Mai multe apartamente executate silit

Mai multe apartamente executate silitReducerea salariilor din sectorul public cu 25% va creste numarul apartamentelor executate silit de catre banci, intrucat multi dintre bugetarii care au credite ipotecare se vor gasi in imposibilitatea de a-si mai plati ratele, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

“Masura anuntata de presedintele Basescu va insemna o reducere puternica a cererii pentru locuinte in randul bugetarilor, care, odata ce vor avea salarii mai mici, se vor gandi cu greu la un credit ipotecar. De asemenea, va creste numarul apartamentelor executate silit, intrucat multi angajati nu vor mai avea cu ce sa isi plateasca ratele la banci”, a declarat Zilisteanu.

Opinia analistului imobiliar este impartasita si de Adrian Crivii (foto), presedintele companiei de evaluare Darian. Desi considera ca reducerea salariilor pentru bugetari este cea mai buna si probabil singura masura ce poate avea un efect pozitiv asupra economiei reale, implicit asupra industriei imobiliare, el nu exclude consecinte negative.

“Un efect negativ ar fi aparitia default-urilor provenite din zona personalului bugetar cu credite si, evident, scaderea consumului, deci o indepartare a momentului revenirii creditarii. Cred ca desi s-a evitat cresterea fiscalitatii, ea este inevitabila incepand cu anul viitor, insa probabil se asteapta ca masura sa fie luata in momentul in care un reviriment al economiei este iminent”, afirma presedintele Darian.

Radu Zilisteanu a declarat ca, in cel mult doua luni de la punerea in practica a scaderiii salariale pentru cei din sectorul public, numarul executarilor silite va incepe sa creasca. Astfel, intreaga piata rezidentiala va fi afectata, in principal cea a locuintelor vechi, in care se fac cele mai multe tranzactii.

Un nou blocaj psihologic in randul cumparatorilor

Un nou blocaj psihologic in randul cumparatorilorDaca programul guvernamental Prima Casa a avut ca efect cresterea tranzactiilor cu locuinte, potentialii clienti fiind incurajati sa cumpere in ciuda blocajului din piata imobiliara, reducerea salariilor din sectorul public va avea un impact important asupra puterii de cumparare si va influenta intr-un sens negativ consumul in general, sustine Adrian Erimescu (foto), director general al portalului imobiliare.ro.

“Anuntul presedintelui este un semnal de alarma tras de la cel mai inalt nivel si va avea efecte psihologice negative chiar si asupra celor care erau dispusi sa achizitioneze o locuinta acum sau in viitorul apropiat. Potentialii cumparatori se vor gandi de doua ori mai multe inainte sa faca acest pas”, a subliniat Erimescu.

Un blocaj psihologic in mintea unui potential consumator este considerat inevitabil si de catre Vlad Vlasceanu, directorul targului imobiliar tIMOn. Cu toate aceastea, Vlasceanu este optimist si spune ca este important ca nu vor exista disponibilizari, acestea fiind cele care reduc masiv consumul.

“Segmentul rezidential este strans legat de puterea de cumparare, iar noile masuri pot doar sa intarzie cu cateva luni epuizarea stocului de locuinte ieftine si, cel mai grav, amanarea lansarii de noi proiecte rezidentiale. Daca acestea erau proiectate pentru o anumita putere de cumparare, acum vor trebui redimensionate”, ne-a declarat directorul tIMOn.

In cele din urma, masurile anuntate de presedintele Traian Basescu vor reprezenta un prim pas catre redresarea economica, afirma Vlasceanu. “Aceste economii trebuie sa fie indreptate catre investitii in productia interna prin constructie de infrastructuri sau programe guvernamentale, care sa poata ajuta la cresterea consumului si la redresarea economiei, dar nu la stimularea unui singur segment din mediul de afaceri, cel clientelar politic”, a adaugat el.

"O masura a fiscalitatii ar fi dus la griparea economiei"

"O masura a fiscalitatii ar fi dus la griparea economiei"Desi mediul de afaceri nu poate fi ajutat de o masura care are ca efect reducerea puterii de cumparare, Adrian Erimescu spune ca majorarea cotei unice si a TVA ar fi facut mai mult rau mediului de afaceri in general, inclusiv sectorului imobiliar.

Masura reducerii salariale in sectorul public este incomparabil mai buna fata de vechiul proiect, este de parere si Adrian Crivii, de la Darian. “Orice masura a fiscalitatii in acest moment de criza profunda ar fi dus la griparea economiei reale cu consecinte greu de evaluat”, subliniaza Crivii.

Opinia celor doi este sustinuta si de analistul imobiliar Radu Zilisteanu, care considera ca noua masura loveste doar in cei care consumau cel mai mult din buget si elimina totodata “aberatia conform careia salariile de la stat erau mai mici fata de cele din mediul privat”.

“O majorare a TVA si a cotei unice ar fi afectat consumul, inclusiv din partea celor care nu lucreaza in sistemul bugetar. Noua masura coroborata cu o potentiala crestere a consumului bugetar prin dezvoltarea infrastructurii poate ajuta la cresteri in mediul privat, ce pot duce la cresterea consumului de orice fel”, a incheiat Vlad Vlasceanu, de la tIMOn.