Guvernantilor nu le pasa cum se cheltuiesc banii din impozite si taxe

Guvernantilor nu le pasa cum se cheltuiesc banii din impozite si taxeStatul dispune de resursele publice de care ar avea nevoie pentru salarii, pensii si investitii, dar guvernantilor nu le pasa cum se cheltuiesc banii provenind din taxele si impozitele cetatenilor. Hemoragia banilor publici se vede cel mai clar in achizitii publice: peste 2,2 miliarde de euro se pierd anual prin preturile supraestimate din contractele de achizitie publica (o Autoritate Contractanta poate plati si de 7 ori mai mult decat alta pe aceleasi produse/servicii).

33% din aproximativ 10 miliarde cheltuite anual in licitatii publice in Romania sunt castigate in ultimii ani de aceleasi 50 de firme, dovada clara ca piata achizitiilor publice nu este competitiva.

90% din localitatile din Romania nu isi pot acoperi cheltuielile din venituri

90% din localitatile din Romania nu isi pot acoperi cheltuielile din venituri90% din cele peste 3.300 de localitati in Romania nu isi pot acoperi nici macar cheltuielile curente din veniturile pe care le au.

Multe sunt infiintate la presiunea parlamentarilor inconstienti de faptul ca faramitarea Romaniei in atatea localitati duce la imposibilitatea dezvoltarii noastre ca tara. Pentru comparatie, Anglia are 346 de localitati la o populatie de 53 de milioane de locuitori.

O treime din angajati lucreaza la negru

O treime din angajati lucreaza la negruMai mult de o treime din angajatii din Romania (2,3 milioane) muncesc astazi la negru datorita unui sistem fiscal impovarator, devenind o bomba cu ceas pe masura ce se apropie de varsta la care nu mai pot munci, statul fiind nevoit sa dezvolte scheme sociale de asistenta (pensie minima si servicii medicale) pentru ei din veniturile celor ce muncesc legal.

Forta de munca a Romaniei este in scadere, cea calificata pleaca din Romania, numarul de angajati la stat este foarte mare, astfel ca in 15 - 20 ani se va ajunge ca 1 angajat sa sustina costurile a 2 pensii.

Haosul din invatamantul romanesc

Haosul din invatamantul romanescNivelul educatiei scade in mod vizibil de la an la an si la haosul din invatamantul romanesc privesc cu detasare si chiar cinism toti politicienii romani (mai ales cei care au obtinut ei insisi diplome si calificari in forme de invatamant obscure).

Se fac continuu tot felul de experimente in sistem fara a se evalua anterior impactul. Generatiile de elevi din ultimii ani reprezinta o catastrofa nationala la care am ajuns din cauza profesorilor carora le-a convenit sa acopere minusurile de educatie ale elevilor pentru a isi salva catedrele.

Efectul: mai putin de un sfert dintre absolventii de liceu au luat BAC-ul in 2012, iar in cativa ani nivelul si tipul de specializari in care romanii vor concura cu cei al altor state europene ne va pune in situatii umilitoare.

Romania genereaza o forta de munca slab calificata ce nu poate sa atraga decat investitii cu valoare adaugata mica; in cazul celor care merg la munca in alte state - vor accesa locurile de munca cel mai prost platite.

Fondurile europene au ajuns sa fie absorbite in ritmul clientelei de partid

Fondurile europene au ajuns sa fie absorbite in ritmul clientelei de partidIn acest moment Romania nu mai este credibila intre partenerii europeni pentru ca fondurile europene la noi au ajuns sa fie absorbite in ritmul clientelei de partid si asa vor continua lucrurile intrucat nu ne punem la punct un mecanism de combatere a conflictelor de interese.

Nu exista populism mai evident decat cel practicat de politicienii nostri care cer romanilor sa cheltuiasca cu orice pret si in orice fel cat mai multi bani europeni, indiferent de (lipsa de) rezultatele efective ale acestor proiecte din fonduri structurale.

Reformarea sectorului sanatatii, nimeni nu-i mai crede pe politicieni

Reformarea sectorului sanatatii, nimeni nu-i mai crede pe politicieniClasa politica nu mai este credibila cand anunta reformarea unor sectoare cheie - cum ar fi cel al sanatatii, pentru ca omite sa puna la dispozitia populatiei informatii cruciale astfel incat sa fie de acord sau nu cu schimbarile anuntate.

Nu stim cat costa efectiv serviciile medicale pe care le primim acum in sistemul public, dar ni se cere sa fim de acord cu schimbari radicaleIn acelasi timp, plecarea medicilor romani din tara este foarte grava (exodul medicilor romani a depasit 10% - Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca atunci cand migratia medicilor dintr-o tara atinge 2%, statul respectiv trebuie sa introduca cod rosu!)

Falimentul incontestabil si confiscarea sectoarelor strategice

Falimentul incontestabil si confiscarea sectoarelor strategiceIn 2012 avem in fata falimentul incontestabil si confiscarea sectoarelor strategice de catre anumite grupuri de interese nelegitime conectate la mediul politic (energia, transporturile, sanatatea si altele) - politicienii nostri ne sfideaza inteligenta facand afaceri transpartinice.

Politicile fiscale descurajeaza in mod evident orice potential investitor

Politicile fiscale descurajeaza in mod evident orice potential investitorPoliticile fiscale din tara noastra descurajeaza in mod evident orice potential investitor (la 100 de lei platiti unui salariat, un angajator plateste alti 80 de lei - impozite si contributii), in ultimii ani nemaiauzindu-se numele niciunui investitor strategic interesat sa vina in Romania, ci de numele celor care pleaca din tara noastra.

Romania nu atrage investitori, nu are proiecte sa le propuna, are in schimb functionari si politicieni care le cer acestora avantaje personale sau/si pentru partid. In acelasi registru, in Romania firmele cu datorii pot fi usor vandute unor straini, in acest fel eludandu-se datoriile fata de statul in care s-a facut afacerea.

Romania nu are, de fapt, nici un viitor in agricultura

Romania nu are, de fapt, nici un viitor in agriculturaRomania nu are, de fapt, nici un viitor in agricultura cu forta de munca romaneasca pentru ca romanii nu mai doresc sa munceasca. Cu 62% din suprafata tarii teren agricol, Romania este in prezent importator net de produse agricole, deoarece agricultura a fost considerata un domeniu marginal de toti politicienii.

Nu se dezbate in spatiul public viziunea guvernamentala in agricultura care sa tina cont de faptul ca in acest moment, agricultura romaneasca nu este un domeniu economic, ci se practica o agricultura de subzistenta care nu are cum sa genereze dezvoltare. Nu avem nici astazi cadastru national in Romania, iar explicatia sta tot in zona intereselor oamenilor politici.

Bugetul de stat este in pragul unui soc

Bugetul de stat este in pragul unui socSuntem in pragul unui nou soc asupra bugetului de stat care va genera masuri fara precedent de austeritate in prima parte a anului viitor, poate mai dure decat cele anuntate in mai 2010 iar politicienii uita ca au datoria sa explice populatiei aceste scenarii plauzibile.

In opozitie cu aceste teme, discursul si promisiunile candidatilor la alegerile parlamentare este lipsit de substanta si viziune, frizand uneori ridicolul. Clasa politica se afla intr-o spirala negativa a procesului de selectare a reprezentantilor sai, ceea ce duce la o accentuata degradare a capacitatii de a identifica problemele societatii carora trebuie sa le gaseasca solutii.

Intr-un asemenea context, intelegem dezamagirea si lipsa de interes pentru politica si politicieni in general si pentru alegerile de duminica in special. Cu toate acestea, in orice societate democratica singura solutie ramane participarea la viata publica si politica, crescand responsabilitatea actorilor societatii civile de a genera in spatiul solutii viabile la adevaratele probleme cu care se confrunta societatea astazi.