1 / 4

Birouri: Un stoc cu 35% mai mic

Piata imobiliara din Ungaria a atins pragul minim, insa revenirea va fi un proces lent, care va incepe anul viitor cu sectorul industrial, cel al birourilor, urmate abia apoi de piata de retail, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

In piata de birouri din Ungaria rata de neocupare este in prezent de 25%, insa consultantii King Sturge estimeaza ca acest procent va scadea incepand cu anul viitor, intrucat tot mai putine spatii vor fi livrate, astfel incat pentru finalul anului 2012 este estimata o rata de neocupare de 16%.

Spre comparatie, suprafata totala a spatiilor de birouri din Bucuresti este cu 35% mai mica comparativ cu stocul de birouri din capitala Ungariei, spun consultantii King Sturge. Chiriile pentru spatiile de birouri clasa A si B sunt asemanatoare pentru Bucuresti si Budapesta, respectiv 21 eur/mp, demonstrand ca piata birourilor din Romania reduce din diferenta mai repede ca orice alt sector din real estate.

“O diferenta majora se poate observa in ceea ce priveste rata neocuparii spatiilor de birouri, mai mica in Bucuresti cu 6,5 puncte (18,5%) in comparatie cu Budapesta (25%), desi pentru capitala, aceasta este cea mai mare rata de neocupare de pana acum, avand in vedere ca livrarea unui numar mare de proiecte a coincis cu perioada de descrestere economica, implicit scaderea cererii”, a explicat, pentru Wall-Street, Claudia Cetatoiu (foto), consultant in cadrul departamentului de birouri al King Sturge.

O asemanare intre Romania si Ungaria o constituie faptul ca ambele tari experimenteaza conditiile de piata “impuse de chirias”, proprietarii oferind chiriasilor tot mai multe facilitati pe o piata in continua competitie, pentru a ii atrage pe suprafete mari. Aceste facilitati se regasesc in contributia proprietarului la costurile de relocare (n.r: investitie in amenajare) sau luni de chirie gratuite ce au ca rezultat o chirie efectiva mai mica pe intreaga durata contractuala.

“La fel ca si in Ungaria, in Romania proiectele de birouri vor fi finalizate doar in conditiile unei preinchirieri de 30 - 50% din suprafata totala”, subliniaza Claudia Cetatoiu.

Citeste si
Strateg pentru doua tari: Imobiliarele din Ungaria si Romania, in oglinda.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri