Pe ce mizeaza BNP Paribas Real Estate in 2010

Pe ce mizeaza BNP Paribas Real Estate in 2010Pentru Edit Vesser (foto), cat si pentru compania pe care o conduce, 2010 este un nou inceput: o ocazie pentru a fi mai buni si o lupta pentru o cota de piata mai mare. Prioritatile BNP Paribas Real Estate vor fi segmentele de birouri, rezidential de lux si evaluari.

„Strategia noastra este sa intelegem nevoile clientului si sa-i oferim exact serviciile de care are nevoie. Stiu ca suna banal, dar nu este atat de simplu. 2010 este un an dificil, ne-am obisnuit cu ideea de criza si asta este un lucru bun, pentru ca anumite lucruri se reajusteaza. Competitia noastra a suferit tocmai pentru ca s-a ajustat prea tarziu crizei”, explica Edit Vesser, general manager al BNP Paribas Real Estate Romania.

Pe segmentul inchirierilor de birouri, in 2009, consultantul a intermediat relocarea companiilor Autoitalia (in turnurile City Gate), Bulboaca & Asociatii (Regus City Centre) si Banca Mondiala (S-Park). In prezent, compania este agent exclusiv de inchiriere pentru cladirea Dr. Felix 87 (n.r: fostul sediu al Millennium Bank) si agent co-exclusiv pentru proiectul Avrig Busines Center.

Pe partea de rezidential, BNP Paribas este agent exclusiv pentru vanzarea proiectului NewTown Residence. Pana in prezent, din prima faza, care are 316 de unitati, mai sunt nevandute doar 40 de locuinte.

„Diferenta fata de anul trecut, este ca in 2010 vor fi mai multe tranzactii, datorita situatiei in care suntem. Nu inseamna ca piata se va imbunatati, ci doar ca anumite industrii vor fi nevoite sa scoata proprietatile din portofoliu la vanzare. Acest lucru se va intampla in special pe segmentul de birouri. Pentru proiectele rezidentiale, dezmortirea va dura mai mult”, afirma Edit Vesser.

BNP Paribas Real Estate isi propune sa ramana in continuare activa pe piata rezidentiala, pentru proprietatile de top de pe piata libera si mai putin proiecte. Vesser spune ca in acest an vor fi multe cereri oportuniste din partea persoanelor cu lichiditati, care vor sa investeasca in proprietati mai ieftine fata de nivelurile atinse in 2007-2008.

In ceea ce priveste scaderea preturilor, Edit Vesser admite ca scaderile au fost foarte mari, dar subliniaza ca preturile locuintelor au scazut de la un nivel deja umflat. „Dezvoltatorul local de rezidential a fost foarte smecher, insa nu il putem invinovati. A vrut sa isi vanda produsul si pentru ca a avut de-a face cu un cumparator care avea cunostinte limitate, si-a numit produsul de lux”, explica sefa BNP Paribas Real Estate. Aceasta tactica a mers in trecut, spune Vesser, dar acum lucrurile se schimba, iar cumparatorul a devenit mai sofisticat.



"In imobiliare este nevoie de solutii, nu doar de sefi"

"In imobiliare este nevoie de solutii, nu doar de sefi"Pana la inceputul anului 2009, BNP Paribas Real Estate a functionat sub numele de Atisreal. In 2008, Atisreal a cumparat firma Cornerstone International. La randul sau, Cornerstone a fost infiintata dupa incetarea contractului de franciza cu CB Richard Ellis (CBRE), in anul 2007.

„Practic, am avut patru rebranding-uri in 18 luni. A fost cea mai grea provocare pentru companie, intrucat exista riscul sa nu se mai inteleaga cine suntem”, spune Edit Vesser. In ciuda tuturor schimbarilor de nume ale companiei, sefa BNP Paribas Real Estate pariaza in continuare pe serviciile de consultanta oferite, intrucat toti agentii au experienta si stiu cum sa isi atinga obiectivele.

BNP Paribas Real Estate inseamna o echipa de 20 de angati, cei mai multi fiind prezenti inca de la infiintarea companiei. „Toti sunt sefi ai departamentului, pentru ca fiecare este responsabil pe obiectivul pe care il are de indeplinit. S-a obisnuit ca orice companie sa aiba cat mai multi sefi, dar cine hotaraste minimul de oameni pentru care trebuie ales un sef de departament? In imobiliare, la ora actuala, este nevoie de solutii, nu doar de sefi”, argumenteaza Vesser.

Edit Vesser crede in sedintele deschise, in care oameni gasesc impreuna solutii. Rolul sefilor de departament este important atunci cand este vorba de o companie mai mare, cu cel putin 30 de angajati, in caz contrar obtinandu-se doar un sistem rigid.

