1 / 5

Reparatiile trebuie sa fie de calitate!

Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligati sa finanteze lucrari exterioare si vor fi scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie in termen de sase luni de la primirea notificarii din partea autoritatilor, in caz contrar fiind sanctionati cu amenda pana la 10.000 de lei sau chiar cu inchisoare.

„In alte tari europene, pastrarea imobilelor in conditii bune de catre proprietari nu este o noutate. Initiativa Guvernului de a obliga proprietarii imobilelor degradate sa investeasca in reparatii va influenta in mod pozitiv valoarea imobilului, pentru ca se elimina o parte din uzura care, altfel, ar fi oricum constatata cu ocazia evaluarii. Insa reparatiile trebuie sa fie unele de calitate, nu pentru a masca eventualele defecte”, a declarat, pentru Wall-Street, Filip Stoica (foto), presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

Marcel Barbut, proprietarul producatorul de mortare uscate AdePlast Oradea, spune ca ar fi bine ca Ministerul sa nu permita renovari fara cap si sa foloseasca materiale indicate pentru ca se vor arunca bani. “Fara un material special orice cladire istorica va arata dupa un an la fel”, subliniaza Barbut.

In opinia presedintelui ANEVAR, masura se impune cu mai mare urgenta la cladirile situate pe arterele centrale sau in centrele istorice. In plus, este nevoie de documente care sa ateste calitatea lucrarilor si istoricul imobilului.

Si Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, cel mai mare consultant imobiliar dupa afacerile din 2009, considera ca o situatia aparte o reprezinta cladiri cu arhitectura deosebita.

“Lucrarile pentru aceste cladiri ar trebui facute cu contractori calificati si numai sub supravegherea primariilor. Astfel, o parte din costurile de supraveghere ar putea fi suportate chiar de primarii”, considera seful Coldwell Banker.

In plus, Ilie crede ca este necesara aplicarea unor norme urbanistice legate de culorile, materiale folosite, precum si stilul cladirii. “Culorile pe care le vedem acum in cazul reabilitarilor sunt alese probabil cu ochii inchisi!”, puncteaza el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri