Cum au fost alesi cei 5 romani

Cum au fost alesi cei 5 romaniPrin campania „Pasiuni care schimba vieti” compania sud-coreeana si-a dorit sa gaseasca oameni care s-au remarcat prin pasiunile lor si care au reusit de-a lungul timpului sa inspire vietile celor din jur. Proiectul a facut parte din programul global al Samsung pentru Jocurile Olimpice din Londra, „Everyone's Olympic Games”, al carui ambasador global este David Beckham. Prin aceasta initiativa, timp de 70 de zile, intre 19 mai si 27 iulie, purtatorii tortei au parcurs 1.000 de orase si provincii pe o distanta de 8.000 de mile.

Romanii selectati in urma campaniei care a inceput anul trecut sunt Cristina Bogdan (profesor universitar), Adrian Hadean (bucatar blogger), Bogdan Cismariu (coordonatorul unei scoli de ghizi), Catalin Stelian (actor) si Marius Radu (specialist in industria de eSports).

Practic, povestile lor au fost inscrise intr-o competitie la care au mai participat alte sute de romani, ulterior fiind alesi 20 de finalisti care au fost supusi votului timp de trei zile pentru a se stabili cei cinci care au reprezentat Romania la acest eveniment. Ei au purtat torta olimpica in regiunile Broadstairs, St. Lawrence si Ramsgate, fiecare parcurgand o distanta de 300 de metri in cadrul “Cursei de Purtare a Tortei” care a inceput oficial pe 19 mai in Marea Britanie.

Citeste in slide-urile urmatoare cine sunt cei 5 romani obisnuiti care ne-au reprezentat la Londra.

Adrian Hadean- bucatar blogger

Adrian Hadean- bucatar bloggerAdrian Hadean are 35 de ani, s-a nascut in oraselul Pancota din judetul Arad, iar, din 2008, locuieste la Cluj. Este bucatar si blogger, iar, in competitia Samsung a ajuns, la fel ca si in cazul altor concurenti, pentru ca a fost inscris de altcineva.

„Nu mi-am dorit sa particip, nici nu stiam ca exista o competitie sau o campanie. Una dintre cititoarele mele m-a nominalizat, iar eu am aflat abia dupa ce a trecut prima etapa, in faza in care pe lista posibililor purtatori de torta se aflau 20 de nume. Atunci am fost intrebat daca sunt de acord sa particip la campanie in continuare. Fireste ca am fost de acord”, explica Hadean.

El a purtat torta pe o distanta de 300 de metri, in orasul Ramsgate, aflat in apropiere de Marea Nordului si Canalul Manecii.

“A fost o experienta emotionanta. Cel mai probabil, irepetabila”, adauga bucatarul blogger.

Intrebat de ce crede ca a fost votat pentru a ajunge printre cei cinci romani care au purtat flacarea olimpica la Londra, Hadean spune ca „s-ar putea sa le fi fost simpatic” celor care i-au dat votul.

Printre proiectele in care s-a implicat in ultimul an se numara „Farfurii curate”, un program care a urmarit implementarea in cinci gradinite din Cluj-Napoca a unui meniu pentru 40 de zile prin care copiii sa invete sa manance sanatos.

„Programul s-a desfasurat pe durata a mai multe luni in care am muncit cu copiii, educatorii, parintii copiilor si, mai ales, cu bucataresele din gradinite”, afirma Hadean.

Daca acum adulmeca parfumul condimentelor, al fructelor ori legumelor, scrie pe blog sau ii invata pe copii sa manance sanatos, in schimb, in adolescenta a facut sport de performanta.

„Acum alerg destul de mult, dar o fac doar pentru sanatatea mea, nu urmaresc performante”, afirman Hadean, adaugand ca planurile lui pentru urmatorii ani sunt sa isi „traiasca viata cat poate de frumos”.

Cristina Bogdan- profesor universitar

Cristina Bogdan- profesor universitar“A fost un moment intens, plin de emotie, pentru ca voiam sa ii iau cu mine in suflet si in gand pe cei pe care ii reprezentam acolo, pe studentii si colegii mei, profesorii de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Nu m-am asteptat sa fie un numar atat de mare de oameni in strada, sa ne aplaude, sa isi doreasca atat de mult sa ne cunoasca, sa faca poze cu noi, sa traiasca din plin bucuria intalnirii cu flacara olimpica. A fost un strop de autentica sarbatoare, care a anulat distante geografice, mentale, religioase si i-a adunat pe oameni apartinand unor comunitati diferite sub lumina aceleiasi idei. O idee care ne cere tuturor sa ne straduim sa ridicam frumos stacheta exigentelor, conform devizei Jocurilor Olimpice: Citius, Altius, Fortius (mai repede, mai inalt, mai puternic)”, astfel descrie Cristina Bogdan (foto stanga), profesor universitar in cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti.

Bucuresteanca in varsta de 35 de ani a purtat flacara olimpica in oraselul Broadstairs din comitatul Kent, aflat in sud-estul Marii Britanii.

Ea spune ca a ajuns sa poarte torta olimpica dupa ce povestea scrisa de un fost student, bloggerul Alexandru Ciuca, s-a numarat printre cele 20 de istorii selectate din cateva sute de catre Samsung. Cele 20 au fost supuse apoi votului de-a lungul a trei zile consecutive. Toate aceste lucruri se intamplau in toamna anului trecut, votul avand loc la inceputul lui octombrie

“Povestea mea a fost scrisa de un fost student al departamentului de Stiinte ale Comunicarii din Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti (acolo unde predau de 12 ani Istoria Culturii si a Mentalitatilor si Antropologie Culturala) si cred ca cele mai multe voturi le-am primit din partea studentilor mei din diverse generatii, pentru ca in acea perioada mi-au parvenit foarte multe mesaje pe mail cu incurajari din partea lor. In acest context, meseria de profesor si-a aratat inca o data resursele nesfarsite de a darui si de a primi si am simtit ca toata investitia mea profesionala si afectiva a fost recompensata mult peste asteptari prin gestul lor. Ceea ce m-a impresionat chiar mai mult decat nominalizarea la acest concurs si situarea intre primii cinci a fost felul in care am simtit pretuirea si dragostea studentilor mei in toata perioada de votare si apoi in felul in care m-au insotit cu gandul in ziua de 19 iulie cand am purtat torta olimpica in Broadstairs, un orasel din comitatul Kent”, mai spune Cristina Bogdan.

Adauga ca s-a bucurat de aceasta nominalizare mai ales pentru breasla din care face parte.

“Profesorimea - care cred ca merita sa fie reprezentata intr-un asemenea context. Suntem ceea ce suntem in primul rand datorita familiilor noastre si apoi datorita dascalilor care ne-au insotit parcursul, urcusul profesional”, afirma Bogdan.

Daca o intrebi despre sport- de exemplu, daca este o persoana sportiva, daca ii place vreo activitate anume-, iti spune ca este mai degraba “o persoana sportiva in cele ale mintii”, ca alearga „mai mult dupa idei”.

“Dintre sporturi indragesc foarte mult inotul, tenisul- pe care il practica si fetita mea si patinajul artistic”.

Pentru viitor, planurile profesoarei sunt numeroase.

„Imi doresc sa reusesc sa fac cat mai multe excursii cu tema culturala alaturi de studentii mei, vreau sa-mi public teza de doctorat si un volum de studii la care lucrez impreuna cu o colega. Voi continua cercul de antropologie inceput acum patru ani, intitulat <<Chipuri si varste ale omului>> si sper ca in doi ani sa reusim sa scoatem un volum de texte, pentru a arata cat de inteligenti, creativi si seriosi pot fi studentii de astazi, in pofida prognosticurilor sumbre pe care le tot intalnim”.


Marius Radu- specialist eSports

Marius Radu- specialist eSportsMarius Radu (29 de ani) isi imparte timpul intre Bucuresti, orasul in care s-a nascut, si Koln, acolo unde se afla sediul companiei de gaming pentru care lucreaza. Insa intre toate aceste calatorii intre Romania si Germania a facut un drum si pana la Ramsgate, un orasel din sud-estul Angliei (din comitatul Kent aflat la sud de Londra) pentru a purta pe o distanta de 300 de metri torta olimpica.

“A fost un moment unic, ceva ce nu am mai simtit pana acum si probabil nu voi mai simti vreodata. Recunosc ca am avut emotii mari inainte de momentul in care preluam eu flacara olimpica. Pentru 10-15 minute am fost in central atentiei si toata lumea dorea o poza cu mine si torta.
A fost si o responsabilitate enorma pentru mine. Stiam ca, cel putin, prietenii si familia ma urmaresc live si am incercat sa nu las emotiile sa ma copleseasca. Cred ca a iesit totul bine pana la urma”, afirma Radu.

A aflat de competitia Samsung de la o prietena, cea care i-a si (in)scris “povestea” in septembrie anul trecut.

“Am fost votat de prieteni, colegi de serviciu si de comunitatea de gameri, pe care imi place sa cred ca o reprezint. Probabil, comunitatii de gaming i-a placut ideea de a avea un reprezentant la acest minunat eveniment si m-au votat”, mai spune tanarul.

Este specialist in sport electronic/gaming si lucreaza pentru Turtle Entertainment, o companie care organizeaza competitii si turnee pentru jocuri de PC si console si este unul dintre cei mai mari jucatori din lume in acest domeniu.

“Daca vreti o comparatie cu sportul real, as putea spune ca actionam ca un fel de Comitet Olimpic sau Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) care are sedii, parteneri si competitii in aproape toate tarile lumii”, explica Marius Radu.

Iar pentru ca pasiunea lui este gamingul si proiectele de voluntariat ale acestuia sunt legate tot de sportul electronic.

“Desfasuram mai multe proiecte de acest fel dedicate tinerilor, parintilor, dar si autoritatilor locale. Pe scurt, incercam sa ii invatam pe tineri ce jocuri si cat timp ar trebui sa joace, de ce e important sportul si miscarea, de ce e importanta o alimentatie corecta si, evident, de ce e importanta scoala in tot acest proces. Parintilor le explicam la ce jocuri si cat timp ar trebui sa aiba acces copiii lor, iar autoritatilor locale le aratam de ce acest domeniu este important pentru economica locala si pentru dezvoltarea tinerilor”, afirma gamerul.

Pentru viitor, si-ar dori sa se implice si mai mult in promovarea acestui domeniu in Romania.

“Mi-ar placea sa fac in tara noastra acelasi tip de evenimente la care lucrez in Germania. Imi place sa cred ca in 2-3 ani acest lucru se va intampla, odata cu deschiderea oamenilor de marketing din Romania catre acest domeniu”, spune Marius Radu.

Bogdan Cismariu- coordonatorul unei scoli de ghizi si consultant

Bogdan Cismariu- coordonatorul unei scoli de ghizi si consultant“A fost o atmosfera la care nu m-as fi asteptat. De-abia atunci mi-am dat seama ce se intampla. Era o energie creatoare care m-a impresionat” a afirmat pentru Wall-Street.ro, Bogdan Cismariu (27 de ani) coordonatorul unei scoli de ghizi montani.

De altfel, datorita scolii de ghizi a si ajuns la Londra, mai exact banuieste ca unul dintre cursanti i-a scris povestea pentru competitia organizata de Samsung.

Este un om pasionat de sport: face scubadiving, parasutim, iar in liceu a jucat bashet.

Insa sportul il practica in timpul liber, pentru ca banii ii castiga din domeniul telecomunicatiilor. De altfel, pana la inceputul acestui an a fost timp de doi ani directorul general al Cellebral, o companie de telecom care furnizeaza servicii in special pentru operatori din alte tari. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 0,8 milioane de euro si in jur de 10 angajati, insa o mare parte dintre activitati sunt externalizate.

Acum este consultant in telecomunicatii si isi doreste sa lanseze o companie de software, pentru ca i se pare ca este mediu activ, efervescent. Iar din zona de software cel mai mult il atrage partea de dezvoltare de aplicatii mobile.



Catalin Stelian- actor

Catalin Stelian- actorCatalin Stelian (actor) depune eforturi pentru a convinge oamenii sa investeasca in teatrul din Romania. Joaca deseori pro bono si este unul dintre putinii oameni care incearca sa ofere teatrului o sansa si sa ajute aceasta arta sa nu se piarda, conform Mediafax.

"Nu m-am asteptat vreodata sa vad Flacara Olimpica in realitate, cu atat mai putin sa am onoarea sa o si port. Urmaresc Jocurile Olimpice din copilarie si mereu mi-am imaginat cum ar fi sa tin in mana simbolul unui fenomen mondial, pe care toata planeta il priveste", a declarat acesta.