'Criza ne-a invatat sa fim detinatori de portofolii'

'Criza ne-a invatat sa fim detinatori de portofolii'Cu 160 de apartamente nevandute in Bucuresti si un portofoliu de terenuri de 1,2 milioane mp in tara, dezvoltatorul Impact, controlat de omul de afaceri Dan Ioan Popp (foto), are planuri optimiste pentru anul in curs. Vanzarile de locuinte trebuie sa creasca cu 10% fata de anul trecut si 15.000 mp de terenuri, impartite in circa 500 de loturi, trebuie sa isi gaseasca noi proprietari.

Seful Impact pune accent pe diferentierea produselor, iar daca in anii de boom dezvoltatorul era focusat pe un singur segment de cumparatori, denumit generic middle class, acum este concentrat pe ideea de supermarket imobiliar sau de toate, pentru toti.

“Criza ne-a invatat sa fim detinatori de portofolii. Suntem orientati catre ideea de supermarket imobiliar si nu de ofertant al unui produs. Daca vorbim de o piramida a veniturilor, atunci putem spune ca am coborat cu o paleta larga de oferte catre bazele piramidei”, a explicat Popp.

La inceputul lunii, Impact a lansat conceptul “Do it yourself”, printe care preturile locuintelor din ansamblul Greenfield coboara cu 40% daca potentialul client este dispus sa compartimenteze, echipeze si sa finiseze apartamentul in regie proprie. Daca opteaza doar pentru finisarea in regie proprie, atunci preturile scad cu 10% fata de pretul aceluiasi apartament “la cheie”.

De exemplu, pentru o garsoniera preturile pot cobori de la 70.000 euro la circa 42.000 euro, in timp ce pentru un apartament cu trei camere, reducerea poate ajunge de la 110.000 euro la circa 65.000 euro.

Proiectul Greenfield aste amplasat in apropiere de Gradina Zoologica din nordul Bucurestiului si cuprinde 684 de apartamente, dintre care 160 sunt nevandute. Si aceste locuinte vor fi vandute in mod diferentiat, in functie de posibilitatile clientilor.

“Circa 60% dintre apartamentele pe care le avem la vanzare in Greenfield sunt gata. Restul de 40% pot fi vandute in diferite stadii, la rosu (n.r: partial finisate), la gri (n.r: lipsite complet de finisaje) sau necompartimentate”, a mai spus Popp.



In cautare de parteneriate

In cautare de parteneriateProiectul Greenfield cuprinde cinci ansambluri rezidentiale, denumite Rubin, Topaz, Onix, Blue si Quartz (foto). Acesta din urma trebuia sa fie vandut complet vandut unui investitor, insa tranzactia s-a impotmolit, astfel incat Impact si-a redesenat planurile. De exemplu, unul din cele noua blocuri a fost inchiriat unei scoli private, Little London, care isi va deschide portile in luna septembrie.

“Alte patru blocuri au fost vandute clientilor finali, iar pentru un bloc purtam discutii cu un centru medical”, a declarat Carmen Sandulescu, director financiar al Impact SA.

Tot in cadrul proiectului Greenfield, compania se afla in discutii cu mai multi operatori pentru un teren de sport, pentru cateva cabinete medicale si pentru un minimarket.

De asemenea, Impact poarta discutii trei investitori in domeniul hotelier pentru a construi un hotel de patru stele, cu 168 de camere, investitia fiind estimata la 16 milioane de euro. Hotelul ar urma sa fie dezvoltat in zona Pipera-Tunari, pe un teren 4.000 mp. In urma cu un an, Impact a anuntat ca vrea sa investeasca in dezvoltarea a doua hoteluri in zona de nord, care ar urma sa totalizeze circa 400 de camere. La acea vreme, reprezentantii companiei spuneau ca se afla in negocieri cu doi investitorii, existand sanse sa fie incheiat un parteneriat pana la sfarsitul anului 2009.

Un alt plan al dezvoltatorului, anuntat de asemenea inca din primavara anului trecut, se refera de construirea unui centru de sprijinire a micilor afaceri. Proiectul ar urma sa fie dezvoltat de o companie independenta, Milenium, iar Impact va detine 45% din actiuni.

“Este vorba de o cladire de birouri de clasa B, cu o suprafata de 11.000 mp, investitia fiind estimata la 10-11 milioane de euro. Pentru ca va fi un centru de sprijinire a IMM-urilor, incercam sa atragem o finantare de 50% din fonduri structurale”, a adaugat Sandulescu.

