Chiriile locuintelor noi vor continua sa scada

Chiriile locuintelor noi vor continua sa scadaO garsoniera in ansamblul Edenia, dezvoltat de Adama in cartierul Titan, este scoasa la inchiriat nemobilata in schimbul sumei de 250 euro plus TVA, potrivit portalului imobiliare.ro. Garsoniera se afla la etajul 8 din 11 si are o suprafata construita de 40 mp. Pentru aceeasi garsoniera, dar mobilata, proprietarul cere o chirie de 325 euro plus TVA.

Tot in cartierul Titian, in ansamblul Rasarit de Soare, pentru o garsoniera mobilata si utilata se cere o chirie lunara de 220 euro, potrivit datelor de pe site-ul anuntul.ro. Garsoniera are o suprafata de 40 mp si este la etajul 4 din 9.

In zona Titan, chiriile garsonierelor noi sunt aproape la acelasi nivel cu cele ale garsonierelor din blocurile vechi. De exemplu, pentru o garsoniera intr-un astfel de imobil, cu o suprafata de 33 mp, mobilata si utilata, proprietarul cere o chirie de 225 euro/luna.

„Chiriile locuintelor noi ar putea scadea cu inca 5% in prima jumatate a acestui an. Apartamentele noi amplasate in zonele centrale si de nord vor cunoaste o scadere mai redusa a chiriilor comparativ cu apartamentele din zonele limitrofe, cu acces mai dificil”, a declarat, pentru Wall-Street, Tatiana Ungureanu (foto), managerul departamentului de rezidential in cadrul agentiei Century 21 Victoriei.

Anul trecut, pe piata rezidentiala din Bucuresti au fost livrate 6.000 de apartamente, iar in acest an inca 5.000 de locuinte sunt asteptate, potrivit unui raport recent al companiei Colliers International. Consultantii imobiliari se asteapta insa ca peste 1.500 de apartamente sa fie intarziate.

„Chiriile apartamentelor noi vor continua sa scada mai mult ca efect al crizei care este inca persistenta pe piata imobiliara, decat datorita numarului de apartamente livrate”, subliniaza Tatiana Ungureanu.

Apartamentele cu doua camere, cele mai multe oferte

Apartamentele cu doua camere, cele mai multe oferteCele mai multe oferte sunt pentru apartamentele noi cu doua camere, iar chiriile incep de la 350 euro/luna. De exemplu, pentru un apartament decomandat din ansamblul Rasarit de Soare (foto), cu o suprafata de 55 mp, proprietarul cere o chirie lunara de 350 euro, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Apartamentul are bucataria mobilata, loc de parcare si se afla la etajul 11 din 11.

„Daca la inceputul anului 2009 pentru un apartament cu doua camere in bloc vechi se cerea o chirie intre 450 si 800 euro/luna fata de 600 si 1.000 euro/luna cat se lua in cazul unui apartament in bloc nou, la sfarsitul anului 2009 chiria unui apartament cu doua camere in bloc vechi figura intre 300 si 600 euro/luna, iar in cazul unui bloc nou intre 500 si 800 euro/luna”, ne-a explicat Tatiana Ungureanu, de la Century 21 Victoriei.

Pentru 400 euro/luna, poate fi inchiriat un apartament cu doua camere semidecomandat in ansamblul Rose Garden, din cartierul Colentina, conform anuntului publicat pe imobiliare.ro. Locuinta are o suprafata de 50 mp si se afla la etajul 4 din 11.

Tot 400 euro/luna este si chiria ceruta de proprietarul unui apartament cu doua camere din ansambul NewTown, amplasat in cartierul Dristor. Locuinta are o suprafata de 60 mp si se afla la etajul 4 din 7, avand bucataria mobilata si utilata, potrivit aceluiasi portal.

In turnurile Asmita Gardens, chiria lunara pentru un apartament cu doua camere variaza intre 500 si 600 euro, potrivit datelor anuntul.ro. Astfel, pentru 500 euro/luna poate fi inchiriat un apartament cu 60mp utili, doua bai, aer conditionat, bucatarie si bai complet echipate, hol si dressing mobilate. In acelasi ansamblu, pentru 600 euro/luna poate fi inchiriata o locuinta cu o suprafata de 70 mp, mobilata si utilata, cu loc in parcarea subterana.

La polul opus, printre cele mai scumpe apartamente noi cu doua camere scoase la inchiriat se afla cele din complexul Monte Carlo Palace, unde pentru o locuinta cu o suprafata cuprinsa intre 73-80 mp, chiria lunara variaza intre 1.000-1.200 euro, potrivit reprezentantilor Marvel Promotions, dezvoltatorul proiectului.

Costurile de intretinere pot fi duble

Costurile de intretinere pot fi dubleDesi mai scurta, lista apartamentelor noi cu trei camere scoase la inchiriat se aseamana cu cea a apartamentelor noi cand vine vorba de chiria lunara. Astfel, pentru un apartament cu trei camere din ansamblul Cosmopolis, amplasat in comuna Stefanestii de Jos, proprietarul cere o chirie de 390 euro/luna, potrivit anuntul.ro. Apartamentul are o suprafata de 70 mp, este mobilat si utilat si dispunde de doua locuri de parcare.

Tot pentru 390 euro/luna poate fi inchiriat un apartament cu trei camere in complexul Lemon Garden, din cartierul Giulesti, conform aceluiasi site. Locuinta se afla la mansarda, are o suprafata de 103 mp, doua bai, doua locuri de parcare si este mobilata si utilata.

Un apartament cu trei camere in Asmita Gardens, cu o suprafata de 100 mp, doua bai, mobilat si utilat, poate fi inchiriat cu 750 euro/luna. Insa chiar daca diferenta dintre un apartament nou si unul dintr-un bloc vechi nu sta mereu in chiria lunara, ea se poate face simtita cand vine vorba de plata facturilor de intretinere.

„Costurile de intretinere a unui apartament nou pot depasi costurile unui apartament vechi chiar si cu 100%, in functie de suprafetele spatiilor comune sau facilitatile din complex, precum piscina, locuri de joaca pentru copii, gradina amenajata etc., care, la randul lor, implica costuri suplimentare”, a precizat oficialul Century 21 Victoriei.

De aceea, Tatiana Ungureanu sustine ca un apartament vechi poate fi ales in defavoarea unui apartament nou datorita costurilor de intretinere, a sigurantei si facilitatilor zonei, precum apropierea de serviciu, mijloace de transport, unitati scolare, sanitare, de alimentatie sau agrement.

Ungureanu da exemplu zona centrala cu caracter istoric a Capitalei - Dacia, Gradina Icoanei, Polona, Rosetti, Universitate, Cismigiu, Romana - unde nu au fost construite multe blocuri noi, pentru ca nu au fost terenuri disponibile, si astfel cei care doresc neaparat sa inchirieze in aceste zone prefera un apartament intr-un bloc vechi. „In aceasta zona sunt concentrati majoritatea expatilor de nationalitate franceza, pentru ca au ambasada si institutiile in zona”, subliniaza consultantul.

Profilul proprietarului

Profilul proprietaruluiValentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, este de parere ca nivelul chiriilor pentru apartamentele noi va ramane constant, un alt scenariu indicand doar mici scaderi, cuprinse intre 5 si 10%.

Insa avantajele la inchirierea unei locuinte noi sunt considerabil mai multe comparativ cu numarul dezavantajelor: amenajari interioare si exterioare, securitate, reguli ale condominiumului etc.

Singurul dezavantaj al locuintelor noi ar fi locatia, subliniaza seful Coldwell Banker, intrucat multe din proiectele rezidentiale noi sunt dezvoltate de la semicentral spre periferie.

Cine este proprietarul care scoate acum un apartament nou la inchiriere? Valentin ilie il descrie ca fiind investitorul care a cumparat un numar de apartamente in 2006, 2007 sau 2008, indiferent ca a cumparat un apartament sau 700, cu scopul de a le revinde sau special pentru a le inchiria.

“In ambele cazuri, se pare ca acum optiunea preferata este inchirierea, pentru a nu afecta valoarea de revanzare. Cu alte cuvinte, se amana vanzarea, respectiv ROI (n.r: return on investment), pentru vremuri mai bune”, a incheiat specialistul Coldwell Banker.

Un lucru ramane sigur pe piata rezidentiala din Capitala: pana in prezent au fost livrare circa 11.000 de apartamente, iar o buna parte dintre ele au fost cumparate de investitori cu scopul vanzarii ulterioare sau inchirieri, insa cand preturile sunt in continua scadere, inchirierea ramane singura optiune.