Drumurile si bordurile, cele mai mari probleme

Drumurile si bordurile, cele mai mari problemeDezvoltatorul Adama, controlat de fondurile de investitii Tiger Global si Immoeast, are in constructie circa 500 de apartamente pe piata locala, la care se adauga alte 500 finalizate.

Asher Lax (foto), directorul de marketing si vanzari in cadrul Adama, recunoaste ca in ultimul an vanzarile au mers greu, desi au scazut preturile cu 10-15%, insa considera ca situatia pietei imobiliare nu este neaparat mai grava decat a altor sectoare.

“Multi dezvoltatori au inghetat proiectele si unii chiar au renuntat la planurile pentru Romania, insa acest lucru nu se intampla doar in imobiliare. Multi investitori au bani pentru Romania, dar planurile lor sunt blocate de starea infrastructurii. Nu avem drumuri, iar asta este problema statului. O companie privata ar vrea sa faca un hotel sau o fabrica de mobila la capatul drumului, daca acel drum ar fi bun”, spune reprezentantul Adama.

In opinia sa, Romania are prea putine drumuri si prea multe borduri, iar aceste lucruri atarna greu in ochii potentialilor investitori. Nu este vorba de potential, spune Lax, Romania are potential pentru dezvoltari imobiliare sau pentru dezvoltarea turismului, insa fara infrastructura acest potential ramane doar la nivel teoretic.

“Statul ar trebui sa se implice mai mult in crearea unei infrastructuri si mai putin in constructia de sali de sport sau patinoare. Romania este o tara bogata, dar nenorocita de guverne. Toate au contribuit la acest lucru, unul dupa altul”, afirma directorul de marketing si vanzari al Adama.

Asher Lax are 60 de ani, s-a nascut in orasul Baia Mare, insa a plecat in Israel la varsta de zece ani.

O casa din Romania costa cu 50% mai putin in Bulgaria

O casa din Romania costa cu 50% mai putin in BulgariaDezvoltatorul Adama a inaugurat ieri proiectul Evocasa Orizont (foto), in urma unei investitii de circa 13,5 milioane de euro. Evocasa Orizont, amplasat in comuna Blejoi, la trei kilometri de orasul Ploiesti, cuprinde 118 apartamente, dintre care circa 40% au fost vandute, si 38 de vile, dintre care au fost vandute doar patru. Investitia in prima faza a complexului este estimata la 13,5 milioane de euro.

“Aceeasi casa are un pret la jumatate in Bulgaria. In Romania, costurile de constructie sunt mult mai mari. Am fost la Nisipurile de Aur si am vazut vile cu preturi de 50.000-70.000 euro”, spune Asher Lax.

Ca solutie de criza, Adama a hotarat sa vanda unele locuinte fara finisaje, dupa ce in decursul anului trecut a redus preturile cu 10-15%. Astfel, o garsoniera nefinisata cu o suprafata construita de 55,7 mp are un pret de 54.571 euro, pretul urcand pana la 59.674 euro pentru aceeasi locuinta cu finisaje.

Un apartament cu doua camere (61,3 mp) poate costa 58.974 euro in varianta “la gri” sau 82.055 euro, complet finisat. Pentru vile, preturile urca pana la 112.971 euro si chiar pana la 161.016 euro pentru o casa finisata. Pe piata apartamentelor vechi din Ploiesti, preturile medii oscileaza in jurul valorii de 40.000 euro, un apartament cu doua camere putand fi cumparat cu circa 25.000 euro.

Pe terenul de zece hectare din comuna Blejoi, Adama are in plan sa dezvolte si faza a doua a proiectului, insa cu mai mult accent pe apartamente si mai putin pe vile, intrucat bugetele cumparatorilor sunt mai apropiate de acest gen de locuinte.

Investitie de 15 mil. euro intr-un bloc in zona Piata Sudului

Investitie de 15 mil. euro intr-un bloc in zona Piata SuduluiDezvoltatorul Adama planuieste sa inceapa peste un an constructia unui bloc cu 11 etaje in cartierul Berceni, in apropiere de Piata Sudului, investitia fiind estimata la circa 15 milioane de euro.

“Am cumparat terenul anul trecut, la un pret cu circa 50% mai mic fata de perioada 2007-2008. O parte din apartamente vor avea preturi apropiate de plafonul Prima Casa, aproximativ 60.000 euro”, spune Asher Lax.

Cu toate acestea, vanzarile dezvoltatorului au scazut in ultimele doua luni, ca urmare a masurilor de austeritate anuntate. Astfel, daca in lunile trecute Adama vindea circa 20 apartamente pe luna, acum vanzarile sunt aproape blocate. Cele mai mari vanzari sunt inregistrare de proiectul Evocasa Completa, din Bacau, intrucat are cele mai mici preturi si un sistem de rate la dezvoltator de pana la cinci ani.

“Statul ar trebui sa se implice mai mult in sustinerea pietei imobiliare. O masura necesara ar fi aplicarea unui TVA de 5% pentru locuintele cu preturi de pana la 500.000 lei (118.000 euro), si nu doar pentru cele mai ieftine de 380.000 lei (90.000 euro), cum este in prezent”, a incheiat directorul de marketing si vanzari al Adama.

Dezvoltatorul Adama a finalizat in decembrie 2009 prima faza a proiectului Evocasa Completa, din Bacau, iar in luna februarie a acestui an a terminat prima cladire Evocasa Armonia, din cartierul Titan.