1 / 5

Corectie pe pietele emergente?

In cazul in care problemele financiare din Dubai se inrautatesc, este posibil un declin cu aproximativ 20% al titlurilor listate la bursele din statele aflate in curs de dezvoltare, considera Mark Mobius, directorul general al companiei Templeton Asset Management, care detine active de 25 de miliarde de dolari. “Ma astept la o corectie pe pietele emergente”, a spus Mark Mobius (foto), considerat un guru al pietelor emergente, pentru Bloomberg.

Templeton a deschis birouri in Vietnam si Dubai in ultimii ani pentru ca a identificat oportunitati de investitii in Asia de Sud-Est si in asa-zisele piete de frontiera din Orientul Mijlociu.

Intrarile de capital pe pietele emergente depasesc 123 miliarde dolari din 1995 pana in prezent, desi anul trecut au iesit fonduri de 49 miliarde dolari, din cauza crizei, mai subliniaza Mobius. Dintre acestea, peste 44 miliarde dolari au revenit pe aceste piete in primele sapte luni ale lui 2009, a afirmat recent Mark Mobius.

In Romania, Franklin Templeton a castigat licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea, deschizand si o sucursala locala.

BNR a intervenit in piata pentru a sustine leul

Banca Nationala a Romaniei a intervenit in piata vineri, vanzand euro, pentru a sustine leul impotriva socului general de starea de incapacitate de plata a emiratului din Dubai, sustin dealeri bancari. Tendinta de depreciere a monedelor din zona emergenta, printre care si leul, a fost evidenta in sesiunea valutara de vineri, iar Banca Nationala nu isi putea permite sa lase cursul de schimb EUR/RON la nivelul de 4,3 lei pentru un euro pe piata interbancara.

"La nivelul de 4,30 lei/euro au aparut ordine mai mari de vanzare de valuta din partea catorva banci locale. Nu e exclus sa fi fost si BNR in spate. Deprecierea leului a fost in ton cu tendinta inregistrata si de monedele celorlalte tari din regiune, probabil si ca urmare a scaderii apetitului jucatorilor pentru investitiile cu grad mai mare de risc ca urmare a stirilor despre Dubai", a declarat Ciprian Mihai, sef de departament in cadrul Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Cutremurul din Dubai, efecte usoare si la Bucuresti

Cresterile timide din debutul saptamanii de pe marile burse, pe fondul vestilor bune de pe Ocean, au fost intrerupte de criza din Dubai, ce a generat temeri privind posibilitatea ca acest stat sa intre in incapacitate de plata. Specialistii se asteapta la continuarea volatilitatilor excesive pe toate burse.

Cresterile din primele zile ale saptamanii ca urmare a trecerii primului tur de scrutin cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, insa minitrendul de crestere a fost intrerupt brusc joi in contextual dominat de temerile privind intrarea emiratului Dubai in incapacitate de plata, numai in aceasta zi BET-FI pierzand aproape 1.000 de puncte fata de inchiderea de miercuri”, se arata intr-un raport Prime Transaction.

De asemenea, riscul intrarii Dubaiului in incetare de plati sporeste ingrijorarile legate de situatia financiara a unor state, in special din Europa de Est, ingropate in datorii si slabite de recesiune, unii analisti incluzand si Romania printre tarile care risca un astfel de deznodamant, arata o analiza a AFP citata de NewsIn.

Potrivit analistilor, statele baltice, Romania si Ucraina, aflate de altfel si in situatie de instabilitate politica, figureaza in prezent printre statele "cele mai riscante".

Dupa panica ce a cuprins pietele in urma moratoriului solicitat de emirat, presedintele grupului de ministri de finante din zona euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a declarat ca nu vede vreo similitudine intre situatia Dubaiului si cea din Europa, relateaza AFP.

"Nu vad vreo problema de nerambursare (a datoriilor scadente, n.r.) in Europa", a afirmat Junker, intrebat de jurnalisti in legatura cu acest subiect.

De asemenea, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a sustinut declaratiile lui Junker. "Confirm in totalitate ceea ce a spus primul ministru" al Luxemburgului, a precizat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri