Banii pentru someri - peste trei sferturi din cheltuielile cu politicile pe piata muncii

Banii pentru someri - peste trei sferturi din cheltuielile cu politicile pe piata munciiCheltuielile cu somerii, in principal indemnizatia de somaj, au insumat anul trecut trei sferturi din totalul cheltuielilor cu politicile pe piata muncii, de 1,64 miliarde lei, acestea din urma reprezentand 0,28% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor INS.

Sprijinul acordat somerilor a totalizat 1,28 miliarde lei in 2011, detinand o pondere de 95,5% in totalul cheltuielilor cu suporturile financiare (masuri pasive), de 1,37 miliarde lei.

Costul mediu lunar al fortei de munca a fost anul trecut de 2.569 lei pentru un salariat, in crestere cu 3,7% fata de anul precedent.

La finalul anului trecut, populatia activa a Romaniei era de 9,8 milioane de persoane, din care 9 milioane persoane erau ocupate si 751.000 erau someri. Rata somajului a fost de 7,7% in ultimul trimestru al anului.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Rata somajului: 7,1%, in august 2012

Rata somajului: 7,1%, in august 2012Rata somajului in forma ajustata sezonier a crescut in august cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara, la 7,1%, iar comparativ cu august 2011 este in scadere cu 0,4 puncte, numarul somerilor in varsta de 15-74 ani ajungand la 692.000 de persoane, potrivit datelor INS.

In iulie erau 694.000 de someri, iar in luna august a anului trecut 729.000 persoane.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,5% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin). (...) Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,8% pentru luna august 2012 (6,2% in cazul barbatilor si 5,1% in cel al femeilor).


Numar somerilor, la nivel record in UE: 25,3 de MILIOANE

Numar somerilor, la nivel record in UE: 25,3 de MILIOANENumarul somerilor din UE a crescut, in al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane.

Rata fenomenului atinge 10,4% la nivelul celor 27 de state membre, fiind in urcare in 17 dintre acestea, potrivit Comisiei Europeane.

Cea mai scazuta rata a somajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania.

Salariu mediu, pe plus in acest an

Salariu mediu, pe plus in acest anCastigul salarial mediu nominal net a fost de 1.556 lei, in crestere fata de luna anterioara cu 4 lei (0,3%), potrivit INS.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.811 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (858 lei).

Si un studiu realizat de Compania de consultanta fiscala si audit PricewaterhouseCoopers (PwC) a aratat ca majorarile salariale in sectorul privat au atins in medie 5,1% in acest an.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Saptamanal, mii locuri de munca disponibile

Saptamanal, mii locuri de munca disponibileAgentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca pune la dispozitia celor aflati in cautarea unui loc de munca in medie 10.000 de joburi saptamanal.

In general, jocurile de munca se adreseaza persoanelor cu studii medii, profesionale si lucratori necalificati si mai putin celor cu studii superioare.

Cele mai multe locuri de munca sunt disponibile in judetele mari, intre care se numara Cluj, Iasi, Bucuresti, Arad, TImis.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Specialistii in recrutare: Angajarile au mers mai bine in 2012

Specialistii in recrutare: Angajarile au mers mai bine in 2012"In primul semestru al anului pozitiile deschise pentru recrutare in diferite companii au crescut cu circa 20% fata de cele din perioada similara a anului trecut", potrivit datelor APT Resources & Services este o companie independenta care furnizeaza servicii de resurse umane.

"A fost o perioada de crestere in primul trimestru, se observa o oarecare stagnare momentan, probabil din cauza incertitudinilor politice locale si situatiei generale din Europa", crede Bogdan Florea, director general al companiei de recrutare Trenkwalder.

"Inscrierea evolutiei recrutarilor pe un trend ascendent a inceput in 2011 si, cu toate ca aceasta crestere in volum a recrutarilor nu a fost spectaculoasa, acesta s-a mentinut si in 2012", potrivit datelor firmei de recrutare Professional.

"In primul semestru din 2012 au existat mai multe pozitii vacante decat in perioada copespondenta din 2011. Acest fapt a fost generat de diminuarea impactului crizei financiare si de schimbarea focusului companiilor, de pe scaderea costurilor, ca si modalitate de reactie imediata, pe eficientizarea activitatii si cresterea calitatii", conform companiei de recrutare Lugera & Makler.


Sursa foto: freedigitalphotos.net