Olanda

Olanda17% dintre tineri isi doresc sa plece la o universitate din aceasta tara, potrivit RIUF.

Taxele de scolarizare pentru anul 2012-2013 sunt in jur de 1.771 de euro in Olanda, unde sunt ajustate in functie de inflatie. In 2013-2014 vor fi in jur de 1.800 de euro.

Posibilitati de finantare pentru studenti

Tuition Fee Loan: acest imprumut guvernamental acopera in totalitate taxa de scolarizare tuturor studentilor olandezi sau europeni. Pentru acest imprumut se aplica la DUO - IB-Groep, o agentie guvernamentala. Imprumutul trebuie rambursat la doi ani dupa terminarea studiilor in rate stabilite de aceeasi autoritate.

Student Grant: la acest ajutor financiar din partea guvernului au acces toti studentii olandezi si cetateni ai Uniunii Europene. Pentru a se califica pentru acest ajutor financiar un student trebuie sa demonstreze ca are o slujba pe termen lung cu o durata de lucru de 32 de ore pe luna (de obicei prin intermediul contractului de munca). Grantul este in valoare de aprox. 500 euro pe luna, la care se mai adauga si un abonament de transport gratuit in Olanda.

Un student poate aplica la ambele tipuri de imprumuturi.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Germania

GermaniaTaxele de scolarizare variaza intre 0 si 1.000 de euro, in functie de universitatea si programul ales in Germania, unde vor sa studieze 22% dintre tineri.

Posibilitati de finantare

Pentru Germania exista oportunitati de finantare pentru studentii romani de la DAAD, care ofera burse pentru studenti, absolventi, doctoranzi, cercetatori si cadre didactice universitare.

In acest caz, selectia se face de catre o comisie independenta, formata din cadre didactice universitare (din Romania si Germania) si se are in vedere strict calitatea profesionala a candidatului precum si calitatea proiectului.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

SUA

SUAIn Statele Unite ale Americii, unde isi doresc sa ajunga 23% din romani, taxele de scolarizare variaza foarte mult intre universitatile de stat si universitatile private, intre 6.000 dolari si 50.000 de dolari/an.

Posibilitati de finantare

Atat universitatile de top, cat si celelalte universitati, au burse care pot acoperi pana la 100% din taxa de scolarizare.

De exemplu, la Harvard, unde taxele de scolarizare pleaca de la putin peste 36.000 de dolari, studentii provenind din familii cu un venit anual de sub 65.000 de dolari pot beneficia de finantare integrala (inclusiv a cheltuielilor), iar daca venitul este situat in intervalul 65.000 și 150.000 de dolari/an, vor plati intre 0 si 10% din venit, in functie de circumstantele individuale.

In plus, Comisia Fulbright din Romania are o serie de burse pentru studentii romani.



Danemarca

DanemarcaToate nivelurile de educatie in Danemarca sunt gratuite, de aceea toti studentii din Uniunea Europeana (incluzandu-i pe cei din Romania) beneficiaza de acelasi tratament.

Deoarece invatamantul este gratuit, nu exista burse de scolarizare pentru acoperirea costurilor de trai, insa studentii se pot angaja part-time (20 de ore) cu un salariu de minim 13 euro/ora.

Aici isi doresc sa ajunga sa studieze 1 din 4 tineri.


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Marea Britanie

Marea BritanieMarea Britanie este in topul preferintelor romanilor, 46% dintre respondenti dorindu-si sa plece la o universitate din aceasta tara.

Pentru Marea Britanie, studentii pot accesa Tuition Fee Loan,
imprumut guvernamental care acopera in totalitate taxa de scolarizare a studentilor admisi la un program de Bachelor in Marea Britanie la o universitate de stat.

Pentru acest imprumut pot aplica toti studentii care vin din Uniunea Europeana, el acordandu-se in mod automat, fara selectie. Fiind un imprumut, el va trebui rambursat, insa pe perioada studiilor beneficiarul nu trebuie sa ramburseze nimic. El va incepe sa faca acest lucru numai dupa terminarea studiilor si numai in momentul in care venitul sau anual depaseste un anumit prag, depinzand de tara unde alege sa ramana.

De exemplu, daca un student alege sa se intoarca in Romania dupa terminarea studiilor in Marea Britanie, el nu va incepe sa ramburseze creditul decat in momentul in care venitul sau anual este de peste 12.600 lire sterline pe an (echivalentul in moneda nationala). In momentul in care a atins acest prag, el va incepe sa ramburseze treptat, prin sistemul de taxe national, un procent din suma ce depaseste pragul de 12.600 GBP/an. Daca va castiga 13.000 de lire pe an, va da inapoi 9% pe luna din ce depaseste suma de 12.600, adica din 400 de lire (36 de lire pe an), astfel venitul sau ramanand foarte putin afectat. Daca in 30 de ani nu va ajunge sa castige peste 12 600 de lire pe an (sau suma in functie de tara in care va lucra), imprumutul se va sterge.