Constructiile ecologice, cel mai nou proiect

Constructiile ecologice, cel mai nou proiectCel mai nou proiect al australienilor se numeste Avalon Residence si cuprinde 46 de apartamente cu doua camere, reprezentand o investitie de circa 2,25 milioane de euro. Avalon are trei blocuri si este amplasat in comuna Tunari, in apropiere de proiectul Sydney Residence, deja finalizat.

“Vom participa cu ambele proiecte la targul Project Expo, care incepe maine. Avem 38 de locuinte pe care clientii nu le-au mai putut achita si, prin urmare, acum sunt puse din nou in vanzare. Aceste locuinte fac parte din proiectul Sydney Residence, iar la targul imobiliar vor avea preturi reduse de la 1.400 la 850 euro/mp”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrew Prelea (foto), CEO al dezvoltatorului South Pacific.

In ceea ce priveste ansamblul Avalon, acesta are la baza conceptul Ozone Homes, care se refera la constructii ecologice, avand un sistem de recuperare caldura bazat pe sisteme de ventilatie. Australienii planuiesc sa implementeze noul concept atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara.

“Avantajul acestor constuctii si a sistemelor de incalziere este ca poti scadea cu 50-80% costurile lunare ale utilitatilor. In plus, preturile sunt mult mai mici fata de constructiile clasice. De exemplu, un apartament cu doua camere, gradina, parcare, acces la piscina si la locul de joaca are un pret de 47.900 euro cu TVA inclus”, explica Prelea.

Dezvoltatorul a decis sa mizeze pe vanzarea de case ecologice, considerand ca este o piata cu potential inca neexploatat, care se muleaza pe nevoile si posibilitatile de cumparare ale romanilor.

“Este ceea ce numim modelul Dacia: vom vinde case la preturi accesibile, adaptate la profilul cumparatorului roman”, subliniaza managerul.

Cum merg vanzarile

Cum merg vanzarileIn prima jumatate a anului, vanzarile dezvoltatorului australian au mers lent, insa a doua jumatate a anului se anunta mai optimista.

“Am vazut o oarecare schimbare in ultimele luni, cand am vandut trei apartamente in Sydney (foto) si am primit mai multe cererei pentru locuintele din Avalon. In urmatoarele 6-12 luni vrem sa vindem cele 38 de locuinte ramase disponibile in ansamblul Sydney. De asemenea, avem 25 de solicitari pentru Avalon si speram sa se concretizeze in vanzari in acest trimestru”, a declarat Andrew Prelea.

In ceea ce priveste celelalte proiecte ale australienilor, Melbourne, amplasat tot in comuna Tunari, este finalizat in proportie de 90%, insa Prelea spune ca proiectul a fost oprit in ultimele noua luni din cauza unor probleme intre actionari. Lucrarile de constructie ar putea reincepe in urmatoarele doua luni, potrivit dezvoltatorului. Melbourne cuprinde 71 de locuinte, dispuse in opt blocuri.

Un alt proiect care a fost inghetat in acest an este Adelaide, aflat in aceeasi zona, din cauza renegocierilor cu bancile finantatoare. “Am primit aprobare pentru a relua proiectul si vom incepe lucrarile in trimestrul al treilea”, spune seful South Pacific. Adelaide Residence este format din cinci blocuri si totalizeaza 173 de apartamente.

“Ne concentram eforturile pe finalizarea acestor proiecte, insa discutam si cu mai multe primarii din tara pentru a dezvolta locuinte ecologice, sub conceptul Ozone Homes, in orasele mici si comunele din tara. Avem partenerite cu Prejmer (Brasov), Isaccea (Tulcea) si Cumpana (Constanta), dar mai suntem in discutii cu alte 25 de primarii”, ne-a spus Andrew Prelea.

In urma acestor parteneriate, primariile vor oferi terenul pentru constructie, iar dezvoltatorul va construi locuinte pentru anumite categorii sociale.

Problema majorarii TVA

Problema majorarii TVAAndrew Prelea considera ca majorarea TVA a fost un rau politic necesar pentru ca guvernul sa demonstreze Fondului Monetar International (FMI) ca ia in serios datoria pe care Romania o are in acest moment.

“Efectele negative vor fi o inflatie ridicata si o dezvoltare lenta a economiei. Cel mai probabil ne vom intoarce in anii in care economia cenusie a Romaniei era proeminenta in piata, iar dezvoltarea sectorului de retail va incetini mai mult decat pe termen scurt”, spune Prelea.

In ceea ce priveste sectorul imobiliar, oficialul dezvoltatorului spune ca este evident ca piata urmeaza trendul dictat de programul Prima Casa: preturi sub 60.000 euro si TVA de 5%.

“Cred ca este un bun moment pentru a cumpara o locuinta, intrucat preturile sunt aproape de minim sau chiar au atins acest prag, iar cererea creste din nou, dupa ce in ultimele 12 luni oamenii nu au cumparat apartamente aproape deloc. Odata ce cererea va incepe sa creasca, si preturile vor urma acelasi trend”, a incheiat seful South Pacific.

Avalon este numele unei plaje din New South Wales, Australia. Dezvoltatorul a ales toate numele proiectelor de pe harta Australiei.