Ce poti cumpara cu circa 40.000 euro

Ce poti cumpara cu circa 40.000 euroIn cartierul Rahova, in zona Petre Ispirescu, o garsoniera confort 1, decomandata, cu o suprafata utila de 33 mp, amplasata la etajul 5/10, intr-un bloc construit in anul 1982, are un pret de 40.000 euro negociabil, potrivit anuntului publicat pe portalul imobiliare.ro.

In acelasi cartier, in zona Antiaeriana, un apartament cu doua camere confort 2, decomandat, cu o suprafata utila de 40 mp, amplasat la etajul 6/10, intr-un bloc reabilitat termic si construit inainte de anul 1990, are o pret de 41.000 euro, conform imobiliare.ro.

Oferte similare se gasesc si in cartierul Berceni. De exemplu, in zona Brancoveanu, o garsoniera confort 1, decomandata, cu o suprafata de 38 mp, amplasata la parterul unui bloc cu patru etaje, construit inainte de anul 1990, are un pret de 38.000 euro, se arata in anuntul publicat pe imobiliare.ro.

Tot in zona Brancoveanu, un apartament cu doua camere confort 2, decomandat, cu o suprafata utila de 38 mp, amplasat la etajul 8/10, intr-un bloc construit in anul 1977, este scos la vanzare pentru 42.000 euro, potrivit imobiliare.ro.

“Diferenta principala intre categoria confort 1 si 2 este data de suprafata, mult mai mica pentru acelasi tip de apartament din categoria confort 2 comparativ cu categoria confort 1. La noile locuinte, aceste aspecte nu mai sunt valabile, intrucat datorita minimului impus prin legea locuintei, toate se incadreaza la confort 1”, ne-a explicat Cristina Rosca (foto), managing partner al agentiei imobiliare RealTime.

In cazul proiectelor rezidentiale, exista diverse artificii, numite "studio dublu", care impart suprafata in doua: zona de dormit, ca un mic dormitor, si zona de zi, adauga Rosca, insa chiar daca din punct de vedere al compartimentarii seamana cu un apartament cu doua camere, acesta este incadrat la garsoniera dubla, pentru a respecta normele in vigoare.


Avantaje si dezavantaje

Avantaje si dezavantajeUn potential cumparator care dispune de un buget de achizitie de 40-45.000 euro si are de ales intre o garsoniera confort 1 sau un apartament cu doua camere confort 2 trebuie sa puna in balanta mai multe avantaje si dezavantaje, spune Catalin Serbanescu (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta.

“Blocurile de confort 2 au fost construite in anii '70, astfel ca, in situatia in care cumparatorul urmareste sa obtina un credit ipotecar, trebuie sa fie pregatit cu surse financiare proprii mai mari decat avansul minim solicitat de banca creditoare, deoarece sunt toate sansele ca evaluarea apartamentului facuta de autorizatul bancii sa aiba o valoare sub pretul de tranzactie”, explica Serbanescu.

Pe de alta parte, garsonierele au fost construite in toata perioada ceausista, ceea ce face ca acordarea unui credit ipotecar pentru o astfel de locuinta construita in anii ‘80 sau chiar ‘90 sa fie mult mai facila.

In plus, adauga specialistul Coldwell Banker, exista diferente si in ceea ce priveste spatiul oferit de cele doua tipuri de locuinte: camera garsonierei are, de obicei, intre 18 si 21 mp la o suprafata totala cuprinsa intre 36 si 42 mp utili, in timp ce aceeasi camera de zi a apartamentului nu depaseste 15 mp, la care se adauga dormitorul de 9 mp, ambele suprafete raportate la un spatiu total de 36 – 45 mp utili.

“In oferta de apartamente cu doua camere confort 2, ceausiste, exista asa-numitele apartamente «confort 2 sporit»,unde exista prejudecata ca acestea au camerele mai mari, desi in realitate singura modificare notabila este holul apartamentului, vizibil mai mare decat in cazul apartamentelor confort 2 veritabile”, subliniaza Catalin Serbanescu.

In general, blocurile de confort 1 sunt mai curate, mai bine intretinute si cu restantieri mai putini, spune consultantul. Pe de alta parte, achizitia unei garsoniere intr-un bloc exclusiv de garsoniere poate sa fie o alegere riscanta, intrucat exista o fluctuatie mare de locatari, care genereaza perturbarea linistei pe perioade mai mici sau mai mari, creata de amenajarile interioare iminente pe care si le face noul locatar in spatiul achizitionat.


Locuinta ca investitie: Ce se inchiriaza mai usor

Locuinta ca investitie: Ce se inchiriaza mai usorAdrian Crivii (foto), presedintele companiei de evaluare Darian, spune ca balanta unei achizitii depinde de situatia cumparatorului, de numarul persoanelor care vor locui impreuna, de scopul pentru care se cumpara proprietatea, respectiv ca investitie sau ca locuinta, precum si de pretentiile cumparatorului.

“Garsoniera este mai usor de inchiriat, cererea pentru astfel de proprietati fiind crescuta pe piata chiriilor. O suprafata mai mica inseamna si investitii mai mici in amenajare, intretinere, mobilare si utilare, insa garsoniera nu permite separarea spatiilor de odihna de cele de zi si, in cazul unei familii, mai ales cu copii , aceasta limitare face ca locuirea sa nu fie confortabila”, subliniaza seful Darian.

O opinie similara impartaseste si Catalin Serbanescu, de la Coldwell Banker Banu Manta, care afirma ca, desi cea mai eficienta solutie pare cumpararea unei garsoniere intr-un bloc mixt, de patru etaje, o familie compusa din trei membri, care dispune de un buget de 40-45.000 euro, va opta intotdeauna pentru un apartament cu doua camere confort 2 datorita camerei copilului.

“Acesta este si motivul pentru care cele doua categorii de locuinte se tranzactioneaza in proportii relativ egale, poate cu un mic plus pentru garsoniere”, afirma Serbanescu.

Din punct de vedere al investitii, precum inchiriere, Cristina Rosca, de la Real Time, recomanda alegerea in favoarea numarului de camere fata de suprafata. In ceea ce priveste valoarea in timp a acestor proprietati, Rosca este de parere ca nu depinde de categoria de incadrare, ci de vechimea constructiei si de localizare.

“De exemplu, strada Moise Nicoara, din planul doi al Pietei Alba Iulia, este cunoscuta pentru blocurile de garsoniere confort 2, care sunt foarte cautate datorita locatiei centrale”, subliniaza consultantul Real Time.




Cum au evoluat preturile

Cum au evoluat preturileComparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fluctuatiile de preturi pentru cele doua categorii de locuinte, garsoniere confort 1 si apartamente cu doua camere confort 2, au fost de plus sau minus 5%, spune Catalin Serbanescu, programul Prima Casa jucand rolul unui stabilizator.

“In ceea ce priveste evolutia preturilor, pana la sfarsitul anului nu ne asteptam la schimbari radicale, deoarece aceste tipuri de locuinte sunt extrem de cautate, lucru confirmat de valoarea medie a unui imprumut prin programul Prima Casa – 40.000 euro, peste 80% din cereri vizand piata veche”, afirma consultantul Coldwell Banker.

In prezent, pretul mediu cerut pentru garsonierele scoase la vanzare in Bucuresti este de 1.285 euro/mp, potrivit portalului imobiliare.ro. Pentru apartamentele cu doua camere confort 2 proprietarii solicita, in medie, 1.180 euro/mp util, cu 8% mai putin decat in cazul garsonierelor confort 1.

“De la inceputul anului, pretul mediu solicitat pentru garsonierele confort 1 din Capitala a scazut cu 5,7%, de la 1.362 euro/mp util. O scadere mai mare, de 6,6%, a fost inregistrata in cazul apartamentelor cu doua camere confort 2. La inceputul anului, pretul solicitat pentru aceasta categorie imobiliara era de 1.263 euro/mp util”, au explicar reprezentantii imobiliare.ro.

In ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute, in ultimele 90 de zile, doar in Bucuresti au fost actualizate 6.358 de anunturi care fac referire la garsoniere confort 1. In acelasi interval, au fost actualizate 1.013 de anunturi cu apartamente cu doua camere confort 2.

In luna iulie, au fost introduse 1.684 de anunturi cu garsoniere confort 1 scoase la vanzare, respectiv 277 de anunturi care fac referire la apartamente cu coua camere confort 2, potrivit imobiliare.ro.