1 / 12

Un sistem in continua reformare

In vremea ministrului Hajdu Gabor, in 2000, bugetul pentru sanatate era de un miliard de euro. In 2011, acesta se ridicase la 5 miliarde de euro, dar sistemul sanitar continua sa sufere de subfinantare cu cele aproape 4 procente ale sale din PIB. Ca o comparatie, 4% din PIB inseamna o alocare de doua ori mai mica decat media tarilor europene, de 8,6%.


Despre aceste cifre s-a tot vorbit, mai ales de la inceputul anului, cand a izbucnit scandalul dintre presedintele Traian Basescu si fondatorul SMURD Raed Arafat pe seama schimbarilor din sectorul de urgenta prevazute intr-un proiect al unei noi legi a sanatatii din decembrie 2011.

Restul este deja istorie – Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, ca mai apoi sa revina dupa retragerea proiectului de lege cu pricina. Acesta este momentul cand intra in scena medicul iesean Vasile Cepoi, numit secretar de stat in minister pentru a coordona consultarile pentru creionarea unui nou proiect de lege in domeniul sanatatii.

Vezi in slide-urile urmatoare: de ce boli mor romanii, cate consultatii, tratamente si internari se inregistreaza anual si cat de performant este sistemul sanitar romanesc in comparatie cu altele europene.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri