O lupta titanica intre primarii si asociatiile de proprietari

O lupta titanica intre primarii si asociatiile de proprietariDaca in 2008 au fost reabilitate termic 82 de blocuri, cu circa 2.000 de apartamente, tinta Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) pentru anul 2009 este de 1.200 de blocuri, cu peste 50.000 de apartamente.

“Principala disfunctionalitate pe care o intampina programul de reabilitare termica este relatia cu asociatiile de proprietari. De asemenea, au fost constructori care nu au respectat normele contractuale”, a declarat Gheorghe Popescu, director al directiei pentru locuinte din cadrul MDRL, in cadrul unei conferinte organizata de Agentia pentru Inovatie si Dezvoltare Durabila SenterNovem din Olanda, in colaborare cu firma Business Development Group.

Opinia sa a fost impartasita si de primarul Gheorghe Botarca, primarul orasului Topoloveni, care afirma ca intre adminsitratia locala a orasului si asociatiile de proprietari este o lupta titanica, in duel continuu pentru ca acestea din urma sa accepte sa intre in program. In Topoloveni,12 blocuri, cu peste 600 de apartamente, au fost inscrise in acest an in programul de reabilitare termica.

“Dupa parerea mea, actul legislativ ar trebui imbunatatit, astfel incat sa nu ne mai izbim de reactiile unor locatari de la etajele intermediare, care considera ca locatarii de la parter si ultimul etaj trebuie sa suporte in cea mai mare parte cheltuielile”, a declarat primarul Gheorghe Botarca.

O relatie ceva mai buna cu asociatiile de proprietari a avut primaria din orasul Sfantu Gheorghe, unde au fost reabilitate 17 blocuri ale aceluiasi cartier. Mai mult, reprezentantii unei banci au venit cu o oferta personalizata de creditare pentru proprietarii inscrisi in program.

In ceea ce priveste Bucurestiul, cele mai multe blocuri reabilitate se afla in sectorul 2, unde a fost deja finalizat procesul pentru 22 de blocuri, cu 1.577 de apartamente si alte 98 de blocuri, cu 6.100 de apartamente sunt aproape de finalizare. In acest sector insa, primaria a preluat contributiile asociatiilor de proprietari, respectiv cei 20% din costul lucrarilor de constructii.

La polul opus, in sectorul 5 doar 30 de blocuri au fost inscrise in program, dintre care 14 blocuri se afla in procesul de receptie, iar celelalte 16 vor fi finalizate pana la finele lunii.

Sursa foto: Primaria Sectorului 2

Furnizorii acuza: Nu suntem banci, trebuie sa fim platiti la timp

Furnizorii acuza: Nu suntem banci, trebuie sa fim platiti la timpIn timp ce primariile se plang de relatia cu asociatiile de proprietarii, furnizatorii de materiale de constructii implicati in programul de reabilitare termica spun ca nu isi primesc banii la timp si sunt presati sa ofere marfa cat mai ieftina.

“Banii nu pot fi incasati in timp util si toata lumea face presiune pe pret si pe termene de plata cat mai lungi. Asa ceva este imposibil, furnizorii de materiale de constructii nu actioneaza ca si banci. Trebuie sa existe un circuit fluent al bancilor”, au declarat reprezentantii Henkel Romania, divizia locala a grupului german Henkel.

Potrivit acestora, majoritatea clientilor pun presiune pe pret si cauta produse cat mai ieftine, bazandu-se pe logica “refacem lucrarile peste doi-trei ani, acum merge si asa”, iar acest rationament nu mai tine de viziunea de secolului 21.

Radu Grigorescu, consultant tehnic in cadrul producatorului de materiale termoizolante Austrotherm, este de parere ca preturile cresc din cauza atreprenorilor generali care lucreaza la randul lor cu alti patru-cinci sub-atreprenori. “Antreprenoriatul cu alti sub-antreprenori este pagubas si de aici provin preturile exagerate”, subliniaza reprezentantul Austrotherm.

Cu totii cad de acord ca derularea procesului de reabilitare termica trebuie sa fie mai bine monitorizata, iar fazele terminante, mai atent urmarite, astfel incat sa nu fie gasite nereguli la finalizarea procesului, asa cum acuza reprezentantii MDRL.

“Firmele de constructii trebuie puse la punct, pentru ca avem mii de poze cu blocuri reabilitate si se vad greselile facute. Patronatul Societatilor din Constructii ar trebui sa faca putina curatenie intre aceste firme”, a declarat Gina Petrescu, directorul Directiei Programe-Reabilitare Termica (DPRT), din cadrul MDRL.

Citeste si Cum arata din strada marea reabilitare termica?.

Se simte lipsa bancilor

Se simte lipsa bancilorAdriana Iftime, director general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii (PSC), este de parere ca pentru constructori programul de reabilitare termica este o speranta ca inca mai pot accesa niste fonduri, insa marea problema este lipsa bancilor din program.

“Se simte lipsa bancilor din acest program. Mai mult, dupa ce primariile au preluat contributiile asociatiilor de proprietari ca un mic cadou electoral, restul proprietarilor au sperat ca o sa vina primaria si o sa le dea tamplaria gratis. Asa se explica de ce, in plin program de reabilitare, veniturile producatorilor de tamplarie termoizolanta au scazut cu 40%”, a declarat Adriana Iftime, in cadrul conferintei organizate de SenterNovem si Business Development Group.

Pentru anul 2010, PSC intentioneaza sa lanseze un fel de programul Rabla pentru tamplarie si un ghid de intocmire a caietelor de sarcini pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, ideea venind dupa ce patronatul a gasit in sectorul 1 mai multe caiete de sarcini identice. In plus, pentru ca dirigintii de santier nu pot urmari tot timpul lucrarile, PSC vrea sa puna la dispozitia asociatiilor de locatari mai multi consultanti, platiti din fondurile pentru programul de reabilitare.

“Realitatea este ca, in 2009, licitatiile pentru reabilitarea blocurilor au fost castigate in functie de cifra de afaceri a companiilor participante. Astfel au castigat firme care nu au facut niciodata un bloc, iar calitatea lucrarilor este indoielnica”, a incheiat director general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii.