Apetitul clientilor, mai mic cu 75% dupa vizita FMI

Apetitul clientilor, mai mic cu 75% dupa vizita FMIIanuarie 2010. In cadrul unei radiografii succinte a pietei rezidentiale, Valentin Ilie (foto), CEO al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, recunostea ca programul guvernamental Prima Casa - lansat la jumatatea anului trecut, a ajutat enorm piata de locuinte, in contextul in care preturile apartamentelor vechi au coborat la nivelul din 2006-2007.

La sase luni de la aceste declaratii, seful cele mai mari companii din piata de consultanta imobiliara mizeaza in continuare pe apartamentele vechi, cu preturi medii, pentru care apetitul cientilor se mentine ridicat. Totusi, el este de parere ca impulsul dat de Prima Casa a fost aproape anihilat de masurile de austeritate, anuntate de guvernanti in urma vizitei Fondului Monetar International din luna aprilie.

“Primul trimestru a inceput mai bine decat speram, atat de bine incat am prins curaj si am deschis trei sucursale noi in Bucuresti”, precizeaza Ilie. Compania a lansat si un nou concept de sucursala imobiliara, anuntat in acelasi timp ca sa dubleze numarul agentiilor din Bucuresti pana la finele anului.

In ceea ce priveste vanzarile Coldwell Banker, acestea au fost mai dese pe segmentul 50-80.000 euro, in special pentru apartamentele vechi, insa s-a simtit si o dezghetare pe segmentul de peste 100.000 euro si chiar cateva tranzactii de aproape 300.000 euro.

“Din pacate, de la anuntul ca taxele vor creste sau ca salariile bugetarilor vor fi reduse, apetitul clientilor s-a stins cu 75% brusc. Acum a revenit usor, dar nu precum era inainte de vizita FMI”, spune seful Coldwell Banker.

La jumatatea lunii iunie, la cinci saptamani de la anuntul privind masurile de austeritate, cautarile de locuinte indicau un nou trend: romanii s-au reorientat tot mai mult catre apartamente vechi, cu preturi sub 40.000 euro, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Citeste in slide-ul urmator cu cat au scazut preturile apartamentelor in primele sase luni.

Cu cat au scazut preturile

Cu cat au scazut preturileLa nivel national, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 8,4% in primul semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 1.259 euro/mp util la 1.153 euro/mp util, in timp ce preturile apartamentelor noi au coborat cu 11,1%, de la 1.531 euro/mp util la 1.361euro/mp util, arata indicele imobiliare.ro.

In Bucuresti, tendinta de scadere inregistrata in primele sase luni a fost mult mai accentuata fata de cea la nivel national. Astfel, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 11,3% de la 1.403 euro/mp util la 1.244 euro/mp util, iar pentru apartamentele noi preturile au coborat cu 16,9%, de la 1.761 euro/mp util pana la 1.463 euro/mp util.

Per ansamblu, ritmul de scadere a fost mai pronuntat in cazul apartamentelor noi.

In ceea ce priveste apartamentele vechi, cel mai mult s-au ieftinit garsonierele (9,4%), urmate de apartamentele cu patru si trei camere (8,5%, respectiv 8%). Apartamentele vechi cu doua camere s-au ieftinit cu 7,1%. In cazul apartamentelor noi, cel mai mult afectate de tendinta de scadere a preturilor au fost cele cu patru camere (14,2%), urmate de cele cu doua camere (12,1%). Apartamentele noi cu o camera si cele cu trei camere prezinta un ritm de scadere asemanator (10,4%, respectiv 10,3%).

La nivel national, cele mai mari variatii lunare de pret inregistrate de apartamentele vechi au avut loc in ianuarie (-2,5%) si in iunie (-2,4%), potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro. Pe de alta parte, in luna martie, ca urmare a lansarii programului Prima Casa 2, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,5%.

“Dupa un an greu, 2010 a inceput pe un val de optimism. In februarie si martie, nivelul preturilor a fost influentat in mod direct de toate discutiile care au avut loc in jurul programului Prima Casa 2. Pe fondul lipsei unei mase critice a cererii, la care s-au adaugat masurile de austeritate anuntate de guvernanti, evolutia lunii iunie a fost una normala”, a explicat Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

In cazul apartamentelor noi, cele mai mari variatii de pret au fost inregistrate in lunile februarie (+3,6%) si martie (+2,2%), respectiv in aprilie (-3,1%) si iunie (-2,1%).

Ceva mai optimist, indicele lansat de compania de consultanta imobiliara Colliers International indica faptul ca preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu 8% in primul semestru, in timp ce preturile locuintelor noi au coborat cu 10 – 15%.

Vezi in slide-ul urmator cate apartamente noi au fost livrate in Bucuresti in prima jumatate a anului.

2.000 de apartamente noi livrate

2.000 de apartamente noi livrateDupa ce anul trecut circa 6.000 de apartamente noi au fost livrate in Bucuresti, primele sase luni din 2010 au adus pe piata inca 2.000 de locuinte. In total, dezvoltatorii planuiau sa finalizeze circa 5.000 de apartamente in 2010, insa consultantii estimau inca de la inceputul anului ca dintre acestea, aproximativ 1.500 de apartamente vor fi intarziate. In contextul in care in primul semestru erau asteptate 3.300 de locuinte, cu 1.300 mai multe decat cele livrate, numarul apartamentelor intarziate ar putea creste considerabil.

