ParkLake Plaza revine, mai mic si mai ieftin

ParkLake Plaza revine, mai mic si mai ieftinGrupul irlandez de investitii Caelum Development, care urma sa dezvolte in parteneriat cu Sonae Sierra cel mai mare si mai scump mall din Romania, a anuntat ca va incepe lucrarile de constructie a proiectului ParkLake Plaza, amplasat in cartierul Titan, in luna iulie, dupa ce proiectul a fost inghetat timp de mai bine aproape trei ani.

ParkLake Plaza a fost reproiectat, noile cifre indicand o suprafata de 79.000 de mp inchiriabili si o investitie de 250 de milioane de euro, jumatate fata de investitia planificata in anul 2008, cand proiectul a fost lansat. In ceea ce priveste parteneriatul cu portughezii de la Sonae Sierra, termenii acestuia se rediscuta si nu a fost luata inca o decizie oficiala, potrivit dezvoltatorului.

In prezent, centrul comercial este preinchiriat in proportie de 35% de retaileri precum: hypermarketul Cora, complexul Cinema City cu 16 sali de cinematograf, Pure Fitness, Flanco, parfumeria Douglas, iar pentru circa 30% din spatiu se poarte negocieri avansate cu retaileri de nationali si internationali. Atitudinea pozitiva a retailerilor a fost, de altfel, motorul noii dezvoltari.

„Am observat un mare interes din partea retailerilor locali si internationali si este pozitiv sa vedem retaileri renumiti precum Cora, Leroy Merlin si H&M extinzandu-se in Romania si creand noi locuri de munca si oportunitati pentru o multime de romani”, a declarat David Sharkey (foto), presedintele grupului Caelum Development.

Prima faza a proiectului va cuprinde circa 67.000 de mp inchiriabili si va include spatii de agrement, restaurante, cinematografe, un centru de fitness, un loc de joaca pentru copii si 10 terenuri de tenis in aer liber.


Cora tureaza motoarele in imobiliare

Cora tureaza motoarele in imobiliareRetailerul francez Cora, care opereaza pe piata romaneasca cinci hipermarketuri, va incepe lucrarile la doua centre comerciale, situate in Brasov si Bacau, cel mai probabil anul viitor. Pentru mall-ul din Brasov investitia va fi de circa 100 milioane de euro.

Compania are deja in constructie primul sau mall din Romania, situat in centrul Constantei, o investitie de 100 de milioane de euro. Mall-ul, botezat Corall, este situat intr-o zona industriala veche si amplasat pe un teren de 150.000 de metri patrati. Centrul comercial va fi deschis catre public in 2012, agentul de inchiriere fiind consultantul imobiliar CB Richard Ellis.

Investitia de la Constanta marcheaza intrarea Cora pe segmentul dezvoltarilor imobiliare, in conditiile in care francezii isi propun sa construiasca si alte unitati in tara. "Avem in plan constructia a doua mall-uri, la Brasov si Bacau, in centrul oraselor. Terenurile sunt in proprietatea noastra si asteptam sa obtinem avizele necesare pentru constructie", a declarat Philippe Lejeune, directorul general al Cora Romania.

In ceea ce priveste investitia pentru centrul comercial din Bacau, Lejeune a precizat doar ca va fi mai mica in comparatie cu cea prognozata pentru unitatea din Brasov. El a adaugat ca, cel mai probabil, cele doua constructii vor fi demarate in 2012, existand posibilitatea ca mall-ul din Bacau sa primeasca avizele necesare in toamna aceasta. Centrul comercial din Bacau va fi amplasat pe locul unei foste fabrici de textile.

Anul trecut, Cora a investit 50 de milioane de euro in achizitionarea de terenuri. Francezii detin terenurile celor trei mall-uri (din Constanta, Brasov si Bacau), spatiile a trei dintre hipermarketurile deschise deja, precum si doua terenuri in Bucuresti - pe soseaua Alexandriei si la Jilava.

Seful Cora a mai spus ca intentioneaza dezvoltarea de blocuri in jurul centrelor comerciale, in prezent fiind in cautare de parteneri pentru proiectele rezidentiale.

Centrul comercial Corall in cifre

150.000 mp - suprafata pe care se intinde centrul comercial
8.000 mp - suprafata magazinului Cora din cadrul mall-ului
100 mil. euro - investitia Cora in mall
1.200 - numarul angajatilor care vor lucra in cadrul mall-ului
2012, semestrul al doilea - data la care se va deschide mall-ul
37.000 - numarul orelor necesare pentru proiectarea arhitecturala a mall-ului
50 - numarul specialistilor arhitecti care au lucrat la conceptul mall-ului

Vanzarea City Mall a inceput de la 33 mil. euro in sus

Vanzarea City Mall a inceput de la 33 mil. euro in susCentrul comercial City Mall, aflat in procedura de faliment, a fost scos oficial la vanzare, pretul de pornire al primei licitatii fiind de aproximativ 33 milioane de euro, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR), desemnata lichidator judiciar.

Prima licitatie este programata pentru la sfarsitul lunii martie, urmand ca in functie de cerere si oferta, licitatii viitoare sa fie organizate pana in luna iunie. Lcitatia va fi una cu strigare competitiva, pornind de la valorile aprobate de Comitetul Creditorilor.

“Vanzarea activului City Mall este una cu particularitati. Desi societatea a intrat la cererea actionarilor direct in procedura simplificata a falimentului, impreuna cu creditorii am decis mentinerea activitatii curente «going concern» in incercarea de a pastra plusul de valoare al unui bussines in functiune. Astfel, acest activ se va vinde ca un bussines in viata, reprezentand o premiera in vanzarile de acest tip in Romania”, a declarat Radu Lotrean, managing partner CITR.

Desi bancile UniCredit si Bancpost au de recuperat in total circa 41 de milioane de euro din falimentul City Mall, majoritatea sumei apartinand UniCredit Bank Austria, care are de recuperat 35,4 milioane de euro, potrivit reprezentantilor CITR, exista disponibilitatea din partea bancilor creditoare de a finanta noii proprietari.

Legat de profilul celor care vor participa la licitatie, avocatii au declarat ca fonduri de investitii, investitori din real estate precum si dezvoltatori de mall-uri si-au exprimat interesul, oferta de vanzare fiind promovata si prin intermediul companiilor de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Group si Colliers International.

Citeste si Povestea falimentului City Mall: Un final previzibil inca din 2007.