2 / 4

Comsionul agentului imobiliar, la jumatate

Desi schimbarea strategiei de piata se va produce incepand cu luna noiembrie, Century 21 a inceput din septembrie sa promoveze pe portalul propriu, century21.ro, doar ofertele pentru care exista contracte cu proprietarii. Un alt doilea pas a fost reprezentat de o pregatire intensiva a agentilor imobiliari.

“Am organizat la Institutul Bancar Roman un curs de vanzari consultative pe baza de reprezentare, numit Create21, care s-a finalizat cu un examen organizat la standardele institutiilor de invatamant superior, dar la care nota de trecere a fost de minimum 7. La examenul din luna octombrie, procentul de promovare a fost de 33% din cei examinati”, afirma Gabriel Alexandru.

Un alt pas a fost organizarea celei de-a cincea editii a targului de job-uri, Zilele Carierei in Imobiliare, eveniment la care au aplicat peste 1.200 de candidati pentru cele 50 de posturi de agent imobiliar disponibile. Compania va deschide curand, la parterul cladirii Belvedere din cartierul Titan, o noua sucursala, Century 21 Titan Park, in cadrul careia vor lucra circa 40 de agenti imobiliari.

O diferenta majora intre intermediere si reprezentare este data de comisionul agentului imobiliar, explica vicepresedintele Century 21.

“La intermediere, agentul imobiliar cere un comision de 3% plus TVA de la fiecare parte. De exemplu pentru o tranzactie de 60.000 euro, agentul ar trebui sa incasese 4.464 euro (7,44% din pret), cumulat de la vanzator si cumparator. La reprezentare, agentul ia comision doar de la o singura parte, deci vanzatorul va plati 2.232 euro cu TVA inclus. In cazul exclusivitatii, comisionul este situat intre 4% - 6%, plus TVA, fiind incluse atat un buget de promovare, echivalent a 500 euro, cat si comisionul platit agentului care aduce cumparatorul (intre 1% - 2%, plus TVA)”, mai spune Alexandru.

Reteaua mai are pentru vanzator pachetul Special, care ofera o reducere de 50% din comision daca proprietatea se vinde, pe perioada contractuala, dar cumparatorul nu este recomandat de agentul Century 21, adica vanzatorul isi gaseste singur cumparatorul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri