1 / 5

Revenirea pe profit

Criza a rapit timpul alocat prietenilor si familiei, a cerut sacrificii si luarea unor masuri grele, insa toate aceste eforturi incep acum sa se vada, iar gustul profitului se simte din nou, spune Radu Lucianu (foto), managing director al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania si unul dintre cei mai experimentati brokeri din piata locala.

“A trebuit uneori sa iau masuri grele, sa aleg intre amicitie si profitabilitatea firmei. Am suparat poate multi prieteni, colaboratori si mi-am suparat chiar familia, sacrificand de multe ori deciziile luate in vederea obtinerii unui profit viitor”, povesteste Lucianu.

Dupa cel mai greu an trait de companie, in 2010 consultantul imobiliar va reveni pe profit, iar afacerile inregistrate in primul semestru le depasesc pe cele afisate pentru intreg anul 2009, cand compania a anuntat o cifra de afaceri de 2,17 milioane de euro si pierderi de 2,38 milioane de euro.

Despre aceste pierderi insa, managerul spune ca mai mult de jumatate au fost reprezentate de facturi neachitate. “Am avut clienti care in 2009 au uitat sa isi plateasca facturile. A fost un lant al slabiciunilor”, afirma Lucianu.

CBRE Romania, fosta companie romaneasca Eurisko, a fost cumparata in luna februarie 2008 in schimbul sumei de 35 milioane de dolari (circa 24 milioane de euro). Dupa aceasta preluare, compania a inceput procesul de transformare, din exterior, cel mai vizibil aspect fiind reducerea numarului de angajati. Astfel, de la 125 de agenti, CBRE are in prezent o echipa de 42 de brokeri.

“Ce am facut din 2008 si pana in prezent a fost sa inregimentam compania in randul sucursalelor CBRE, sa lucram cu bugete si bilanturi pentru fiecare departament si sa oferim servicii de consultanta asa cum politica CBRE o impune”, explica Radu Lucianu, subliind ca toate departamentele companiei au fost pastrate, inclusiv cel de rezidential.

Iar daca pentru anul in curs, planurile managerului au fost trecerea pe profit si reimprospatarea modului de gandire in departamentele de retail, birouri si industrial, considerate motorul industriei imobiliare, pentru 2011 compania isi propune infiintarea de noi departamente, respectiv property si project management.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri