubai si pe masura ce revenirea dolarului a dus la scaderea cererii de metal galben.

De asemenea, pretul petrolului a coborat puternic vineri, lovit de unda de soc generata de situatia financiara a Dubaiului, pierzand 5% pana la 72,39 dolari/baril, cel mai scazut nivel al ultimelor sapte saptamani.