Proiectul de birouri va fi dezvoltat in partea de nord a ansamblului Greenfield, iar dosarul de finantare a fost deja depus. Perspectivele pentru piata de birouri din nordul Capitalei sunt insa sumbre, dupa ce in primul trimestrul al anului rata de neocupare pentru cladirile din Pipera a atins nivelul record de 25%.

Citeste si Fondurile europene - Solutia Romaniei pentru iesirea din criza?.

15.000 mp de terenuri isi cauta proprietari

15.000 mp de terenuri isi cauta proprietariIn ceea ce priveste portofoliul de terenuri detinut de Impact, estimat la circa 1,2 milioane de mp atat in Bucuresti, cat si in orasele din tara, dezvoltatorul spera sa vanda in acest an 15.000 mp, impartiti in circa 500 de loturi.

“Avem diferite oferte si pe acest segment, suntem un mall imobiliar”, spune Dan Ioan Popp, adaugand ca preturile terenurilor variaza intre 50 si 350 euro/mp, in functie de cat de central este lotul respectiv. Pentru terenurile mai putin centrale, preturile variaza intre 50-70 euro/mp, insa pentru loturile foarte centrale pleaca de la 200 euro/mp.

Seful Impact este optimist si spune ca se va reveni la moda anilor 2003-2004, cand toata lumea voia sa isi construiasca propria casa. Compania detine terenuri in Bucuresti, Ploiesti, Cluj-Napoca, Oradea si Constanta.

“Avem terenuri viabilizate, pentru cei care vor sa atraga finantari din fonduri structurale si terenuri neviabilizate, pentru cei care construiesc prin programul Prima Casa. Terminam cu plecaciunea in fata autoritatilor ai marilor monopolisti. Acesti proprietati vor reusi sa invinga birocratia si vor beneficia de un pret mai mic”, spune Popp.

El propune astfel potentialilor cumparatori sa fie complet independeti din punct de vedere al utilitatilor, in schimbul sumei de 15.000 euro.

Citeste si Cat mai costa construirea unei case pe cont propriu.




Romanii nu au conceptul spatiului comun

Dezvoltatorul Impact a anuntat ca va incepe in acest an constructia fazei a doua din Greenfield, care va cuprinde trei ansambluri rezidentiale Bloom, Briza Verde si Tatto. Cele trei ansambluri vor totaliza 600 de apartamente, dispuse in 16 blocuri, insa pentru inceput Impact va incepe constructia doar a trei blocuri, cate unul in fiecare ansamblu.

“Un bloc va avea 40 de apartamente si va necesita o investitie de trei milioane de euro. Finantarea va fi acoperita atat din contractele de rezervare, cat si de la banci, care s-au aratat interesate, dupa ce vom atinge un grad de 60-70% de rezervari”, au declarat reprezentantii Impact.

Preturile pentru noile apartamente vor cu circa 9,3% mai mici fata de pretul mediu al unei locuinte finalizate, insa dferentele de pret pot ajunge si la 40%, potrivit lui Dan Popp, intrucat noile cartiere se bazeaza pe conceptul de spatiu comun.

“Este un nou tip de dezvoltare, care pleaca de la ideea ca nu trebuie sa ai toate spatiile pe care le utilizezi in incinta locuintei. De exemplu, spatiul pentru spalat si uscat rufe sau spatiul pentru serbatul zilei poate fi unul comun. Din pacate, romanii nu au conceptul spatiului comun, insa este o mentalitate gresita, pentru ca platesti in plus niste mp pe care ii poti imparti cu altii”, a mai explicat Popp.

Cele trei ansambluri se vor adresa unui target diferentiat: Bloom va fi pentru familie, Briza Verde pentru relaxare, iar Tatoo pentru cei “tineri si nelinistiti”. Fiecare ansamblu va include si o gradina amenajata, care sa poata fi folosita de toti locatarii respectivului ansamblu.

Impact a anuntat pentru primul trimestru al acestui an o cifra de afaceri de 9,32 milioane de lei, in scadere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut si un profit net de 216.000 lei, cu 83% mai mic fata de cel din primul trimestru din 2009.

In prezent, Impact are un capital social de 200 milioane lei, impartit in 200 milioane actiuni cu o valoare nominala de 1 leu. Principalii actionari sunt Dan Ioan Popp, cu o detinere de 22,06%, si Carmen Sandulescu, cu o participatie de 11,61%. La finalul anului trecut , in actionariat a intrat si fondul de investitii american Franklin Templeton, care detine 6% din companie.