„Cand ai un sef de departament care da raportul mai departe, cred ca se pierde foarte mult din inovatie, din gandirea libera. Eu vreau sa le dau sansa oamenilor cu care lucrez sa se exprime, vreau creativitate!”, spune managerul.



De la Colliers la BNP Paribas Real Estate

De la Colliers la BNP Paribas Real EstateEdit Vesser s-a nascut in orasul Medias, judetul Sibiu, acum 37 de ani. La varsta de 15 ani a plecat impreuna cu familia sa in Statele Unite, unde a urmat liceul si facultatea. „In anul 1985, tatal meu a fugit din tara, iar 1988 am plecat impreuna cu familia dupa el. Sunt aici datorita lui, pentru ca si-a sacrificat viata pentru noi si a plecat ilegal din Romania”, povesteste general managerul BNP Paribas Real Estate.

In ultimii doi ani de facultate, Edit Vesser a lucrat pentru o firma de property management din Chicago, pana cand, cei de acolo i-au propus sa inchirieze apartamente. A urmat apoi un schimb de experienta prin care consultul a ajuns in Ungaria, unde a lucrat in cadrul biroului Colliers International din Budapesta.

„In 1995, cei de la Colliers mi-au propus sa vin impreuna cu Christopher Shonn (n.r: in prezent, managing partner al companiei NAI Property Partners) sa deschidem biroul in Romania. Atunci nimeni nu stia cine este Colliers. A fost extrem de interesant sa fii aici la inceput, cand nu era nimic profesional si sa vezi transformarea prin care a trecut piata”, isi aminteste sefa BNP Paribas Real Estate.

Dupa aproape 15 ani in piata imobiliara locala, Edit Vesser spune ca nu a luat niciodata in calcul posibilitatea a face altceva, pentru ca are „real estate-ul in sange”, iar cine a trait acest sentiment stie ca nimic altceva nu poate inlocui o astfel de pasiune. In plus, in imobiliare, intotdeauna exista ceva necunoscut, interesant, care te provoca sa vrei si sa poti mai mult: „Imobiliarele sunt ca rock and roll-ul”, descrie consultantul piata de real estate.

Pe plan profesional, deschiderea biroului Colliers din Romania ramane cea mai mare provocare. „Eram foarte tanara, aveam 23 de ani si m-am intrebat doar «Pot sa fac asta?»”, spune Vesser. Raspunsul a fost afirmativ, iar astazi Colliers este cea mai mare companie din piata locala de consultanta imobiliara, dupa cifra de afaceri din 2008.

Pe plan personal, Edit Vesser spune ca cea mai mare realizare este fiica sa, in varsta de un an si jumatate. „De la ea am invatat sa fiu mai rabdatoare, dar si sa folosesc noi tehnici de negociere, lucruri folositoare si in business”, explica Vesser.

Modele de business

Modele de business

In afaceri, viteza de reactie poate fi esentiala, explica Edit Vesser motivul pentru care BNP Paribas Real Estate a intermediat relocarea companiilor Bulboaca & Asociatii si Banca Mondiala, in urma incendiului din vechiul sediu, Millennium Business Center. „Agentii de inchiriere au fost la birou in acel weekend, desi nu i-a chemat nimeni”, spune managerul.

Cand vine vorba de mentionarea unui model de business, Edit Vesser sta insa putin pe ganduri. „Sunt mai multi oameni care ma inspira, prin modul lor de a fi si de a gandi. Prima persoana care imi vine in minte este CEO-ul de la PepsiCo, indianca Indra Nooyi (foto). Imi place ca este foarte focusata pe business si oportunitati noi”, afirma Vesser.

In ceea ce priveste modelele locale de business, Edit Vesser spune ca il admira pe Ion Tiriac, iar daca ne referim strict la piata imobiliara, atunci un model poate fi Liviu Tudor (n.r: directorul Genesis Development), unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din Bucuresti, care detine parcurile de afaceri Novo Park si West Gate.

„Liviu Tudor m-a impresionat mult prin modul in care gandeste si face business. Cuvantul lui inseamna ceva, iar in imobiliare asta este o raritate, fiind un domeniu atat de colorat. Insa Liviu Tudor este un om care atunci cand spune ceva, inseamna ca asa este”, a incheiat Edit Vesser.

Edit Vesser este unul dintre co-fondatorii companiei BNP Paribas Real Estate in Romania. Printre cele mai importante tranzactii la care a lucrat se numara mutarea companiilor ING Group Nederlanden Life Insurance, PriceWaterhouseCoopers sau British American Tobacco.

BNP Paribas Real Estate este una dintre principalele companii de consultanta din piata locala, cu afaceri de 2,3 milioane de euro raportate pentru anul 2008.

Sursa foto: PepsiCo.com