In ceea ce priveste tranzactiile, primul semestru a fost o perioada mai activa, cu tranzactii mai multe, dar la un pret mai redus. “Motivul este dat de faptul ca proiectele au inceput anul cu preturi aliniate la piata. Spre deosebire, in prima jumatate a anului trecut, proiectele au inceput sa scada preturile abia dupa primul trimestru, ca urmare a lipsei vanzarilor din primele trei luni”, subliniaza Stefania Baldovinescu (foto), manager in cadrul diviziei de consultanta al Colliers International.

Si dezvoltatorii vorbesc de un prim semestru mai bun, chiar daca nu s-a rdicat la nivelul sperat la sfarsitul anului trecut.

“Pentru noi, primele sase luni au insemnat o creste de 72%, astfel incat, fata de estimari, suntem aproape de implinirea targetului. Am vandut 140 de apartamente, cele mai mari vanzari fiind in lunile februarie - martie, iar cele mai slabe mai - iunie, din cauza instabilitatii economice”, explica Asher Lax, director de marketing si vanzari in cadrul dezvoltatorului Adama.

In acest an, Adama a finalizat prima cladire a ansamblului Evocasa Armonia (cartierul Titan), proiectele Evocasa Orizont (in apropiere de Ploiesti) si Evocasa Viva (Brasov). In total, compania a finalziat circa 500 de apartamente si are in constructie alte 500.

Afla din urmatorul slide cum s-a schimbat atitudinea potentialilor cumparatori.


Cum s-a schimbat atitudinea cumparatorilor

Cum s-a schimbat atitudinea cumparatorilorPentru multi clienti, anul 2009 a fost unul de asteptare, pe de o parte pentru a vedea cat de mult scad preturile, pe de alta pentru a vedea cum evolueaza programul Prima Casa, dar si pentru ca bancile nu se inghesuiau sa ofere credite ipotecare.

“La inceputul lui 2009 erau foarte speriati pentru ca abundenta de informatii despre criza mondiala sperie orice client. Oricine se gandeste inainte sa fie erou si sa cheltuiasca bani in momente de incertitudine. Faptul ca de la jumatatea anului 2009 si pana acum nu au fost variatii majore de preturi, a readus apetitul pentru cumparare persoanelor care monitorizau preturile demult”, spune Valentin Ilie, seful Coldwell Banker, companie cu 11 sucursale in tara, dintre care opt in Bucuresti.

In primele sase luni, compania am avut aproape 100 de tranzactii pe luna, atat vanzari, cat si inchirieri de locuinte, avand 7.500 de oferte in portofoliu. Cele mai vandute au fost apartamente vechi, cu doua sau trei camere, mai ieftine de 80.000 euro, cu si fara imbunatatiri, aflate in zonele 1 mai, Militari, Drumul Taberei, Titan, Pantelimon si Colentina.

Si Asher Lax, de la Adama, spune ca atitudinea clientilor s-a schimbat in prima jumatate a anului. “Este acelasi client, insa un pic mai sceptic din cauza instabilitatii economice”, subliniaza Lax. Ca solutie de criza, dezvoltatorul a hotarat recent sa vanda unele locuinte fara finisaje, dupa ce in decursul anului trecut a redus preturile cu 10-15%.

Citeste in urmatorul slide care au fost cele mai importante evenimente din piata rezidentiala in primul semestru.

Topul celor mai importante evenimente

Topul celor mai importante evenimente• Institutul National de Statistica a publicat pentru prima data informatii referitoare la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale.

• Membrii Guvernului au decis amanarea proiectul de ordonanta de urgenta privind introducerea certificatelor energetice in tranzactiile imobiliare, care urma sa intre in vigoare din data de 15 iunie.

• Compania Cefin Real Estate Alpha, dezvoltatorul proiectului Cortina Residence din zona Baneasa, a intrat in insolventa in luna februarie, iar in luna mai a anuntat intrarea in faliment.

• Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), a decis revocarea din functie a directorului general al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), Jean Vraciu.

• Romania s-a clasat pe ultimele locuri intr-un clasament al tarilor din Uniunea Europeana care au implementat cele mai multe masuri pentru incurajarea sectorului de locuinte, potrivit unui studiu al companiei de consultanta Deloitte.

• Fondul britanic de investitii Tri Investments a finalizat tranzactia de preluarea a celor 69 de apartamente din cadrul proiectului Eminescu View, in schimbul sumei de 11,5 milioane de euro. Doua luni mai tarziu, britanicii au anuntat ca vor sa se retraga in urmatorii doi ani de pe piata din Romania, pe care o considera neprofitabila

• Proiectul Asmita Gardens, situat pe Splaiul Unirii, a fost finalizat in intregime. Printre cumparatorii apartamentelor din Asmita Gardens se numara Nicoleta Luciu, Florin Piersic Jr. si Calin Goia, solistul trupei Voltaj.

• Portalul imobiliare.ro a organizat in perioada 21-27 iunie primul targ imobiliar virtual de pe piata locala, denumit ImoSfera, investitia fiind estimata la 15.000 euro.