"Companiile nu au cultura insolventei"

"Companiile nu au cultura insolventei"In cifre, piata de insolventa din Romania nu arata deloc bine, comparativ cu cea din Franta sau Statele Unite, intrucat companiile sunt prea speriate pentru a mai actiona, au fost concluziile specialistilor reuniti in cadrul seminarului Insolventa si metodele de preventie, organizat de Avocatnet.ro.

„In 2008, doar 2% din procedurile in lucru au fost reorganizari. In 2009, peste 90% din cele 21.000 de proceduri in lucru au fost falimente. La inceputul acestui an, din cele circa 30.000 de proceduri, doar 445 erau insolvente. Spre comparatie, in Franta, 30% din procedurile in lucru in 2008 erau reorganizari, in timp ce in SUA ponderea era de 25%”, a declarat Andrei Cionca, managing partner in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.

El spune ca principalele motive pentru 2%, un procent atat de mic, sunt, in primul rand, lipsa de cultura a insolventei, intrucat companiile din Romania o vad ca pe un semn rau, o pata neagra pentru imaginea lor. In plus, atitudinea bancilor este ostila si nici reactia furnizorilor, care opresc livrarile, nu este una potrivita.

„Principala problema a companiilor din Romania este ca nu stiu sa trateze o situatie de criza. O companie cu pierderi constante, mai devreme sau mai tarziu, va intra in insolventa. Creditorii si debitorii vor trebui sa isi asume niste pierderi, este imposibil sa nu o faca, dar pot decide cat de mari vor fi aceste pierderi”, afirma Andrei Cionca.

Printre cazurile de care Case de Insolventa Transilvania se ocupa se numara Flanco, Boom TV, Diverta si MLS Proiect Oradea, dezvoltatorul centrului comercial Tiago Mall Oradea, acesta din urma fiind in faliment.

De ce se feresc companiile de insolventa

De ce se feresc companiile de insolventaIntrarea in procedura de insolventa este considerata o solutie si de Laura Gradinescu (foto), avocat asociat senior specializat in restructurari si insolventa in cadrul DLA Piper. Principalul avantaj mentionat de avocatul DLA Piper este incetarea executarilor silite, asa cum a fost in cazul Flanco-ING Bank.

„Companiile sunt concentrate mai mult pe riscurile insolventei, decat pe beneficiile acesteia. Bineinteles ca sunt si riscuri, insa asumarea acestor riscuri poate insemna salvarea companiei in cauza”, a declarat Laura Gradinescu, in cadrul seminarului organizat de Avocatnet.ro.

Riscurile insolventei pot fi neincrederea partenerilor comeriali, falimentul – daca planul de reorganizare nu reuseste, actiunile in anulare, precum si actiunile pentru atragerea raspunderii personale a membrilor organelor de conducere, insa acesta din urma nu mai este considerat un element de risc in practica.

In sectorul de retail, o problema semnalata in trecut de avocati a fost favorizarea chiriasilor in defavoarea proprietarilor de spatii comerciale.

„ Avand in vedere ca, pentru maximizarea averii debitorului, administratorul judiciar poate denunta orice contract, exista riscul ca, dupa data deschiderii procedurii insolventei, contractul de inchiriere sa fie denuntat. Pe de alta parte, retailerii au nevoie de reteaua de magazine pentru a-si continua activitatea, motiv pentru care se face o selectie a spatiilor care se pastreaza si la care se renunta”, a explicat Gradinescu.

Insolventa companiilor imobiliare, la inceput de drum

Insolventa companiilor imobiliare, la inceput de drumIn toamna anului trecut, dupa intrarea in insolventa a doua companii importante din sectorul de real estate: constructorul Mivan Kier, cunoscut pentru constructia mall-ului Liberty Center, si operatorul local de supermarketuri si hipermarketuri Trident, consultantii estimau ca un moment de cumpana ar putea fi atins in primul trimestru din acest an. Prognozele raman insa nesigure.

„Piata imobiliara este in continuare imprevizibila fiind inca pe o panta descendenta, iar numarul de proiecte cu probleme a ramas in continuare semnificativ raportat la numarul total al proiectelor anuntate initial. Considerand evolutia din ultima perioada a economiei, precum si contextul in care se afla pietele europene afectate de criza economica, este foarte probabil ca in urmatoarea perioada investitiile si in principal sursele de finantare pentru o serie de proiecte deja incepute sa se reduca, aparand blocaje semnificative in ceea ce priveste solvabilitatea si lichiditatile, expunand astfel respectivele proiecte unui risc crescut de insolventa”, ne-a declarat Alin Buftea (foto), coordonatorul practicii de real estate in cadrul DLA Piper.

In ceea ce priveste relatia proprietarilor cu retailerii aflati in insolventa, primii ar trebui sa dea dovada de flexibilitate si solicitudine in eventuala renegociere a termenilor contractului de inchiriere si sa adapteze conditiile oferite chiriasului sporindu-i sansele acestuia de redresare, spun avocatii DLA Piper.

Astfel, chiar daca exista o serie de factori care pot influenta rezultatul insolventei, unii chiriasi pot avea sanse de redresare prin reorganizare, astfel incat, in cazul in care isi continua activitatea comerciala si pot plati chiria, proprietarii ar putea fi interesati sa mentina in spatiu chiar si un chirias aflat in procedura insolventei.

Casa de avocatura DLA Piper reprezinta ING Bank in cazul de insolventa al retailerului Flanco. In acest an, firma a mai consiliat vanzarea unei participatii de 50% din centrul comercial Atrium Center Arad.