Creantele Rompetrol, negociate de serviciile secrete

Creantele Rompetrol, negociate de serviciile secreteParticiparea la licitatii publice pentru combustibili, la preturi fara accize: solutia gasita de DGIPI, mandatat de MAI sa "recupereze" datoriile KazMunaiGaz. Datoriile Rompetrol catre statul roman au o istorie lunga si nu prea fericita.

Dincolo de legislatia deficitara, care le-a permis celor de la KazMunaiGaz sa converteasca obligatiunile nerascumparate in actiuni, Romania si-a ales prost, cel putin pana in prezent, si negociatorii cu compania kazaha, precizeaza Finantistii.ro.

De negocieri nu s-a ocupat Ministerul Finantelor Publice sau cel al Economiei, cum ar fi normal, nici cel al Justitiei, mai priceput in chichite avocatesti, ci cel al Administratiei si Internelor, iar de saptamana trecuta Ministerul Afacerilor Externe.

Ultima tranzactie pe o piata secundara evalueaza Facebook la 103 miliarde dolari

Ultima tranzactie pe o piata secundara evalueaza Facebook la 103 miliarde dolariUltima tranzactie cu actiuni Facebook permisa pe o piata secundara inainte de oferta publica initiala asteptata in mai indica o valoare a companiei de 102,8 miliarde de dolari.

Pretul la ultima tranzactie derulata pe platforma SharesPost, pentru 150.000 de titluri, a urcat cu aproape 9%, de la 40,5 dolari intr-o alta licitatie derulata in martie la 44,1 dolari, transmite Money.

Facebook a decis sa opreasca la sfarsitul acestei saptamani tranzactiile pe pietele secundare, in contextul pregatirilor pentru listare, au declarat dou surse.

Cel mai bogat roman primeste astazi 1,5 miliarde de dolari

Cel mai bogat roman primeste astazi 1,5 miliarde de dolariAfrican Minerals Limited si Shandong Iron& Steel Group au finalizat tranzactia-investitie de 1,5 miliarde de dolari ce vizeaza 25% din proiectul Tonkolili derulat de firma controlata de Frank Timis, cel mai bogat roman potrivit ultimei editii a Top 300 Capital.

Fondurile au fost transferate inca de vineri, urmand a fi primite in cursul zilei de azi. Cui Jurong, vice presedinte al Shandong Iron, a fost nominalizat pentru o pozitie in conducerea African Minerals. Compania lui Frank Timis va folosi banii pentru a accelera dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Tonkolili, noteaza Capital.

Mittal va primi din nou energie ieftina

Mittal va primi din nou energie ieftinaArcelorMittal Galati va lua din nou energie la un pret mai mic decat cel al pietei, dupa ce oficialii companiei s-au intalnit cu premierul Ungureanu.

Combinatul siderurugic ArcelorMittal Galati, al doilea mare consumator de electricitate al tarii, a cumparat, timp de doi ani, energie ieftina de la Hidroelectrica, prin contracte extrem de controversate, scrie Adevarul.

Chiar daca au fost incheiate pe bursa de energie OPCOM, aranjamentele au fost facute dinainte. Insa incheierea unui nou contract pentru acest an nu a mai fost posibila, asa cum isi dorea Mittal, intrucat seceta a injumatatit productia Hidroelectrica.

Tentaculele elvetiene ale caracatitei Gazprom

Tentaculele elvetiene ale caracatitei GazpromGigantul rus al gazului, Gazprom, a ales Elvetia pentru a-si stabili principalele sale societati afiliate si Zug serveste drept sediu atat pentru diverse consortii de construire a gazoductelor, cat si pentru misteriosii intermediari ce negociaza gazul din Asia Centrala.

Elvetia este perceputa ca un teren ideal pentru cladirea unor structuri comerciale opace si presedintele rus, Vladimir Putin, recent reales, a optat inca de la prima sa venire la Kremlin ca petrolul si gazul natural sa fie comercializate prin firme instalate pe solul elvetian, relateaza Romania Libera.

Putin, fost ofiter KGB, si-a numit apropiatii in fruntea principalelor intreprinderi din Rusia si clanul sau, asa cum dezvaluie adesea ziare britanice si americane, a pus la punct o schema opaca de firme off-shore si hedge fund. Punctele finale ar fi in Zug si in Liechtenstein.